Οι σαρωτικοί δασμοί που επέβαλε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν σοκ στις παγκόσμιες αγορές, με την Κίνα να απαντά άμεσα με ανταποδοτικούς δασμούς 34% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ από τις 10 Απριλίου.
Με τη σειρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι από την Τετάρτη αυξάνει τους δασμούς στο 104% για τα κινεζικά προϊόντα καθώς το Πεκίνο διατηρήσει τα αντίμετρά του στη δασμολογική επίθεση του Τραμπ.
Όπως αναφέρεται σε ανάλυση του Reuters, Κινέζοι κατασκευαστές αγαθών προειδοποιούν για τα κέρδη τους, προσπαθούν να σχεδιάσουν νέες υπερπόντιες εγκαταστάσεις ή να επιταχύνουν υπεράκτια έργα, ενώ «παζαρεύουν» με τους πελάτες τους για τις τιμές, καθώς αντιδρούν στους δασμούς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Ενώ ορισμένοι στον επιχειρηματικό τομέα της Κίνας έχουν επιδείξει γενναίο πρόσωπο και δήλωσαν ότι οι δασμοί θα έχουν μικρή επίπτωση στις δραστηριότητες και τα περιθώρια κέρδους, άλλοι αποκάλυψαν μέσω εταιρικών καταθέσεων σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό των ζημιών.
Για πολλούς, οι οριζόντιοι δασμοί του Τραμπ απειλούν να ανατρέψουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και η πλοήγηση στις ανατροπές των επιχειρηματικών διαπραγματεύσεων και της εμπορικής πολιτικής έχει γίνει όλο και πιο δύσκολη. Οι παγκόσμιοι δασμοί του πλήττουν τις δύο κύριες στρατηγικές των Κινέζων εξαγωγέων για να αμβλύνουν τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου: Τη μεταφορά μέρους της παραγωγής στο εξωτερικό και την αύξηση των πωλήσεων σε αγορές εκτός ΗΠΑ.
«Είναι σαν να ρίχνεις βελάκια με δεμένα μάτια. Δεν ξέρεις προς ποια κατεύθυνση πηγαίνεις. Δεν ξέρεις πού θα καταλήξουν οι δασμοί», δήλωσε ο Λάρι Σλόβεν, ο οποίος προμηθεύεται προϊόντα από την Κίνα για μεγάλες αμερικανικές εταιρείες λιανικής πώλησης για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.
Η Fuling η οποία πουλά οικολογικά επιτραπέζια σκεύη σε αμερικανικούς «κολοσσούς» fast-food, συμπεριλαμβανομένων των KFC και McDonald's, δήλωσε αυτή την εβδομάδα, απαντώντας στις διακυμάνσεις της τιμής της μετοχής της, ότι οι δασμοί του Τραμπ θα «επηρεάσουν περαιτέρω αρνητικά τις δραστηριότητες της εταιρείας».
Η εταιρεία, η οποία χαρακτηρίστηκε «πρωταθλητής παραγωγής» από τις αρχές της επαρχίας Zhejiang πέρυσι, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να ξεκινήσει μια νέα μονάδα παραγωγής στην Ινδονησία φέτος, η οποία θα αναλάβει μέρος της παραγωγής της Κίνας που βλέπει προς τις ΗΠΑ, αλλά μέχρι τότε η κερδοφορία της εταιρείας θα μπορούσε να επηρεαστεί.
Ένας δασμός 20% που επιβλήθηκε στην Κίνα από την κυβέρνηση Τραμπ νωρίτερα φέτος έχει ήδη αποβεί επιζήμιος, καθώς «μεγάλοι πελάτες των ΗΠΑ ζήτησαν από την εταιρεία να απορροφήσει μέρος του αυξημένου κόστους των δασμών», δήλωσε η Fuling.
Οι προμηθευτές των βασικών πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα προσπαθούν επίσης να βρουν εναλλακτικές λύσεις για την κατασκευή με έδρα την Κίνα.
Η εταιρεία Lopal, η οποία προμηθεύει υλικά καθόδου φωσφορικού σιδήρου λιθίου - ένα κρίσιμο συστατικό για την κατασκευή των μπαταριών λιθίου που τροφοδοτούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα - δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα αναζητήσει ευκαιρίες για την κατασκευή ενός δεύτερου εργοστασίου στο εξωτερικό για να «μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την επίδραση του δασμού στην εταιρεία».
Οι δασμοί του Τραμπ πλήττουν επίσης τις κινεζικές εταιρείες με παραγωγική ικανότητα στις ΗΠΑ.
Η Tianzhen η οποία πωλεί προϊόντα δαπέδου, δήλωσε ότι ενώ η προγραμματισμένη παραγωγική της ικανότητα για το εργοστάσιό της στις ΗΠΑ είναι 20 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, οι πρώτες ύλες, ο εξοπλισμός και τα ανταλλακτικά που προμηθεύεται από άλλες χώρες θα επηρεαστούν από τους δασμούς, σύμφωνα με δημοσίευμα της επίσημης κινεζικής εφημερίδας Securities Times.
Την Τρίτη, η Κίνα υποσχέθηκε να «πολεμήσει μέχρι τέλους» μετά τη δήλωση του Τραμπ ότι θα επιβάλει πρόσθετο δασμό 50% στις αμερικανικές εισαγωγές από τη νούμερο δύο οικονομία του κόσμου την Τετάρτη, ως απάντηση στην απόφαση του Πεκίνου να απαντήσει στους δασμούς που παρουσίασε ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα.
Υποθετικά σενάρια για την αντιμετώπιση των δασμών από κινεζικές εταιρείες
Ορισμένες κινεζικές επιχειρήσεις έχουν δημοσιεύσει ακόμη και υποθετικά σενάρια για να βοηθήσουν τους επενδυτές να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο των δασμών.
Η PXI Auto Components, μια εταιρεία που πωλεί συστήματα ψύξης και θέρμανσης αυτοκινήτων με έδρα τη Σουτσόου, ανέφερε σε μια κατάθεση την περασμένη Πέμπτη ότι εάν η εταιρεία επωμιζόταν εν μέρει το κόστος των πρόσθετων δασμών του Τραμπ σε ποσοστά 5% και 10%, λαμβάνοντας υπόψη το συνολικό καθαρό κέρδος του περασμένου έτους ύψους 95,25 εκατ. γιουάν (13 εκατ. δολάρια), θα έχανε αντίστοιχα 11 εκατ. γιουάν και 22 εκατ. γιουάν σε κέρδη.
«Για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που δημιουργούν οι εμπορικές τριβές, η εταιρεία έχει δημιουργήσει βάσεις παραγωγής και θυγατρικές πωλήσεων στο εξωτερικό», δήλωσε η PXI, επισημαίνοντας την εξ ολοκλήρου θυγατρική της στο Μεξικό και δύο οντότητες πλειοψηφικής ιδιοκτησίας στις ΗΠΑ και την Ισπανία.
Δεν έχουν προτείνει όλες οι επηρεαζόμενες κινεζικές εταιρείες την κατασκευή εργοστασίων στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες ως στρατηγική αντιμετώπισης των δασμών του Τραμπ.
Παραδείγματος χάριν, η εταιρεία Hosemaker ZYfire δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «ανταποκρίθηκε στην κατάσταση με αποθεματοποίηση και διαπραγματεύσεις με τους πελάτες για την τιμολόγηση, ώστε να μειώσει σε κάποιο βαθμό τον αντίκτυπο των εισφορών στα κύρια προϊόντα της».