Μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz (ALV XETRA), ανακοίνωσε με χαρά πως οι κινεζικές εποπτικές αρχές έδωσαν την άδειά τους για την λειτουργία της Allianz Insurance Asset Management Co, εταιρείας με αντικείμενο την διαχείριση κεφαλαίων. Η εταιρεία θα εδρεύει στο Πεκίνο και θα ανήκει κατά 100% στην Allianz. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς είναι η πρώτη φορά που μία εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων θα ανήκει εξ’ ολοκλήρου σε ξένη (εκτός Κίνας) ασφαλιστική εταιρεία.
Νωρίτερα μέσα στο 2021, η Allianz είχε ανακοινώσει πως θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο και της κινεζικής θυγατρικής της που ασχολείται με τις ασφάλειες ζωής, εξαγοράζοντας το μερίδιο του τοπικού συνεταίρου της. Παρόμοιες κινήσεις γίνονται και από άλλες δυτικές ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες, στα πλαίσια της χαλάρωσης των σχετικών περιορισμών από τις κινεζικές αρχές, φαίνεται όμως πως η Allianz κατάφερε να κινηθεί πιο γρήγορα από τις ανταγωνίστριές της.
Η επόμενη επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, την πρώτη μέρα του Αυγούστου, δεν ήταν όμως καθόλου ευχάριστη. Τα νέα από τις ΗΠΑ αιφνιδίασαν τους επενδυτές, οι οποίοι προχώρησαν σε μεγάλες πωλήσεις των μετοχών της στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, προκαλώντας την πτώση της κατά 7,76%. Η ανακοίνωση της εταιρείας είχε σχέση με την Allianz Global Investors και το επενδυτικό της προϊόν που λέγεται Structured Alpha Funds.
Η Allianz Global Investors είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, με ειδικότητα στις μετοχικές επενδύσεις και διαχειρίζεται περίπου 600 δις δολάρια. Ανήκει στην Allianz και μαζί με την Pimco, η οποία ειδικεύεται στις επενδύσεις σε ομόλογα, αποτελούν τον βραχίονα διαχείρισης κεφαλαίων της Allianz. Το πρόβλημα που έχει προκύψει αφορά διαμαρτυρίες θεσμικών επενδυτών των ΗΠΑ σχετικά με τον τρόπο που ενήργησαν οι διαχειριστές των Structured Alpha Funds κατά την διάρκεια της μεγάλης αναταραχής των χρηματιστηριακών αγορών την άνοιξη του 2020, με την έλευση της πανδημίας.
Οι επενδυτές αυτοί, όπως το συνταξιοδοτικό ταμείο του δήμου του Μιλγουόκι, το ταμείο συντάξεων των δασκάλων του Αρκάνσας και άλλοι παρόμοιου χαρακτήρα, υποστηρίζουν πως κατά την διάρκεια αυτής της αναταραχής οι διαχειριστές των Structured Alpha Funds δεν ακολούθησαν την στρατηγική που θα έπρεπε σύμφωνα με το καταστατικό τους. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν πως οι διαχειριστές δεν χρησιμοποίησαν, ως ώφειλαν, δικαιώματα προαίρεσης (options) για την προστασία των χαρτοφυλακίων από απότομες μεταβολές των χρηματιστηριακών αγορών, με αποτέλεσμα μεγάλες ζημιές που μείωσαν την αξία των χαρτοφυλακίων αυτών των θεσμικών επενδυτών. Πρέπει να σημειωθεί πως οι απώλειες των Structured Alpha Funds ήταν τόσο μεγάλες που δύο από αυτά έχουν ήδη ρευστοποιηθεί και τα υπόλοιπα θα έχουν την ίδια τύχη.
Αν οι πληροφορίες του διεθνούς Τύπου είναι ακριβείς, οι ζημιές που επικαλούνται οι θεσμικοί επενδυτές είναι της τάξης των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά τα χρήματα ζητούν πίσω από την Allianz Global Investors, μέσω των νομικών ενεργειών στις οποίες έχουν προχωρήσει. Αυτές οι νομικές ενέργειες έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2020, αλλά μέχρι προχθές η Allianz Global Investors υποστήριζε πως οι διαχειριστές της δεν είχαν κάνει τίποτα επιλήψιμο και οι διάφοροι διαμαρτυρόμενοι επενδυτές γνώριζαν όλους τους κινδύνους και διαμαρτύρονται χωρίς λόγο.
Αυτό που αιφνιδίασε την αγορά είναι πως στην Κυριακάτικη ανακοίνωσή της, η μητρική Allianz δήλωσε πως έχει αρχίσει την δική της εκτίμηση της κατάστασης, και με βάση τις πληροφορίες που έχει στην διάθεσή της θεωρεί πως υπάρχει σημαντική πιθανότητα να υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά εξαιτίας των ζητημάτων με τα Structured Alpha Funds. Στην ίδια ανακοίνωση, η μητρική Allianz δήλωσε πως συνεργάζεται πλήρως με την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) και το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) και πως δεν μπορεί αυτή την στιγμή να κάνει καμία εκτίμηση για το πιθανό ύψος των ζημιών.
Η εταιρεία μπορεί να απέφυγε να εκτιμήσει το κόστος αυτής της περιπέτειας στην περίπτωση που τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα, αλλά οι αναλυτές του Reuters, του Bloomberg, και των άλλων διεθνών πρακτορείων υπολογίζουν πως, στην χειρότερη περίπτωση, οι αποζημιώσεις προς τους επενδυτές μπορεί να πλησιάσουν τα 6 δις δολάρια, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστούν και πρόστιμα από τις ελεγκτικές αρχές. Αυτά τα νούμερα ακούγονται, και είναι, πολύ μεγάλα, όμως η Allianz έχει την δυνατότητα να ανταπεξέλθει χωρίς να κλονιστεί. Τα καθαρά κέρδη της για το 2020 ήταν σχεδόν οκτώ δις δολάρια, ενώ η μέχρι τώρα πορεία της στο 2021 είναι καλύτερη από την αντίστοιχη περσινή.
Επίσης, τα κεφάλαια της εταιρείας υπερβαίνουν κατά πολύ τα ελάχιστα απαιτούμενα για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών του Reuters, που βασίζονται σε αναλύσεις της JPMorgan, αυτή την στιγμή η Allianz έχει περίσσεια κεφαλαίων τουλάχιστον 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο με βάση την αναμενόμενη κερδοφορία για το 2021.
Είναι φανερό λοιπόν πως αν το χτύπημα εξαιτίας των Structured Alpha Funds είναι της τάξης μεγέθους που προαναφέραμε, η εταιρεία θα μπορέσει να το απορροφήσει πολύ άνετα, χωρίς να χρειαστεί η λήψη εκτάκτων μέτρων. Το πιθανότερο είναι πως, αφού αποσαφηνιστεί το ύψος των πιθανών ζημιών, το επεισόδιο θα ξεχαστεί σιγά σιγά, χωρίς να αφήσει πληγές στην εταιρεία.
Εκεί που μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα είναι στην προσπάθεια της διοίκησης της Allianz να μεγαλώσει την Allianz Global Investors μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών άλλων εταιρειών του χώρου, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που θα επικρατεί μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση. Και βέβαια, είναι αρκετά πιθανόν να παρατηρηθεί μία υστέρηση της απόδοσης της μετοχής της Allianz όσο διαρκεί η αβεβαιότητα.
Μακροπρόθεσμα όμως, πολύ μεγαλύτερη σημασία έχουν για την εταιρεία, όπως βέβαια για όλες τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι αποζημιώσεις που καλείται να καταβάλλει λόγω των διαφόρων φυσικών καταστροφών, όπως οι πλημμύρες, οι φωτιές και η ξηρασία, αφού όλα αυτά τα φαινόμενα φαίνεται πως σταδιακά γίνονται όλο και πιο συχνά. Μόνο σαν αποτέλεσμα των πλημμυρών που έπληξαν την Γερμανία πριν μερικές εβδομάδες, η Allianz θα κληθεί να καταβάλει περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ.
Το μείζον λοιπόν είναι το πως η Allianz θα καταφέρει να αναπροσαρμόσει τα ασφάλιστρά της ώστε να εξακολουθήσει να έχει την δυνατότητα να αποζημιώνει τους ασφαλισμένους και ταυτόχρονα να διατηρεί την πολύ ισχυρή οικονομική της κατάσταση. Με βάση τις επιδόσεις της τα τελευταία 131 χρόνια, υποθέτουμε πως θα τα καταφέρει και αυτή την φορά, οπότε η αδυναμία της μετοχής ίσως είναι μία καλή ευκαιρία για αγορά.