Νέο εύρος διακύμανσης για το πετρέλαιο

Νέο εύρος διακύμανσης για το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο της χρονιάς την εβδομάδα που μας πέρασε, με αρκετούς οίκους πλέον, όπως για παράδειγμα η Βank of America ή η JPMorgan να θεωρούν θέμα χρόνου την επιστροφή των τιμών πάνω από τα 100  δολάρια/βαρέλι.

H αλήθεια είναι ότι από τα τέλη του Ιουνίου το πετρέλαιο διαγράφει μια σταθερά ανοδική πορεία όπως φαίνεται και στο εβδομαδιαίο διάγραμμα που παραθέτουμε στο τέλος του άρθρου, έχοντας «ξύσει» τέσσερις φορές τον πάτο των 71,50 δολαρίων/βαρέλι και βάζοντας πλώρη για τη ζώνη των 96,30-98,70 δολαρίων/βαρέλι.

Πολλοί αναλυτές πλέον πιστεύουν ότι το πετρέλαιο «χτίζει» ένα νέο εύρος διακύμανσης εντός του οποίου θα κινηθεί τους επόμενους μήνες, μεταξύ των 80 και 100 δολαρίων/βαρέλι.

Ο Christyan Malek για παράδειγμα, επικεφαλής της έρευνας μετοχών πετρελαίου και φυσικού αερίου EMEA στην JPMorgan, συντάσσεται με την εκτίμηση ότι η  τιμή του πετρελαίου θα διαπραγματευτεί σε ένα εύρος από 80 έως 100 δολάρια βραχυπρόθεσμα για να σταθεροποιηθεί πέριξ των 80 δολαρίων/βαρέλι μακροπρόθεσμα.

Το ράλι των πετρελαϊκών τιμών εδράζεται καταρχάς στις αυστηρότερες προοπτικές προσφοράς και στις εκτιμήσεις για  ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, τόσο για το  2023 όσο και για το 2024, παρά την χλιαρή ζήτηση από την πλευρά της Κίνας. 

Οι προσδοκίες  για στενότερη προσφορά πυροδοτήθηκαν μετά την κίνηση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να μειώσουν τα παγκόσμια αποθέματα και να παρατείνουν τις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου μέχρι τα τέλη του έτους. 

Υπενθυμίζουμε ότι η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε στις 5 Σεπτεμβρίου ότι θα επεκτείνει τη μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ και η Ρωσία δεσμεύτηκε να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι την ίδια περίοδο. 

Τουτέστιν, έχουμε επέκταση των εθελοντικών περικοπών κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια επιπλέον, ενώ από την αρχή του έτους ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως! (σ.σ:Υπόψιν ότι και οι δύο χώρες έχουν πει ότι θα επανεξετάζουν τις εθελοντικές περικοπές τους σε μηνιαία βάση).

Εάν ο OPEC+ λοιπόν διατηρήσει τις συνεχιζόμενες περικοπές της προσφοράς μέχρι το τέλος του έτους και η ζήτηση από την Ασία αρχίσει να κινείται με αύξουσα πορεία, τότε οι τιμές του Brent θα έχουν πράγματι τις προϋποθέσεις να εκτιναχθούν ακόμα και  πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι πριν από το 2024.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε επίσης  την Τετάρτη που μας πέρασε ότι οι περιορισμοί παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας μπορεί να έχουν μέχρι στιγμής αντισταθμιστεί από μέλη εκτός της συμμαχίας OPEC+, όπως είναι οι  ΗΠΑ, η Βραζιλία και το Ιράν, όμως οι νέες περικοπές θα  οδηγήσουν πιθανότατα σε σημαντικό έλλειμμα την αγορά  μέχρι το τέταρτο τρίμηνο. 

Πέραν των περιορισμών παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, οι επερχόμενες συντηρήσεις των διυλιστηρίων στο Καζακστάν και όχι μόνο, η διαρθρωτική έλλειψη ντίζελ στην Ευρώπη και το προσωρινό κλείσιμο των ανατολικών τερματικών σταθμών εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης εξαιτίας της καταιγίδας Daniel, είναι μερικοί ακόμα από τους παράγοντες που σπρώχνουν τις τιμές υψηλότερα. 

Το τελικό ύψος των τιμών του πετρελαίου όμως  θα εξαρτηθεί κατά πολύ  και  από την ανταπόκριση των σχιστολιθικών παραγωγών στην αύξηση της προσφοράς και την πορεία της ζήτησης από την Κίνα.

Από την οπτική της τεχνικής ανάλυσης τώρα, το Brent βρίσκεται σε ανοδική τάση από τα τέλη του Ιουνίου, όταν επιβεβαίωσε τη στήριξη του ΚΜΟ 200 εβδομάδων όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, ήτοι τα 71,50 δολάρια/βαρέλι.  

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η  ανοδική τάση εξακολουθεί να είναι σταθερή με υποστήριξη γραμμής τάσης στα 85 δολάρια/βαρέλι. Οι πρώτες σοβαρές αντιστάσεις βρίσκονται στα 96,30 και στα 98,60 δολάρια/βαρέλι.  

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πάνω χέρι αυτή την περίοδο στις διακυμάνσεις  του πετρελαίου ανήκει στην ενεργό διαχείριση της προσφοράς του OPEC+ , στην ανταπόκριση των σχιστολιθικών παραγωγών και την πορεία της ασιατικής ζήτησης, γι’αυτό και παράλληλα με την τεχνική ανάλυση θα πρέπει να εξετάζουμε και τις θεμελιώδεις συνισταμένες.

C:\Users\mary\AppData\Local\FX2000\Ekranlar\Gecici.bmp

Γιατί πιθανότατα θα υπάρξει «ταβάνι»

Αν επιβεβαιωθεί το ράλι τιμών στο πετρέλαιο, τότε θα λειτουργήσει ως μια ανανεωμένη  πληθωριστική πίεση, κάτι που ήδη  αντικατοπτρίστηκε στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την προηγούμενη  εβδομάδα. (σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ). 

Μια νέα όμως αύξηση των πληθωριστικών πιέσων θα ακυρώσει στην ουσία την προσδοκία για μείωση επιτοκίων. 

Από τη στιγμή λοιπόν που  τα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να υπάρξει σοβαρό  αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη, άρα και στην ζήτηση πετρελαίου. 

Για αυτόν τον λόγο,  το νέο εύρος διακύμανσης του πετρελαίου πιστεύουμε ότι θα έχει κέντρο βάρους μεταξύ των 85 και 98 δολαρίων/βαρέλι, ενώ οι εκφάνσεις άνω των 100 δολαρίων/βαρέλι πιθανότατα να έχουν βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.