Ένα καλό νέο για την Ελλάδα και ένα κακό για την Ευρωζώνη έκρυβαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 2,4% στην Ελλάδα, από 3,2% τον Απρίλιο, ωστόσο στο σύνολο της Ευρωζώνης ενισχύθηκε στο 2,6% τον Μάιο από 2,4% τον Απρίλιο. Η αναθέρμανση έγινε αισθητή σε μεγάλες οικονομίες όπως η Γερμανία (2,8% από 2,4%), η Γαλλία (2,7% από 2,4%) και η Ισπανία (3,8% από 3,4%) αλλά και στην Πορτογαλία (3,9% από 2,3%).
Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι για την ΕΚΤ, καθώς οι κλάδοι του τουρισμού και της ψυχαγωγίας παραδοσιακά αυξάνουν τους τζίρους τους κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, συμβάλλοντας και στην αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Όμως αυτό που συμβαίνει φέτος στην Ευρώπη είναι μοναδικό. Εκτός από την ανοδική πορεία του τουρισμού σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τριπλό κύμα πληθωριστικών πιέσεων που προέρχονται από τον τομέα των υπηρεσιών, κόντρα στην εδώ και μήνες εξασθένηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Μπορεί ο πληθωρισμός να εμφανίζει σημάδια υποχώρησης, ωστόσο συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από την «σκιά» των ανατιμήσεων στον κλάδο των υπηρεσιών. Είναι οι «καλοκαιρινές» αυξήσεις που οδηγούν στην αναθέρμανση του φαινομένου και οι οποίες οφείλονται έως ένα βαθμό σε έκτακτες γεγονότα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της Γερμανίας και οι… συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ.
Κι όμως, σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, το UEFA Euro 2024 που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και μεγάλες συναυλίες κορυφαίων καλλιτεχνών, μπορούν να επηρεάσουν τον πληθωρισμό, κάτι που είδαμε να συμβαίνει το μήνα Μάιο, πριν καλά-καλά ξεκινήσει το Euro. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών εκτινάχθηκε στο 4,1% τον Μάιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις και προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στην ΕΚΤ, καθώς βρίσκεται πλέον σε υψηλό 7 μηνών.
Μέρος της αναθέρμανσης αποδίδεται από τους ειδικούς στην ποπ σούπερσταρ Τέιλορ Σουίφτ και την παγκόσμια περιοδεία της «Eras Tour», που εκτιμάται πως είναι η περιοδεία τα μεγαλύτερα έσοδα στα χρονικά. Το Eras Tour οδήγησε στην αύξηση των τιμών ταξιδιωτικών πακέτων και διαμονής σε Ισπανία και Πορτογαλία, χώρες όπου η Αμερικανίδα τραγουδίστρια πραγματοποίησε εμφανίσεις μέσα στον Μάιο. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί πέρσι και στη Σουηδία με τις εμφανίσεις της Μπιγιονσέ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε Ισπανία και Πορτογαλία, οι τιμές ανά διαμονή αυξήθηκαν τον Μάιο, ενώ στη Γερμανία όπου το Eras Tour θα φτάσει τον Ιούλιο οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες. Σκεφτείτε ότι στις ΗΠΑ ήταν τόσο μεγάλος ο αντίκτυπος της περιοδείας που μέχρι και η Fed αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της.
Βέβαια, ο οικονομικός αντίκτυπος δεν θα είναι ο ίδιος για την Ευρωζώνη, όμως για αυτό θα φροντίσουν όπως όλα δείχνουν το Euro και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ταξιδιωτικά πακέτα, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες και κάθε λογής επιχείρηση στις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες στη Γερμανία, αναμένεται να ωφεληθούν από τα χρήματα που θα ξοδέψουν οι χιλιάδες υποστηρικτές των εθνικών ομάδων που συμμετέχουν στο UEFA Euro 2024. Γαλλία και Γερμανία περιμένουν συνολικά περίπου 20 εκατομμύρια επισκέπτες.
Η Accor, η μεγαλύτερη αλυσίδα ξενοδοχείων στην Ευρώπη, η οποία διαθέτει γύρω στα 1.700 ξενοδοχεία μόνο στη Γαλλία, αναμένει άνοδο 2% στα έσοδά της λόγω των Ολυμπιακών. Στο Παρίσι, οι τιμές διαμονής κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι κατά 70% υψηλότερες από τον μέσο όρο του 2024, ενώ στη Γερμανία, η μέση τιμή ξενοδοχείου στις 10 πόλεις που φιλοξενούν το Euro 2024, είναι κατά 57% υψηλότερες από τη μέση τιμή του εξαμήνου έως τον Αύγουστο, σύμφωνα με την DBRS.
Η Oxford Economics, από την πλευρά της, εκτιμά ότι η Γαλλία θα εμφανίσει 5% περισσότερους επισκέπτες φέτος, ως αποτέλεσμα των Αγώνων, γεγονός που ωφελεί μεν πολλούς κλάδους αλλά συμβάλλει και στον πληθωρισμό. Την ίδια ώρα, η Κριστίν Λαγκάρντ βλέπει και τους μισθούς να παραμένουν ψηλά τον Μάιο, αν και μέχρι στιγμής δεν εκφράζονται ανησυχίες για αλλαγή της τάσης, με τους αναλυτές να συμφωνούν ότι το φαινόμενο είναι παροδικό και ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στον στόχο του 2% μέσα στον ορίζοντα πρόβλεψης της ΕΚΤ.
Η Capital Economics προβλέπει ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη θα υποχωρήσει σταδιακά στο υπόλοιπο του έτους για να διαμορφωθεί κοντά στο 3,5% τον Δεκέμβριο. Αν επιβεβαιωθεί ο οίκος, τότε η ΕΚΤ θα έχει κάθε λόγο να συνεχίσει τις μειώσεις επιτοκίων με στόχο το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να υποχωρήσει από το 3,75% σήμερα στο 2,50% τον Σεπτέμβριο του 2025.