Στο χθεσινό μας σχόλιο είχαμε αναφερθεί στις αποκλίσεις που παρουσιάζει ο υπολογισμός του Γενικού Δείκτη στο πέρασμα των ετών λόγω των διαφορών στον τρόπο υπολογισμό του. Κλείναμε το κείμενο με την προφανή διαπίστωση ότι είναι πολύ προτιμότερο να κοιτάζει κανείς τις μετοχές και λιγότερο τον Γενικό Δείκτη.
Στα προηγούμενα 10 χρόνια όσοι εμπιστεύθηκαν μετοχές με μερίσματα έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν. Όσοι εμπιστεύθηκαν μετοχές τραπεζών υπέστησαν οδυνηρές απώλειες λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων και των αυξήσεων κεφαλαίων που έλαβαν χώρα μέχρι και σήμερα.
Αν κάποιος αγόραζε ένα παράγωγο του Γενικού Δείκτη (έστω ότι υπήρχε) στις 14 Ιουνίου του 2011 θα έχανε σήμερα το 25% του κεφαλαίου του. Πηγαίνοντας ωστόσο στον πίνακα των μερισμάτων και επιλέγοντας τις μετοχές με τις τακτικότερες μερισματικές διανομές η απόδοση θα είχε βγει σχεδόν παντού θετική.
Και λέμε «σχεδόν» διότι παρά την τακτική και συνεπή ροή μερισμάτων προς τους επενδυτές η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η μόνη παραφωνία στο σημερινό θέμα. Από το 2011 η μετοχή χάνει 43% ενώ αν προστεθούν και τα μερίσματα που έχει μοιράσει η απόδοση παραμένει αρνητική στο 10%. Και πάλι ωστόσο για να «χρυσώσουμε το χάπι» είναι μια απόδοση καλύτερη από την επίδοση της Αγοράς.
Το ίδιο ισχύει και με την μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων και του Πλαισίου που βρίσκεται χαμηλότερα ενώ με τα μερίσματα η απόδοση γίνεται θετική στο +45% και +15% αντίστοιχα.
Η μετοχή που έσπασε τα κοντέρ στη δεκαετία μοιράζοντας μερίσματα σε 8 χρήσεις είναι η Quest. Η απόδοση της βρίσκεται στο 1.817% ή 2.287% μαζί με τις μερισματικές διανομές. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έβαζε 100 ευρώ το καλοκαίρι του 2011 στη μετοχή σήμερα θα είχε αποτίμηση θέσης 1.817 ευρώ και 470 ευρώ σε μερίσματα (χωρίς να υπολογίζεται η κερδοφορία)
Την τετραψήφια ποσοστιαία μεταβολή εμφανίζουν άλλες 6 εταιρείες όλες από το χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης: Entersoft +1.864%, Mermeren +1.275%, Πλαστικά Θράκης +1.228%, Autohellas +1.096% και Ευρωπαική Πίστη +1.053%.
Το γεγονός αυτό δείχνει μεν ότι μια επιλογή μεσαίας εταιρείας με ανάπτυξη και χαρακτηριστικά συνέπειας στο μέρισμα είναι ικανή να απογειώσει την απόδοσή της. Στο σύνολο η μέση επίδοση των 35 εταιρειών που ελέγχθηκαν για τη συνεπή διανομή μερισμάτων είναι +466%, καθόλου άσχημα για μια αγορά που έχασε 25% σε επίπεδο Δείκτη αναφοράς στη δεκαετία.
Η διανομή μερίσματος είναι μια ένδειξη υγείας για την εταιρεία και μια έμπρακτη ανταμοιβή της εμπιστοσύνης του μετόχου για την μακρόχρονη διακράτηση της μετοχής. Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν και διαλείμματα σε αυτή την ανταμοιβή που σχετίζονται με την επιθυμητή ρευστότητα που θέλει να έχει ένας όμιλος στον ισολογισμό του ενόψει ενός απαιτητικού επενδυτικού προγράμματος ή μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Αυτό το διάλειμμα καλό θα ήταν να μην ξεπερνάει τις δύο χρήσεις.
Ποιες μετοχές μοιράζουν μέρισμα συστηματικά τα τελευταία 10 χρόνια
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.