Οι 4+1 λόγοι που οδηγούν σε κέρδη τις αγορές
Shutterstock
Shutterstock

Οι 4+1 λόγοι που οδηγούν σε κέρδη τις αγορές

Τις τελευταίες τρεις ημέρες οι αγορές επανέκτησαν πανηγυρικά τον μέσο κινητό όρο των 50 ημερών, δίνοντας καύσιμα αισιοδοξίας στην επενδυτική κοινότητα ότι η πρόσφατη μικρή ταλαιπωρία έλαβε τέλος και είναι θέμα χρόνου τα νέα υψηλά, με τον γερμανικό δείκτη Dax μάλιστα να είναι μια ανάσα από τα ιστορικά υψηλά των 18567 μονάδων.

Αυτή ήταν η διόρθωση των αγορών λοιπόν; Ένα «σκάρτο» 5,5% έως 6%;

Η απάντηση κρύβεται στη «βιωσιμότητα» των ανοδικών δυνάμεων που παρέσυραν τις αγορές μακριά από τις κρίσιμες τεχνικές αντιστάσεις.

1. Ικανοποίηση από τα κέρδη του πρώτου τριμήνου

Οι επενδυτές και οι αναλυτές έμειναν σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι από τα εταιρικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2024.

Συνολικά, τα κέρδη του πρώτου τριμήνου ήταν πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα, με το 80% των εταιρειών του S&P 500 που ανακοίνωσαν αποτελέσματα μέχρι την Τρίτη, να έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Με την περίοδο κερδών να κινείται προς το τέλος της και μόνο λίγες οικονομικές εκθέσεις να αναμένονται αυτήν την εβδομάδα, ο τελικός λογαριασμός φαίνεται ικανοποιητικός, με τον μικτό ρυθμό αύξησης κερδών από έτος σε έτος για τον S&P 500 να είναι 5%.

Αν πράγματι το 5% είναι ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης για το τρίμηνο, θα σηματοδοτήσει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης κερδών από έτος σε έτος από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 (5,8%).

Αν και τις λεπτομέρειες ειδικά όσον αφορά τις προβλέψεις κερδοφορίας για το δεύτερο τρίμηνο θα τις εξετάσουμε όταν ολοκληρωθεί η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, εντούτοις να σημειώσουμε ότι ο προθεσμιακός λόγος P/E 12 μηνών για τον S&P 500 αυτή τη στιγμή είναι 19,9. Αυτή η αναλογία P/E είναι πάνω από τον μέσο όρο 5 ετών(19,1) και πάνω από τον μέσο όρο της δεκαετίας (17,8).

2. Υποστηρικτικές δηλώσεις από αξιωματούχους της Fed

Την αρχή την έκανε ο Πρόεδρος της Fed την προηγούμενη Τετάρτη, ο οποίος όχι μόνο απέφυγε οποιαδήποτε υπόνοια επιθετικής ρητορικής, αλλά αντίθετα ξεκαθάρισε ότι ναι μεν η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από τον αναμενόμενο για να αποκτήσει αρκετή εμπιστοσύνη σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού, αλλά είναι «απίθανο» η επόμενη κίνηση της Fed να είναι μια αύξηση επιτοκίων.

«Περιστερίσιος» ήταν ο τόνος των δηλώσεων και άλλων αξιωματούχων. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν, ανέφερε ότι τα επιτόκια είναι αρκετά περιοριστικά και μπορεί να αφαιρέσουν την αιχμή της ζήτησης, προκειμένου να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο-όπως θα δούμε βέβαια σε επόμενο άρθρο δεν είναι η ζήτηση το μεγάλο πρόβλημα- ενώ ο πλήρης αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων δεν έχει φανεί ακόμη.

Επίσης, ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η οικονομία των ΗΠΑ «επιστρέφει σε μια καλύτερη ισορροπία».

Πριμοδοτούμενη από τις παραπάνω δηλώσεις, στην αγορά των ομολόγων η απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από το 4,5% τις τελευταίες ημέρες.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας προχώρησε χθες στη μείωση των επιτοκίων της για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, στο 3,75% από 4,00% προηγουμένως, δίνοντας σήμα για δύο ακόμη μειώσεις στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 εάν οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν σε ήπια επίπεδα.

Η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει για πρώτη φορά αποκλίνουσα πορεία από τη Fed, ξεκινώντας πρώτη την αποκλιμάκωση των επιτοκίων πιθανότατα από τον Αύγουστο.

Μέσα από αυτό το πρίσμα έχει ειδική σημειολογία και η σημερινή συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς αναμένεται να ενισχύσει το σήμα ότι οι Γηραιά Ήπειρος θα ακολουθήσει πλέον διαφορετική πορεία από τις ΗΠΑ όσον αφορά το κόστος του δανεισμού.

Bέβαια, όπως θα δούμε στο επόμενο άρθρο και για αυτή την ανοδική κινητήριο δύναμη των αγορών υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Βλέπετε, η νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη έχει συγκεκριμμένα όρια απόκλισης από εκείνη των ΗΠΑ, αν δεν θέλουμε «περιπέτειες» για το κοινό νόμισμα.

3. Eορτασμοί για... τις ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομίας

Μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της πρόσφατης ανοδικής κίνησης των αγορών είναι οι πρώτες ενδείξεις επιβράδυνσης της δυναμικής της αμερικανικής οικονομίας.

Καταρχάς, μετά την τελευταία πιο ήπια από την αναμενόμενη έκθεση για την αγορά εργασίας που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, περιορίστηκαν εκ νέου οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο η μείωση των επιτοκίων από τη Fed να είναι εξαιρετικά μακριά.

Οι θέσεις εργασίας εκτός αγροτικού τομέα ήταν χαμηλότερες των εκτιμήσεων για τον Απρίλιο, ενώ την ίδια στιγμή ο δείκτης ISM για τις υπηρεσίες υποχώρησε, σε σύμπνοια με τον αντίστοιχο δείκτη για τη μεταποίηση.

Από την άλλη όμως, οι παράμετροι των τιμών για τους δείκτες ISM ενισχύθηκαν σημαντικά, κάτι που κατά τη γνώμη μας δεν μπορεί να αναιρέσει την προοπτική διατήρησης των επιτοκίων από Fed στα τρέχοντα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα.

Στην Ευρώπη, οι παραγγελίες προς τα γερμανικά εργοστάσια απογοήτευσαν για το Μάρτιο, ενώ αναθεωρήθηκαν πτωτικά και τα στοιχεία του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, οι πωλήσεις λιανικής της Ευρωζώνης για το Μάρτιο αυξήθηκαν οριακά παραπάνω από το αναμενόμενο.

4. Η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου

Το πετρέλαιο υποχώρησε σημαντικά μόλις ξεκίνησε η κουβέντα για παύση του πυρός στη Μέση Ανατολή, με το Brent να δίνει τιμές ακόμα και κάτω από τον μέσο κινητό των 200 ημερών, εως και τα 81,72 δολάρια/βαρέλι.

Οι τιμές αυτές σε σχέση με την πρόσφατη κορύφωση του Απριλίου στα 92,18 δολάρια/βαρέλι είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη πρόοδος. Μια πρόοδος που «χαλαρώνει» την ανησυχία των επενδυτών σχετικά με μια πιθανή περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσε να οδηγήσει το Βrent ακόμα και πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι, με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν για τις ανατιμήσεις ενός συνόλου προϊόντων και υπηρεσιών.

Πόσο σίγουρο όμως είναι ότι η παύση του πυρός εν τέλει είναι κάτι εφικτό, έστω με περαιτέρω διαπραγματεύσεις μετά από μία αναθεωρημένη πρόταση; Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το κύριο συνοριακό πέρασμα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου στη Ράφα στην τελευταία τους επίθεση αυτή την εβδομάδα, ενώ οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ δεν θεωρούμε ότι αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Η αμυδρή αίσθηση ότι ίσως οι γεωπολιτικές εντάσεις βαίνουν προς αποκλιμάκωση (;)

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ανέστειλε την παράδοση φορτίου βομβών στο Ισραήλ. Ο λόγος ήταν ότι η κυβέρνηση του Νετανιάχου δεν έδωσε απάντηση στις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον όσον αφορά την προστασία των αμάχων για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Στην ουσία η απόφαση των ΗΠΑ είναι ενδεικτική της αντίθεσης τους στης μεγάλης κλίμακας επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων κατά της Ράφα, ενώ ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος απηύθυνε τη Δευτέρα προειδοποίηση προς τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό. Όλα αυτά οδηγούν στην εκτίμηση ότι θα αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η πίεση προς το Ισραήλ για την επίτευξη μιας λύσης και την κατάπαυση του πυρός.

Την ίδια στιγμή, κάποιοι αναλυτές διέκριναν μια πρώτη αμυδρή διάθεση αποκλιμάκωσης των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Στην τελετή ορκωμοσίας που έγινε στο Κρεμλίνο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν που ανέλαβε για πέμπτη φορά καθήκοντα ως Πρόεδρος της Ρωσίας, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μποϊκόταραν την τελετή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Υπήρξαν όμως και εξαιρέσεις από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Γαλλία.

Για κάποιους πολιτικούς αναλυτές οι παραπάνω χώρες στα πλαίσια μιας πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής, διατήρησαν έναν δίαυλο επικοινωνίας, χωρίς εντούτοις να αλλάζει κάτι στην πολιτική τους έναντι της Ρωσίας.

Όπως και να έχει και δεδομένου ότι η Ουκρανία κάλεσε τους συμμάχους της να μην αναγνωρίσουν τον Πούτιν ως νόμιμο πρόεδρο, η κίνηση των παραπάνω χωρών έκανε αίσθηση, ειδικά της Γαλλίας που καταδίκασε το περιβάλλον καταστολής στο οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές, μιλώντας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της χώρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Συμμετέχουμε μεν... παραμείνουμε προσγειωμένοι δε

Ως στήλη πάντα προκρίνουμε τον σεβασμό της τάσης της αγοράς, αρκεί σε περίοδο αυξημένων κινδύνων η συμμετοχή μας να πληρεί κάποιες βασικές προϋποθέσεις διαχείρισης ρίσκου.

Οι δυνάμεις που οδήγησαν την άνοδο των αγορών τις τελευταίες ημέρες υφίστανται την πίεση της τριβής με αυξημένους γεωπολιτικούς, αλλά και μακροοικονομικούς κινδύνους και ως εκ τούτου οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα απαιτητικοί με το τι μπαίνει στο χαρτοφυλάκιο μας.

Για παράδειγμα, οι αγορές περιμένουν τις τιμές καταναλωτή την επόμενη εβδομάδα για να διαπιστώσουν εάν ο πληθωρισμός αρχίζει πράγματι να μειώνεται ουσιαστικά.

Το αυξανόμενο ομοσπονδιακό έλλειμμα είναι επίσης πιθανό να βρεθεί στους πρώτους τίτλους των ειδήσεων, με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου να προβλέπει πρόσφατα ότι το κόστος των τόκων για το χρέος των ΗΠΑ πιθανότατα φέτος να υπερβεί τις αμυντικές δαπάνες!

Προκειμένου οι επενδυτές να αισθάνονται πιο άνετα όταν νομοτελειακά αυξάνεται η μεταβλητότητα της αγοράς, οφείλουν να έχουν ικανοποιητική γεωγραφική, κλαδική αλλά και προϊοντική διαφοροποίηση στο χαρτοφυλάκιο τους. Έτσι σε ένα χαρτοφυλάκιο «παντός καιρού» καλό είναι μαζί με επιλεγμένες μετοχές να συνυπάρχουν ποιοτικά ομόλογα, πετρέλαιο, χρυσός και ασήμι ως αντιστάθμιση χαρτοφυλακίου και φυσικά ένα ποσοστό ρευστότητας ώστε να μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε τις «βουτιές» που ενίοτε δίνει η αγορά.

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.