Σε μια προσπάθεια να αποτιμηθούν σωστά οι διαρθρωτικές αλλαγές που έλαβαν χώρα σε λίγες ώρες από το μέτωπο των κεντρικών τραπεζών, στο Χρηματιστήριο Αθηνών άρχισαν ήδη οι αναγνωριστικές επιθέσεις των αγοραστών, που αναμένεται να εντατικοποιηθούν άμεσα. Στο επίκεντρο οι εξωστρεφείς εταιρείες και οι τράπεζες.
Τα τεκταινόμενα από χθες το απόγευμα αφορούν σε κομβικά σημεία, τουλάχιστον σε επίσημο επίπεδο, στη σύγχρονη οικονομική εξελικτική. Οι ΗΠΑ, μετά από πολλά συναπτά έτη πολιτικής μηδενικών επιτοκίων και ασταμάτητης παροχής ρευστότητας και εξαιρώντας το άδοξο τέλος της προσπάθειας του 2018 που προσέκρουσε στο κύμα της πανδημίας, αποφασίζει διαφορετικά εκκινώντας ένα νέο κεφάλαιο, με τίτλο «βλέποντας και κάνοντας».
Και με δεδομένο αφενός ότι οι αγορές χαιρέτισαν μάλλον θετικά τα παραπάνω, όχι τόσο ως προς τους όρους αλλά κυρίως λόγω της άμβλυνσης της αβεβαιότητας, και αφετέρου ότι το ΧΑ είχε καθολικά εξαρτηθεί από το κλίμα στη Wall Street, το ταμπλό στην Αθήνα πρασίνισε, ακολουθώντας τον γενικότερο ρυθμό.
Και μάλιστα, η αμυντικότερη στάση της ΕΚΤ ως προς την ποσοτική της χαλάρωση, την οποία όχι μόνο θα διατηρήσει... μέχρι νεοτέρας, αλλά και θα την επιταχύνει για λίγους μήνες, δείχνει ότι αρκετά κεφάλαια θα συνεχίσουν να κινούνται προς την Ευρώπη.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, η επικεφαλής της Λαγκάρντ ανέφερε ότι θα συνεχίσει να «επανεπενδύει» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανέναρξης ενός είδους PEPP εφόσον χρειαστεί, πράγμα που σημαίνει και τη στήριξη που προτίθεται να δώσει στα ελληνικά ομόλογα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΓΔ απεγκλωβίστηκε από την περιοχή 880 - 890 μονάδων (έκλεισε στα υψηλά ημέρας στις 892,83 μονάδες ενισχυμένος κατά +1,07%), κοιτώντας κατάματα αρχικά την επαναφορά στις 930, και σε δεύτερο χρόνο την εκκίνηση ενός νέου μεσοπρόθεσμου ανοδικού σκέλους με τελικό αποδέκτη τις 1.040.
Στα αρνητικά, η - για ακόμα μία συνεδρίαση - μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα των 52,5 εκατ. ευρώ, με 9,22 εξ αυτών να αφορούν σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών.
Από το ταμπλό, ξεχώρισαν οι μετοχές του ομίλου Viohalco (ΒΙΟ +5,8%, CENER +4,43%, ΕΛΧΑ +3,1%) και των τραπεζών (ΕΤΕ +2,79%, ΑΛΦΑ +3,02%, ΕΥΡΩΒ +2,87%, ΠΕΙΡ +1,53%). Ειδικότερα για τις δεύτερες, και αναγνωρίζοντας την εξαιρετική συμπεριφορά που τόσες φορές έχει εκθειαστεί τους τελευταίους πολλούς μήνες, θεωρείται ότι θα υπεραποδόσουν το επόμενο διάστημα.
Παρέα τους, θα βρεθούν πλην άλλων και οι δεικτοβαρείς ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ (που έδωσε και αγοραστικό σήμα πρόσφατα), καθώς και οι μετοχές της πληροφορικής (ΕΠΣΙΛ, ΚΟΥΕΣ, ΠΕΡΦ, ΒΥΤΕ, κ.λπ.).
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ήδη παρατηρείται μια αναζήτηση προς νέους επενδυτικούς προορισμούς παρεμφερούς αποδοτικότητας και μειωμένου ρίσκου, με το σκεπτικό ότι η Wall Street αναμένεται να αφήσει λίγο το γκάζι, και ήδη οι εκθέσεις των επενδυτικών οίκων να θέτουν στόχους - αποδόσεις πέριξ του μετρίου 8% για το 2022.
Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ένας έτοιμος στρωμένος δρόμος για τέτοιου είδους ευκαιρίες, καθώς και έχουν εισέλθει πολλά ποιοτικά κεφάλαια, και αναμένεται να εισέλθουν ακόμα περισσότερα, εφόσον έρθει και η στιγμή που θα ανέβουμε και πάλι μετά από τόσα και δύσκολα χρόνια στη μεγάλη κατηγορία των κρατικών ομολόγων.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.