Η επιταχυνόμενη πτώση στις αγορές ομολόγων αυξάνει τις απώλειες στους επενδυτές σταθερού εισοδήματος φέτος, μια χρονιά όπου τα ομόλογα έχουν ήδη χάσει το ένα πέμπτο της αξίας τους.
Οι αποδόσεις στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έχουν πάρει την ανιούσα και πάλι μετά το ξεκάθαρα επιθετικό μήνυμα του επικεφαλής της Fed στο συνέδριο του Jackson Hole τον Αύγουστο, με τον δείκτη ΙCE της BofA να καταγράφει τη χειρότερη ετήσια απόδοση στην ιστορία του.
Στην Ευρώπη τα ομόλογα είχαν τη χειρότερη μηνιαία απόδοση των τελευταίων δεκαετιών τον Αύγουστο με τον παγκόσμιο ομολογιακό δείκτη του Bloomberg να χάνει πάνω από 20% από την κορυφή του για πρώτη φορά στην ιστορία του. Το 2022 είναι η χειρότερη χρονιά στην ιστορία για το χώρο του σταθερού εισοδήματος, ένα ξεκάθαρο bear market.
Η σφαγή στα ομόλογα είχε οδηγήσει τις αποδόσεις στα 10ετη ομόλογα αναφοράς των ΗΠΑ, που κινούνται αντίστροφα με τις τιμές, σε υψηλό 11ετίας τον Ιούνιο. Ακολούθησε ένα ράλι των τιμών παράλληλα με τις μετοχές το καλοκαίρι για να επανέλθει η πίεση, πυροδοτώντας φόβους οτι μπορεί να δούμε και νέα χαμηλά.
Πτώση άνω του 20% είναι ο ορισμός ενός bear market όσον αφορά στις μετοχές. Πτώσεις τέτοιου μεγέθους είναι σχεδόν άγνωστες στα ομόλογα, καθώς θεωρούνται περιουσιακά στοιχεία που προσφέρουν σταθερότητα και αξιόπιστες αποδόσεις.
Από το 1990 έως το υψηλό του Ιανουαρίου το 2021, ενός bull market μεγάλης διάρκειας στα ομόλογα, ο παγκόσμιος δείκτης είχε καταγράψει συνολική απόδοση σχεδόν 470%.
Σήμερα πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι η αδυναμία των ομολόγων θα έχει συνέχεια καθώς οι κεντρικές τράπεζες σφίγγουν τη νομισματική τους πολιτική για να πιέσουν τον πληθωρισμό χαμηλότερα, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Οι αγορές βλέπουν τη Fed να ανεβάζει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης αργότερα τον Σεπτέμβριο και περιμένουν αντίστοιχη κίνηση και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη εβδομάδα.
Τα hedge fund και οι κερδοσκόποι έχουν αυξήσει τις θέσεις short στα ομόλογα κατά 30% από το τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία από την αγορά των futures. Μερικοί διαχειριστές πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ,που έδειξε κάποια πρώτα σημάδια επιβράδυνσης θα επιμείνει, οδηγώντας τις αποδόσεις των διετών ομολόγων στο 4%.
Ο δείκτης ομολόγων ΗΠΑ του Bloomberg χάνει 12,5% από την κορυφή του, διπλάσιες απώλειες από όλες τις προηγούμενες πτώσεις του από τα υψηλά του από τη δεκαετία του 1970.
Πρόσθετη πίεση επίσης μπορεί να χτυπήσει τα ομόλογα από τη συρρίκνωση του ισολογισμού της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, διαδικασία που έχει πάρει το όνομα «ποσοτική σύσφιξη» και θα πιάσει τον πλήρη ρυθμό της τον Σεπτέμβριο καθώς η Fed θα ξεφορτώνεται γύρω στα $95 δισ. ομολόγων που διακρατεί κάθε μήνα.
Ο συνδυασμός του «γερακίσιου» τόνου του επικεφαλής της Fed με τον διπλασιασμό του μεγέθους της ποσοτικής σύσφιξης αφήνουν περιθώρια για περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων.
Οι τολμηροί εκτιμούν ότι το πρόσφατο ξεπούλημα των ομολόγων προσφέρει ευκαιρίες για φτηνές αγορές, ένα στοίχημα που στηρίζεται εν μέρει στην υπόθεση ότι η Fed θα επιβραδύνει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής όταν δει την οικονομία των ΗΠΑ να εξασθενεί.
Τα πρώτα σημάδια ότι οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed αρχίζουν να επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα θα φανούν από την αδυναμία στην αγορά στέγης και στις πωλήσεις αυτοκινήτων.