Οι αγορές έχουν άλλη μια ενδιαφέρουσα εβδομάδα καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να επιβάλει περισσότερους δασμούς. Ενώ και η πιθανή ειρηνευτική συμφωνία της Ρωσίας και των ΗΠΑ, που ώθησε την προπερασμένη εβδομάδα τις αγορές στη διάσπαση των κρίσιμων τεχνητών σημείων και των νέων υψηλών, δεν μείωσε την ελκυστικότητα των ασφαλών καταφυγίων, με τον χρυσό να συνεχίζει να διατηρείται σε δυσθεώρητα ύψη, με τη βεβαιότητα της συνέχειας του ράλι των μετοχών να συνεχίζεται και αν οδηγεί σε πιθανό “bull trap”. Έτσι οι μετοχές σε Wall Street και DAX δέχθηκαν ένα ελαφρύ χτύπημα προς το τέλος της εβδομάδας, με αφορμή τη Walmart, αλλά και την αγαπημένα νέα πολλά υποσχόμενη υπέροχη Palantir Technologies.
Η Walmart παρόλο που ανέφερε ισχυρές πωλήσεις, προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να βλάψει τους αγοραστές, προκαλώντας πτώση της αξίας των μετοχών της κατά 6%. Αυτό δείχνει ότι η οικονομική αισιοδοξία που παρατηρήθηκε μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να αρχίσει να ξεθωριάζει. Η Walmart αναγνώρισε μερικές «αβέβαιες στιγμές», για την οικονομία των ΗΠΑ που οδήγησαν σε πιο προσεκτικές προβλέψεις για την επόμενη χρονιά.
Ως βασικός δείκτης των καταναλωτικών συνηθειών δαπανών των ΗΠΑ, οι ανησυχίες της Walmart έχουν ιδιαίτερη σημασία. Ακόμη και ο πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, παραδέχτηκε ότι «ο πληθωρισμός επέστρεψε» και η έρευνα δείχνει ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας μειώθηκε απότομα τον Ιανουάριο.
Ο David Kelly, στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan, προειδοποίησε για κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη από τις νέες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των δασμών και των απελάσεων. Εάν η Walmart αισθάνεται νευρική, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα αυξανόμενο κύμα φόβου στην οικονομία. Αυτό επιδεινώθηκε από τα αδύναμα στοιχεία των ΗΠΑ, καθώς τα στοιχεία της S&P Global έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΗΠΑ μόλις αυξήθηκε τον Φεβρουάριο καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες για τους δασμούς στις εισαγωγές και τις μεγάλες περικοπές των κρατικών δαπανών.
Η μετοχή της Palantir Technologies σημείωσε απότομη πτώση μετά το ισχυρό παιχνίδι και την εισροή μικροεπενδυτών που αναζητούν τη νέα υπέροχη μετοχή στον πλανήτη της κερδοσκοπίας, μετά την είδηση ότι ο διευθύνων σύμβουλος Alex Karp είχε υιοθετήσει ένα νέο σχέδιο διαπραγμάτευσης μετοχών, μαζί με μια έκθεση ότι το Πεντάγωνο έλαβε οδηγίες να προετοιμαστεί για ετήσιες περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό κατά 8% τα επόμενα πέντε χρόνια. Η μετοχή υποχώρησε έως και 14,5% στη συνεδρίαση της Πέμπτης, μετά το ξεπούλημα 10% την Τετάρτη, καθώς οι ειδήσεις για τις πιθανές περικοπές διέρρευσαν για πρώτη φορά.
Η εταιρεία, ευρέως αναγνωρισμένη για το λογισμικό και τις τεχνολογικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την άμυνα, αποκάλυψε το βράδυ της Τρίτης ότι το νέο σχέδιο συναλλαγών του Karp του επιτρέπει να πουλήσει σχεδόν 10 εκατομμύρια μετοχές τους επόμενους έξι μήνες. Μια μέρα αργότερα, η Washington Post ανέφερε ότι ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ έδωσε εντολή σε κορυφαίους αξιωματούχους του Πενταγώνου και στρατιωτικούς ηγέτες να συντάξουν σχέδια για σημαντικές μειώσεις στον αμυντικό προϋπολογισμό, ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε περίπου 850 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο Χέγκσεθ έθεσε προθεσμία τη Δευτέρα για τις προτεινόμενες περικοπές. Πριν από την απότομη πτώση, η Palantir ήταν μία από τις αμερικανικές μετοχές με τις ισχυρότερες επιδόσεις τα τελευταία δύο χρόνια, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 50% μέχρι στιγμής φέτος. Η εταιρεία διαπραγματεύεται επί του παρόντος με αναλογία τιμής προς κέρδη (P/E) σχεδόν 500.
Η είδηση που όλοι περιμέναμε το Σαββατοκύριακο ήταν τα αποτελέσματα της Berkshire Hathaway με τον Buffett να δηλώνει ότι προτιμά να κατέχει μετοχές αντί για έντοκα, αλλά δε βρίσκει ευκαιρίες. Πούλησε μετοχές αξίας 143 δισ. δολαρίων πέρυσι, αγόρασε μόλις 9 δισ. δολάρια. Ωστόσο, ο Warren Buffett προσπάθησε να καθησυχάσει τους μετόχους της Berkshire Hathaway υποστηρίζοντας ότι πάντα θα προτιμά την κατοχή επιχειρήσεων, μετά την κίνησή του να πουλήσει μετοχές και να μην προχωρήσει σε κάποια μεγάλη εξαγορά, οδηγώντας έτσι τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας πέρυσι σε επίπεδα ρεκόρ (334,2 δις δολ).
Στο επίκεντρο της εβδομάδας, είναι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ιαπωνίας, τα οποία αναμένεται να διατηρηθούν στο 3,3% τον Φεβρουάριο. Η αύξηση των τιμών των φρέσκων τροφίμων μπορεί να αυξήσει το κόστος, αλλά οι επιδοτήσεις ενέργειας θα πρέπει να το εξισορροπήσουν. Η BoJ θα παρακολουθεί εάν το υψηλότερο κόστος τροφίμων, όπως το ρύζι, επηρεάζει τους καταναλωτές. Τα οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν αργή ανάκαμψη, με τη βιομηχανική παραγωγή να βελτιώνεται λόγω των εξαγωγών και των λιανικών πωλήσεων που ενισχύονται από καλύτερους μισθούς και περισσότερους τουρίστες.
Επίσης, το PCE της επόμενης εβδομάδας (αποπληθωριστής βασικών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών) στις ΗΠΑ, θα μας δώσει στοιχεία για την εικόνα στο μέτωπο του πληθωρισμού. Ενώ ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,4% από μήνα σε μήνα, άλλα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο αποπληθωριστής πυρήνα PCE είναι πιθανό να παρουσιάσει μικρότερη αύξηση 0,3%. Για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος για τον πληθωρισμό 2%, ο μηνιαίος πληθωρισμός πρέπει να είναι κατά μέσο όρο 0,17%. Λόγω αυτών των παραγόντων, είναι απίθανο να δούμε περικοπές επιτοκίων πριν από τη συνεδρίαση της FOMC του Σεπτεμβρίου. Και φυσικά παίζει και το σενάριο να πάμε και σε αυξήσεις, κάτι που το περιμένω με τους ρυθμούς που πάμε.
Τέλος, το μεγάλο Σαββατοκύριακο της γερμανικής οικονομίας το αναλύσαμε διεξοδικά στο Liberal με τις πιθανές επιπτώσεις του αποτελέσματος, τόσο στο ευρώ όσο και στα γερμανικά ομόλογα. Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι αγορές χρήματος εισέρχονται σε μια εβδομάδα σημαντικών αποκαλύψεων για τη λειτουργία του κράτους των ΗΠΑ, για τις υπέροχες προβλέψεις και αποτελέσματα εταιρειών που συνεχίζουν τις ανακοινώσεις, για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και για την επιβεβαίωση του “buy the dip”. Κάπως έτσι απρόσμενα, όπως τις τελευταίες ημέρες της περασμένης εβδομάδας από το “buy the dip” θα καταλήξουμε στο “dip για dip”.