Οι χρηματιστηριακές αγορές όχι μόνο πήραν πίσω τις απώλειες του πρόσφατου sell-off με αφορμή τους φόβους για ύφεση και αιτία το κλείσιμο θέσεων σε ένα από τα πιο προσφιλή carry trades των τελευταίων ετών, αλλά έκλεισαν την εβδομάδα του δεκαπενταύγουστου με την καλύτερη τους επίδοση από τον Νοέμβριο του 2023.
Σημαντική υποσημείωση βέβαια ότι η εντυπωσιακή ανάκαμψη αυτής της εβδομάδας δεν ήταν ιδιαίτερα «δαπανηρή», ήτοι οι τζίροι ήταν σχετικά χαμηλοί κάτι που σημαίνει ότι «δε συμμετείχαν πολλά χρήματα» σε αυτή την ανάκαμψη.
Επίσης, σημαντική υποσημείωση ότι μαζί με τις αγορές ανέβηκε και το επενδυτικό καταφύγιο του χρυσού, το οποίο μάλιστα έδωσε νέα ιστορικά υψηλά.
Για να εναρμονιστούμε όμως με το πανηγυρικό κλίμα των αγορών, κλείνουμε την παρένθεση των υποσημειώσεων και περνάμε στις θετικές εξελίξεις της εβδομάδας.
Το ζεύγος usd/jpy όχι μόνο κινείται σταθερά πάνω από τις 144 μονάδες, αλλά την Παρασκευή είχε εύρος διαπραγμάτευσης από το 147,61 εως το 149,36 –περισσότερα για τη σημασία του ζεύγους μπορείτε να διαβάσετε εδώ- ενώ την ίδια στιγμή η εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε ήταν γεμάτη από μια σειρά μακροοικονομικών στοιχείων που εξάλειψαν τους φόβους των επενδυτών για το ενδεχόμενο η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη να διολισθήσει στην ύφεση.
Συγκεκριμένα:
- Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιβραδύνεται. O δείκτης τιμών καταναλωτή έτρεξε με ετήσιο ρυθμό 2,9% τον περασμένο μήνα, υποχωρώντας οριακά από το 3% του Ιουνίου. (σ.σ: Σημειωτέον ότι στη σύγκριση Ιουλίου - Ιουνίου οι τιμές καταναλωτή έδειξαν αύξηση 0,2%, κάτι που ανέμεναν όμως οι αναλυτές).
Παρόμοιες ήταν οι τάσεις και στο δομικό μέρος που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και στο οποίο εστιάζουν οι Kεντρικές Tράπεζες. Ο δομικός πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 3,2% ετησίως τον Ιούλιο επιβεβαιώνοντας τη μέση εκτίμηση της αγοράς και υποχωρώντας οριακά από το 3,3% που είχε προηγηθεί.
Σίγουρα δεν είναι μια μέτρηση που μπορεί κανείς να πει ότι «ανάβει» πράσινο φως για αθρόες μειώσεις επιτοκίων, όμως πρόκειται για τον τέταρτο διαδοχικό μήνα επιβράδυνσης του δομικού πληθωρισμού κάτι που δίνει την ευελιξία στη Fed να κάνει μια πρώτη μείωση τον Σεπτέμβριο, χωρίς όμως να «πιέζεται» η μείωση αυτή να ξεπεράσει τις 25 μονάδες βάσης.
- Οι δαπάνες λιανικής τον προηγούμενο μήνα παρέμειναν ισχυρές και πολύ πάνω από τις προβλέψεις. Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ ήταν αυξημένος κατά 1% τον Ιούλιο, έναντι πτώσης κατά 0,2% τον Ιούνιο και έναντι πρόβλεψης για μέτρια ανάκαμψη της τάξης του +0,3%.
Την ανθεκτικότητα του Αμερικανού καταναλωτή υπέδειξαν και τα αποτελέσματα μεγάλων λιανοπωλητών, αν και οι υποσημειώσεις δεν λείπουν και από εδώ, καθώς κάποιοι από αυτούς έδωσαν ένα πιο μετριοπαθές guidance.
- Τα καλύτερα στοιχεία από την αγορά εργασίας έδειξαν και αυτή την εβδομάδα ότι οι επενδυτές πολλές φορές μέσα στον πανικό τους βιάζονται να προεξοφλήσουν καταστάσεις. Ο αριθμός των νέων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ έδειξε πτωτικές τάσεις για δεύτερη εβδομάδα, κατευνάζοντας τους φόβους που είχε προκαλέσει η προ ημερών εκτίναξη σε υψηλά 11 μηνών.
Σύμφωνα με τη νέα μέτρηση την τελευταία εβδομάδα υπέβαλλαν αίτημα για έναρξη λήψης επιδόματος ανεργίας 227.000 Αμερικανοί, επίπεδο αισθητά μειωμένο από τους 234.000 της περασμένης εβδομάδας και τις προβλέψεις των αναλυτών που περίμεναν μικρή αύξηση στα 235.000 νέα αιτήματα.
Όσον αφορά τον αριθμό των αιτήσεων για παράταση των υφιστάμενων επιδομάτων που συνιστά μία ένδειξη του ρυθμού των προσλήψεων, μειώθηκε στα 1,864 εκατομμύρια από τα 1,871 εκατ. διαψεύδοντας επίσης τη δυσοίωνη πρόβλεψη για αύξηση στα 1,88 εκατ.
Οι επενδυτές ανέκτησαν την εμπιστοσύνη τους λοιπόν στην αμερικανική οικονομία, με τον πληθωρισμό έστω οριακά να επιβραδύνεται, τον Αμερικανό καταναλωτή να παραμένει δυνατός και την αγορά εργασίας να επιβραδύνει εντός επιθυμητών πλαισίων. To αποτέλεσμα; H μητέρα των αγορών κάλυψε τις απώλειες από το πρόσφατο sell off και απέχει μόλις 2% από το ιστορικό ρεκόρ της!
Oι μαύροι κύκνοι οδηγούν τον Ρουμπινί στη διαχείριση
Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας αποτελούν μια υπενθύμιση ότι η αμερικανική οικονομία απέχει από μια απότομη προσγείωση και όπως πολύ εύστοχα είπε η επικεφαλής οικονομολόγος της Wolfe Research, Stephanie Roth: «H οικονομική δυναμική έχει ψυχρανθεί, αλλά δε φαίνεται να οδεύουμε άμεσα προς την ύφεση».
Έχουν όμως εκλείψει και οι ανησυχίες για τους κινδύνους που αυτή την περίοδο έχουν συσσωρευτεί πάνω από τις αγορές; H απάντηση είναι σαφώς όχι.
Οι κίνδυνοι που συνεχώς αναδύονται είναι τόσο πολλοί, που ο Νουριέλ Ρουμπινί, γνωστός από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν έκρουσε έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας των ΗΠΑ το 2006, αποφάσισε στα 66 του έτη να περάσει από τη θεωρία στην πράξη και από τις συμβουλές στη διαχείριση, δημιουργώντας το δικό του Etf, που θα είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στη δική του οπτική γωνία για τις αγορές.
Αν όλα πάνε καλά με τις ρυθμιστικές αρχές, το fund Atlas America θα εισαχθεί στις ΗΠΑ το φθινόπωρο και ο Ρουμπινί θα είναι ένας από τους τρεις διαχειριστές χαρτοφυλακίου, ενώ στην επενδυτική ομάδα περιλαμβάνονται άτομα που έχουν εργαστεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Goldman Sachs, την Binance Holdings και την BlackRock.
Στόχος του fund θα είναι οι «μέτριες» αποδόσεις. Και αν ο όρος «μέτριες» σας κάνει εντύπωση, να διευκρινήσουμε ότι ο Ρουμπινί θεωρεί ότι αυτές οι «μέτριες» αποδόσεις θα είναι πολύ καλύτερες από τις αποδόσεις σταθερού εισοδήματος και με πολύ λιγότερη αστάθεια από τις μετοχές, σε μια εποχή εξαιρετικά αυξημένων κινδύνων που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε σοβαρή απώλεια χρημάτων σε περίπτωση εμφάνισης ενός μαύρου κύκνου.
Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι που κατά τον Ρουμπινί είναι θέμα χρόνου να έρθουν αντιμέτωπα τα χαρτοφυλάκια;
O υψηλότερος πληθωρισμός, η υποβάθμιση του δολαρίου, η παγκόσμια αποδολαριοποίηση, η σπανιότητα τροφίμων και πόρων, η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες, η πολιτική πόλωση, οι «θερμοί» πόλεμοι, οι «ψυχροί» πόλεμοι, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Η «συνταγή» της Αtlas Capital
Η «συνταγή» της Atlas Capital είναι να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από βραχυπρόθεσμα ομόλογα –εως δύο έτη- τα οποία είναι λιγότερο εκτεθειμένα στον αυξανόμενο πληθωρισμό, παράλληλα με ένα βελτιστοποιημένο καλάθι χαμηλών ή αρνητικά συσχετισμένων περιουσιακών στοιχείων, όπως ο χρυσός, τα «ανθεκτικά στο κλίμα» καταπιστεύματα επενδύσεων σε ακίνητα -Reits- τίτλους που προστατεύονται από τον πληθωρισμό και γεωργικά προϊόντα, τα οποία θεωρούνται στρατηγικά σημαντικά «όταν η προσφορά τροφίμων απειλείται από το κλίμα και τις γεωπολιτικές συγκρούσεις».
Μια από τις δηλώσεις του Ρουμπινί στους Financial Times που μας τράβηξε την προσοχή είναι ότι δε δημιουργεί αυτό το Etf ως ένα απλό επενδυτικό προϊόν, αλλά ως μια πρωτοβουλία «δημόσιας πολιτικής», παρόμοια με το Σχέδιο Μάρσαλ, που έχει σχεδιαστεί για να «ενισχύσει την αμερικανική οικονομική σταθερότητα και να διασφαλίσει τη μελλοντική ευημερία».
«Θέλουμε να επενδύσουμε στην ανοικοδόμηση των υποδομών των ΗΠΑ. Θέλουμε να διασφαλίσουμε την επισιτιστική ασφάλεια, να ανανεώσουμε την παραγωγή πράσινων μετάλλων και σπάνιων γαιών», υπογράμμισε στην πρόσφατη συνέντευξη του στους FT, ενώ μίλησε ανοικτά για την εκτίμηση του ότι η κλιματική αλλαγή θα καταστήσει μέρη όπως η παράκτια Φλόριντα και το Τέξας σχεδόν μη κατοικήσιμα, γεγονός που θα οδηγήσει σε μαζική μετανάστευση στη Βόρεια Αμερική.
Αυτή η μαζική μετανάστευση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές των ακινήτων, ενώ αυτό που πρέπει εν τω μεταξύ να λάβουμε υπόψιν είναι ότι ήδη οι ασφαλιστικές εταιρείες αποσύρουν σημαντικές καλύψεις από φυσικές καταστροφές και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δύσκολα θα έχει στο μέλλον τη δυνατότητα να καλύπτει το ολοένα και μεγαλύτερο κενό.
Παρά ταύτα, οι ΗΠΑ παραμένουν επενδυτική επιλογή για τον Ρουμπινί, καθότι εκτιμά ότι τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα στην Ευρώπη και την Ασία. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Θα υπάρξουν πολλές αναταραχές στον κόσμο τις επόμενες δεκαετίες…Είμαστε πολύ πιο ασφαλείς από την Ευρώπη και την Ασία. Έχουμε χιλιάδες μίλια ωκεανών που μας χωρίζουν από πιθανούς εχθρούς και είμαστε αυτάρκεις σε τρόφιμα και πόρους».
[email protected]
Aποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.