Η επέκταση των περιοριστικών μέτρων στην περιφέρεια της Μαδρίτης και η γενικευμένη επέλαση του Covid-19 σε όλη την Ευρώπη χωρίς να διαφαίνεται κάποια «ασφαλής» λύση στο δίλημμα lockdown ή ηπιότερη διαχείριση, οδηγεί σε μεγάλες απώλειες όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, επηρεάζοντας και το ελληνικό χρηματιστήριο που γύρισε σε πτώση, κάτω από τις 620 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX υποχωρεί 2% χάνοντας άνω των 1.000 μονάδων τις τελευταίες ημέρες της διόρθωσης, ενώ παρόμοια μεγάλες είναι οι απώλειες τόσον στον CAC 40, όσο και στις αγορές του ευρωπαϊκού νότου.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και με την ανασφάλεια, την ανησυχία και την αβεβαιότητα να είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά σε όλη την επενδυτική κοινότητα, το ελληνικό χρηματιστήριο γύρισε σε πτωτική τροχιά, με το Γενικό Δείκτη πλέον στις 616 μονάδες με απώλειες 0,64%. Θυμίζουμε ότι ο Γ.Δ. κινούνταν θετικά εξ αρχής της σημερινής συνεδρίασης έχοντας υψηλό ημέρας στις 627,18 μονάδες (+1,16%). Η αξία συναλλαγών κινείται σε πολύ περιορισμένο τέμπο διαμορφούμενη μόλις στα 19 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση και έως το τέλος της συνεδρίασης θα δοθεί μάχη ώστε να αποφευχθεί η πτώση προς την επικίνδυνη ζώνη των 610- 600 μονάδων, που θα χαλούσε περαιτέρω το κλίμα, επιδεινώνοντας και την ψυχολογία των επενδυτών.
Ο FTSE 25 έφτασε στο υψηλό ημέρας έως τις 1.495,68 μονάδες (+1,22%), όμως πλέον έχει κατέλθει στις 1.468 μονάδες με πτώση 0,59%. Ο τραπεζικός δείκτης στο υψηλό ημέρας έφτασε έως τις 307 μονάδες (+1,83%) όμως πλέον έχει κατέλθει στις 297 μονάδες με πτώση 1,33%.
Θυμίζουμε ότι σε επίπεδο πενθημέρου, οι απώλειες για το Γενικό Δείκτη διαμορφώνονται στο -6,53%, ενώ για τον FTSE 25 στο -7,05%. Παράλληλα, η εβδομάδα θα κλείσει πολύ αρνητικά για την ελληνική αγορά, καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί έως τώρα κατά 5,86%, ο FTSE 25 είναι στο -6,32%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι στο -6,82% παρά τη σταθεροποίηση του προηγούμενου διημέρου.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη, το πιο σημαντικό για το κλείσιμο της εβδομάδας όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα είναι η διάσωση των 623 μονάδων για το Γενικό Δείκτη, ενώ πρώτη αντίσταση βρίσκεται στις 632 μονάδες.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, σημειώνει πως η κρίσιμη περιοχή για την αγορά είναι η περιοχή των 620-610 μονάδων βραχυπρόθεσμα.
Αλλαγμένη είναι η εικόνα στο ευρύτερο ταμπλό πλέον, καθώς κλιμακώθηκαν οι πωλήσεις με τους short να παίρνουν τα ηνία. Θετικά στον Large Cap πλέον κινούνται μόνο οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Μυτιληναίος και ΟΤΕ, ενώ πιέζονται μετοχές όπως Coca Cola HBC (-3,08%), Viohalco (-3,33%), Eurobank (-2,44%), Lamda Development (-2,34%), Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Alpha Bank, Aegean Airlines κ.α.
Στον Mid Cap, η μετοχή της MIG συνεχίζει τη συμπεριφορά – ασανσέρ, καθώς μετά την ιλιγγιώδη διακύμανση του 36,70% που είχε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, σήμερα έχει διακύμανση 13,33%. Έφτασε να κερδίζει έως 11,21%, ενώ πλέον κινείται πτωτικά. Θετικά στον Mid Cap κινούνται οι ΙΑΣΩ, Profile, Κρι Κρι, ΕΥΑΘ, Quest Συμμετοχών και Έλτον, ενώ υποχωρούν οι Cenergy Holdings, Intracom Holdings, Intrakat, Πλαστικά Θράκης, AVAX, Ολυμπιακή Τεχνική και Autohelllas. Αλλαγμένη είναι η εικόνα και στο σύνολο της αγοράς, καθώς πλέον 58 μετοχές υποχωρούν έναντι 31 που ενισχύονται.