Οι παράγοντες που θα προσδιορίσουν την πορεία του ΧΑ

Οι παράγοντες που θα προσδιορίσουν την πορεία του ΧΑ

Αρχικά, ένα τόσο ρηχό Χρηματιστήριο, που τις τελευταίες πολλές εβδομάδες είναι ακόμα πιο ρηχό, είναι λογικό να επηρεάζεται σημαντικά από τις διεθνείς αγορές, και δη τις αμερικανικές και τις κυριότερες ευρωπαϊκές (που κι αυτές επηρεάζονται ως ένα βαθμό από τις αμερικανικές).

Επομένως, με τη σκιά της μείωσης του ρυθμού επαναγοράς κρατικών ομολόγων από τη Fed να καλύπτει πλέον ξεκάθαρα τη Wall Street, εμφανίστηκε αυξημένη ευαισθησία για άμεσες ρευστοποιήσεις σε κάθε ευκαιρία. Και με δεδομένο ότι οι τοποθετήσεις πλέον σε στοιχεία αυξημένου ρίσκου περιορίζονται μέχρι να εκκινήσει η διαδικασία του tapering με γνωστούς όρους, συμβαίνει το προφανές διορθωτικό μοτίβο στο ταμπλό.

S&P 500

Το παραπάνω επιβεβαιώνεται και από τη συμπεριφορά του δολαρίου των ΗΠΑ, που λόγω της ανατιμητικής διάθεσης συνεχίζει να ενδυναμώνεται έναντι των βασικών νομισμάτων. Ο Δείκτης Δολαρίου κατέγραψε ήδη νέα υψηλά έτους, ευρισκόμενος σε ανοδικό momentum.

Δείκτης Δολαρίου

Εξάλλου, με τις τιμές του πετρελαίου να βρυχώνται, έχοντας επανέλθει σε υψηλά 7ετίας και προφανώς άνω των προ πανδημίας επιπέδων, δύσκολα μπορεί μια οικονομία όπως αυτή των ΗΠΑ να αποφύγει τις πληθωριστικές πιέσεις, ειδικά στο υφιστάμενο εκρηκτικό μίγμα δημοσιονομικής χαλάρωσης και μηδενικών επιτοκίων.

Έτσι, επιτείνεται η ανάγκη διορθωτικών παρεμβάσεων από τη Fed, εξ ου και η νευρικότητα στις αγορές.

Πετρέλαιο

Επιστρέφοντας στα εγχώρια ζητήματα, δυστυχώς η αγορά μας, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, έκαψε κάθε θετική εξέλιξη που μπορούσε να εκμεταλλευτεί.

Ενδεικτικά, οι επιτυχημένες ομολογιακές εκδόσεις και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου έδειξαν ότι σημαντικά κεφάλαια τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά επέλεξαν ελληνικές προτάσεις.

Το ογκώδες πακέτο δημοσιονομικής στήριξης της ΕΚΤ παρέχει άφθονο χρήμα σε νευραλγικούς τομείς, που θα μπορούσαν στο εγγύς μέλλον να δράσουν τόσο άμεσα όσο και πολλαπλασιαστικά στο σύνολο της οικονομίας.

Ακόμα και η ιστορικής και χρηματοοικονομικής σημασίας εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ έδειξε ότι το ενδιαφέρον των ξένων για τα ελληνικά στοιχεία ενεργητικού είναι ζωντανό.

Παρόλα αυτά, με εξαίρεση κάποιες μετοχές που υπεραπέδωσαν και έδειξαν ότι θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια (λ.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, μετοχές πληροφορικής, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ElvalHalcor, Viohalco, κ.α.), το σύνολο της αγοράς ξέμεινε από καύσιμα πριν καν ξεκινήσει η πτήση.

Η ανακοίνωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ και η σχετική ανησυχία στο ελληνικό ταμπλό δεν είναι επ’ ουδενί λόγο η αιτία της άσχημης βραχυπρόθεσμης εικόνας του Γενικού Δείκτη.

Και τούτο διότι αφενός είχε συγκεκριμένες εκφάνσεις που αφορούσαν πρωτίστως στην ίδια την εταιρεία, αφετέρου η όποια επίδραση στο σύνολο της οικονομίας είναι σαφέστατα θετική και όχι αρνητική, διότι πραγματεύεται επενδύσεις μεγάλου βεληνεκούς, εστιασμένες σε ενεργειακές μεταβλητές αειφορίας.

Βεβαίως, τα πράγματα δεν είναι απαισιόδοξα στο Χρηματιστήριο, τουναντίον. Παρά την εμφανή κόπωση του Γενικού Δείκτη, οφείλουμε να κρατήσουμε στην επενδυτική μας μνήμη αφενός τις μετοχές που έδειξαν την καλή συμπεριφορά, ώστε να τις προτιμήσουμε κατά προτεραιότητα, αφετέρου το γεγονός ότι οι ως άνω αναφερθείσες αναδιαρθρώσεις και επανατοποθετήσεις των χρηματικών κεφαλαίων είχαν ποιοτικό και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, όχι κερδοσκοπικό, ώστε και τα αποτελέσματα αυτών να είναι εξίσου μακροπρόθεσμα.

Η ελληνική οικονομία έχει κάνει βήματα εμπρός, και το Χρηματιστήριο θα συνεχίσει να αποτυπώνει αυτά με τον τρόπο του.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.