Η ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ τον Μάρτιο απογοήτευσε επενδυτές και αναλυτές καθώς επέδειξε τάσεις, ξεπερνώντας ελαφρώς τις εκτιμήσεις των αναλυτών τόσο σε γενικό όσο και σε δομικό επίπεδο.
Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή έτρεξε τον Μάρτιο με ρυθμό 3,5% ετησίως από το 3,2% που είχε προηγηθεί, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε αύξηση 3,4%.
Σε μηνιαίο επίπεδο, οι τιμές αυξήθηκαν επίσης περισσότερο από όσο αναμενόταν, κατά 0,4% όπως και τον περασμένο μήνα, έναντι εκτίμησης για αύξηση κατά 0,3%.
Ούτε σε δομικό επίπεδο είδαμε κάποια βελτίωση καθώς ακόμα και αν εξαιρέσουμε τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, ο πληθωρισμός επέμενε στο επίπεδο του 3,8% και πάλι διαψεύδοντας την πρόβλεψη των αναλυτών για μια έστω μικρή υποχώρηση στο 3,7%.
Σε μηνιαίο επίπεδο ο δομικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4% όπως και τον Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη αύξηση κατά 0,3%.
Στις επιμέρους συνιστώσες της μέτρησης, το «χαστούκι» δεν ήρθε τόσο από τις τιμές της ενέργειας καθότι οι ανοδικές πιέσεις ήταν νομοτελειακές, όσο από τις τιμές της στέγασης.
Βλέπετε πρώτον, το κόστος της στέγασης αποτελεί το 1/3 περίπου της στάθμισης του δείκτη των τιμών καταναλωτή και ως εκ τούτου οι υψηλές πτήσεις του υποδηλώνουν ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις δεν δείχνουν τάσεις υποχώρησης.
Δεύτερον, η αποκλιμάκωση του κόστους της στέγασης συνιστούσε μέχρι πρότινος κεντρικό σημείο της θέσης της Fed ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί επαρκώς προκειμένου να προχωρήσει στις μειώσεις επιτοκίων. Μετά τα χθεσινά στοιχεία λοιπόν, πώς θα τοποθετηθούν οι αξιωματούχοι της Fed απέναντι στις προοπτικές χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής;
Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία για το κόστος της ενέργειας έδειξαν ότι ήταν αυξημένο τον Μάρτιο κατά 1,1% μετά την πτώση 2,3% τον Φεβρουάριο- κάτι που ήταν βέβαια αναμενόμενο- ενώ το κόστος της στέγασης αυξήθηκε κατά 0,4% μηνιαίως και κατά 5,7% ετησίως.
Σαφώς πρόκειται για ιδιαίτερα δύσπεπτα στοιχεία που επιβεβαίωσαν τις δηλώσεις μια μέρα πριν του Προέδρου της Fed Atlanta R. Bostic, σύμφωνα με τις οποίες η τάση αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού θα πραγματοποιηθεί με αργό ρυθμό και ενδεχομένως θα χρειασθεί να καθυστερήσουν οι μειώσεις επιτοκίων.
Την ίδια στιγμή επιβεβαίωσαν και τους φόβους του επιχειρηματικού κόσμου. Στις ΗΠΑ, ο δείκτης εμπιστοσύνης μικρών επιχειρήσεων NFIB παρουσίασε τον Μάρτιο μη αναμενόμενη υποχώρηση (88,5, εκτίμηση: 89,9, Φεβρουάριος: 89,4), καταγράφοντας χαμηλό από τον Δεκέμβριο του 2012. Οι περισσότερες επιχειρήσεις δε ανέφεραν ως σημαντικότερη πρόκληση τον επίμονο πληθωρισμό.
Πώς αντέδρασε η Wall, τα ομόλογα, ο χρυσός και το δολάριο
Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων οι αγορές αντέδρασαν με ιδιαίτερη νευρικότητα, με τα futures και των τριών δεικτών της Wall Street να περνάνε άμεσα σε αρνητικό έδαφος, με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, τον δείκτη του δολαρίου DXY να οδηγείται σε ισχυρή ενίσχυση στις 105,299 μονάδες, ήτοι άνοδος επίσης άνω του 1% και τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να παίρνουν για άλλη μια φορά την ανιούσα, με εκτίναξη απόδοσης για το 10ετές εως και το 4,571% και απόδοση για το 2ετές εως και το 4,988%.
Το αγαπημένο ζεύγος των traders, η ισοτιμία eur/usd, πλησίασε την περιοχή του 1,0725 και αν μέχρι το κλείσιμο της εβδομάδας δεν επανακτήσει δυνατά τη στήριξη του 1,0787 με κλείσιμο πάνω από το 1,0814, τότε ανοίγει ο δρόμος για το επίπεδο του 1,0640, σενάριο πολύ πιθανό αν αφήσει να διαφανεί σήμερα η ΕΚΤ ότι θα προηγηθεί ελαφρώς της Fed στη μείωση των επιτοκίων.
Η αγορά άλλωστε συνειδητοποίησε χθες ότι η Fed θα καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων, ενώ πλέον υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσον θα είναι πράγματι εφικτό το πρόγραμμα της Fed κατά τα πρόσφατα λεγόμενα του Τζέρομ Πάουελ για έστω τρεις μειώσεις φέτος κατά 25 μονάδες βάσης κάθε φορά.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το FedWatch Tool, οι πιθανότητες για μείωση επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της Fed στις 12 Ιουνίου υποχώρησαν χθες από το 51% στο 16,3% και για τη συνεδρίαση στις 31 Ιουλίου στο 35.7%.
Η εκτίμηση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στο 5,25-5,5% διέκοψε προσωρινά και το ράλι του χρυσού, μιας και θεωρητικά θα συνεχίσει να υφίσταται ανταγωνισμό από τα παρατεταμένα υψηλά επιτόκια ενώ δεν τον ευνοεί και το ισχυρότερο δολάριο.
Κατά την άποψη της στήλης η χθεσινή μέρα ήταν μια πρώτης τάξεως αφορμή για μια τεχνική διόρθωση του πολύτιμου μετάλλου έως το άνω μέρος της ζώνης των 2295-2320 δολαρίων/ουγγιά που αποτελούν και την πρώτη ισχυρή στήριξη. Η επόμενη στήριξη είναι στα 2260 δολάρια/ουγγιά, ενώ η επαναφορά του χθες πάνω από τα 2332 δολάρια/ουγγιά αποδυναμώνει τις πιθανότητες να μην κρατηθεί η ζώνη στήριξης των 2295-2320 δολαρίων/ουγγιά.
Τέλος, όσον αφορά την τεχνική εικόνα για τη μητέρα των αγορών, τον S&P500, η αδυναμία να επανέλθει πάνω από τον μέσο κινητό όρο των 30 ημερών ο οποίος πλέον βρίσκεται στις 5178 μονάδες είναι σημάδι σοβαρής αδυναμίας. Αν δεν αποκατασταθεί άμεσα το επίπεδο, η επόμενη στήριξη είναι στις 5106 μονάδες.
Το δίλημμα της Fed
H στήλη έχει καταθέσει εδώ και καιρό την άποψη ότι διανύουμε μια νομοτελειακά πληθωριστική εποχή, με δύο ενεργά γεωπολιτικά μέτωπα και ένα τρίτο υπό εκκόλαψη,
ανάταξη των εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω της αναμόρφωσης του παγκόσμιου εμπορικού χάρτη σύμφωνα με τις νέες εμπορικές συμμαχίες και υψηλές απαιτήσεις επενδύσεων για την πράσινη μετάβαση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Είναι θέμα χρόνου λοιπόν οι Κεντρικές Τράπεζες να αποδεχθούν ένα υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού από το 2%.
Αυτό δε σημαίνει ότι μέχρι τότε θα αφήσουν τα επιτόκια στα σημερινά υψηλά επίπεδα. Ούτε όμως ότι τα επιτόκια θα επιστρέψουν στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας.
Σύμφωνούμε με τον Μοχάμεντ Ελ-Εριάν ότι οι αξιωματούχοι της Fed θα προχωρήσουν αργότερα φέτος σε δύο μειώσεις επιτοκίων, παρά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με υψηλούς ρυθμούς.
Δεδομένου ότι η επιτοκιακή πολιτική δεν επιδρά αμέσως στην οικονομία αλλά με μια χρονική υστέρηση, το πιο πιθανό είναι η Fed να περάσει από ένα χρονικό σημείο και μετά στο επόμενο κεφάλαιο και να μειώσει ελαφρώς τα επιτόκια, προκειμένου να μη ζορίσει περαιτέρω τα χρηματοδοτικά κόστη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και το αμερικανικό δημόσιο φυσικά.
Aποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.