Οι συνειρμοί από τον μελλοντικό ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας
CENERGY

Οι συνειρμοί από τον μελλοντικό ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας

Πριν λίγες ημέρες τέθηκε σε λειτουργία από τον ΑΔΜΗΕ η γραμμή  μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέει τη Μεγαλόπολη με την Πάτρα και τη Δυτική Στερεά Ελλάδα, ο λεγόμενος «Δυτικός Διάδρομος».

Μέχρι τώρα το σύστημα της Πελοποννήσου αποτελούσε εξαίρεση σε σχέση με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, καθώς  λειτουργούσε στην Υψηλή τάση 150 kV, μειωμένης δηλαδή μεταφορικής ικανότητας.

Πλέον η περιοχή διασυνδέθηκε για πρώτη φορά στο Σύστημα Υπερυψηλής Τάσης 400 kV, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Πελοποννήσου και την αποσυμφόρηση των κορεσμένων δικτύων της περιοχής. Αυτός είναι ο λόγος που το συγκεκριμένο έργο θεωρείται ότι σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Το έργο του «Δυτικού Διαδρόμου» αποτελείται από εναέριες και υπόγειες Γραμμές Μεταφοράς και το υποβρύχιο καλώδιο Υπερυψηλής Τάσης 400kV που εγκαταστάθηκε μεταξύ Ρίου και Αντιρρίου.

H Hellenic Cables του ομίλου Cenergy ανέλαβε τον σχεδιασμό, την παραγωγή, εγκατάσταση, προστασία και σύνδεση χερσαίων και υποβρυχίων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος 400kV συνολικού μήκους 18 χλμ.

Το υποβρύχιο καλώδιο κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο, ενώ τα χερσαία καλώδια κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο της Θήβας.

Το έργο αυτό αποτελεί κομβικό σημείο για την επέκταση των γραμμών μεταφοράς του συστήματος 400kV, καθώς πέραν της αξιοποίησης του ενεργειακού παραγωγικού δυναμικού της περιοχής, επιταχύνει σημαντικά την ικανότητα μεταφοράς ρεύματος από και προς την Πελοπόννησο και αναβαθμίζει τη λειτουργία και ασφάλεια του Νοτίου Συστήματος.

Προσέξτε όμως μεταξύ άλλων ένα συγκεκριμένο σημείο της ομιλίας του κύριου Σαββάκη, Γενικού Διευθυντή της Hellenic Cables, ο οποίος στην παρουσίαση του έργου σημείωσε τα εξής: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που συνεισφέραμε στο σημαντικό αυτό έργο που αναβαθμίζει τις υποδομές της χώρας μας και ενισχύει την ενεργειακή της ασφάλεια. Η Hellenic Cables αποτελεί πιστό συνοδοιπόρο του ΑΔΜΗΕ στην πραγματοποίηση του οράματος του για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού δικτύου μεταφοράς ενέργειας».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ τόνισε με τη σειρά του ότι «είναι κρίσιμο η πλεονάζουσα ενέργεια που παράγεται στη χώρα μας να μπορεί να φτάνει και στο κέντρο της Ευρώπης», δίνοντας μας μια μικρή εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί ο ενεργειακός χάρτης της χώρας μας και έκανε γνωστό ότι για το θέμα αυτό ο Διαχειριστής βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Ο κ. Μανουσάκης λοιπόν πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ, έργα που θα καταστήσουν τη χώρα μας έναν κρίσιμο ενεργειακό κόμβο που θα συνδέσει την Ευρώπη με τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή αντίστοιχα. 

Σημαντική ώθηση στην εξαγωγική δυνατότητα της Ελλάδας θα δώσουν και οι νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις που σχεδιάζει ο Διαχειριστής σε συνεργασία με όλα τα γειτονικά κράτη. Η δεύτερη διασύνδεση με τη Βουλγαρία βρίσκεται στην τελική ευθεία της κατασκευής της. Μέσα στην επόμενη χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει και η νέα διασύνδεση με την Ιταλία, ενώ παράλληλα ωριμάζουν οι νέες διασυνδέσεις με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία.

Ειδήσεις που υποδεικνύουν μελλοντικούς κύκλους εργασιών

Ας θυμηθούμε τώρα δύο εκ των σημαντικότερων φετινών εξελίξεων για τους νέους ενεργειακούς δρόμους που μας υπενθυμίζουν ότι στον κλάδο των καλωδίων υπάρχει ένα λαμπρό πεδίο ανάπτυξης με τη ζήτηση να αναμένεται να παραμείνει υψηλή τα επόμενα χρόνια, ακριβώς λόγω της πληθώρας  έργων ενεργειακής μετάβασης.

πρώτη εξέλιξη αφορά το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜHE και της εταιρείας ELICA SA του Ομίλου Κοπελούζου, στις αρχές του φετινού Μαίου, σχετικά με την έναρξη αποκλειστικών συζητήσεων για την αξιολόγηση της εισόδου του ΑΔΜΗΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που αναπτύσσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου με το όνομα Green Energy Interconnector,  γνωστό με το ακρωνύμιο GREGY

Η πρόθεση των Μερών είναι ο ΑΔΜΗΕ να αποκτήσει ποσοστό έως 33,3% της εταιρείας, ενώ προβλέπεται ότι ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να προχωρήσει, σε συνεργασία με την ELICA, σε πρόσθετες μελέτες για έργα υποδομής εσωτερικής μεταφοράς που ενδέχεται να απαιτηθούν για τη διασφάλιση της διασύνδεσης των εθνικών συστημάτων μεταφοράς με το έργο GREGY.

Τι ακριβώς αφορά όμως αυτό το έργο; Το έργο GREGY αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα με υποθαλάσσιο καλώδιο χωρητικότητας 3.000 MW που θα παρέχει δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας. 

Σκεφτείτε τώρα. Ποια εταιρεία λογικά  θα αναλάβει την κατασκευή του συγκεκριμένου καλωδίου;

Μήπως υπάρχει μια ελληνική εταιρεία - άρα θα έχει και το πλεονέκτημα της γεωγραφικής εγγύτητας - με ηγετική θέση στις παγκόσμιες αγορές των υποβρύχιων καλωδίων και των υποβρύχιων σωλήνων η οποία την ίδια στιγμή αποτελεί «συνοδοιπόρο» του ΑΔΜΗΕ;

Νομοτελειακά το μυαλό όλων καταλήγει στη Cenergy, η οποία διαθέτει:

  • Μερίδιο αγοράς - πλην Κίνας - στα inter arrays υποβρύχια καλώδια, δηλαδή στα καλώδια που συνδέουν μεταξύ τους τις ανεμογεννήτριες στα θαλάσσια αιολικά πάρκα 52,3%, ήτοι είναι η πρώτη στον κόσμο.
  • Μερίδιο αγοράς στα υποβρύχια καλώδια υψηλής τάσης που συνδέουν πάρκα με τη στεριά ή διασυνδέουν νησιά με το ηπειρωτικό σύστημα, της τάξης του 21 – 22%, ήτοι είναι μεταξύ των πρώτων εταιρειών στον κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Στους υποθαλάσσιους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου η Cenergy συγκαταλέγεται μεταξύ των 4 έως 5 tier - 1 προμηθευτών παγκοσμίως. 

Υπόψιν ότι το έργο GREGY θα μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και διαμέσου της Ελλάδος στην Ευρώπη, παρέχοντας μια εξαιρετική εναλλακτική λύση ενεργειακών πηγών και οδεύσεων για την Ευρώπη προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της από τα ορυκτά καύσιμα. Την ίδια στιγμή θα καταστήσει τη χώρα μας έναν σημαντικό κόμβο καθαρής ενέργειας στην Ν.Α. Ευρώπη προσδίδοντας της και μια νέα γεωπολιτική σημασία.

δεύτερη εξέλιξη αφορά τη συνάντηση προ λίγων μηνών του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Προέδρου της Κύπρου Νίκο Χριστουδουλίδη,  με κύριο θέμα της ατζέντας το project του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για το επενδυτικό σχέδιο που είχε προταθεί ήδη από τον  Απρίλιο του 2022 από την Αθήνα στην τριμερή συνάντηση της Ιερουσαλήμ των τότε υπουργών Ενέργειας Ελλάδας,  Κύπρου και Ισραήλ.

Ο αγωγός Ισραήλ - Κύπρου αποτελεί στην ουσία το πρώτο σκέλος του μεγαλύτερου αγωγού  μεταξύ  Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, που συμφώνησαν οι τρεις χώρες πριν από περίπου τρία χρόνια.

Η ελληνοιταλική κοινοπραξία IGI Poseidon των ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ και της ιταλικής Edison εξετάζει το ενδεχόμενο ανάμειξης της στο νέο αγωγό, καθώς τόσο η διαδρομή όσο και οι μελέτες που έχουν γίνει, αποτελούν δικό της προϊόν.

Η δεύτερη ελληνική εταιρεία που εμπλέκεται εμμέσως στο έργο είναι η Energean, η οποία έχει κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ισραηλινή ΑΟΖ και ήδη διαθέτει ποσότητες προς την αγορά. Μάλιστα στη συνάντηση του Απριλίου του 2022 η Energean είχε προτείνει την εγκατάσταση πλωτού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, FLNG , στην Κύπρο όπου θα μεταφέρονται μέσω αγωγού ποσότητες αερίου από τις παραχωρήσεις της με σκοπό την εξαγωγή τους σε μορφή LNG.

Φέτος η Energean ενημέρωσε ότι θα δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Όλυμπος, το οποίο έχει επιβεβαιωμένα αποθέματα πέριξ των 31 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου,  έναντι του κοιτάσματος Τανίν. Προφανώς η εταιρεία πιστεύει ότι θα αναπτυχθεί ο συγκεκριμένος αγωγός και έτσι προσανατολίζεται  στις εξαγωγές  προς Αίγυπτο και προς Κύπρο.

Βέβαια στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι όσον αφορά αυτή τη διαδρομή, ένας από τους αστάθμητους παράγοντες είναι η Τουρκία και μάλιστα η ιταλική Eni που έχει κοιτάσματα στην ΑΟΖ της χώρας έχει θέσει επί τάπητος το ζήτημα συμμετοχής της Τουρκίας στον αγωγό EastMed.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.