Με εξαιρετικούς οιωνούς μπήκε ο Ιούνιος και το 2ο εξάμηνο του 2020 για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, που συνέχισαν το εμφατικό ράλι επιστροφής τους, με το ελληνικό χρηματιστήριο να κλείνει σε νέα υψηλά τριμήνου και στις 683,46 μονάδες με άνοδο 2,04%, με τις τράπεζες έως +9,74%.
Έτσι, την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με άνοδο 4,73%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 5,12%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με ράλι +15,82%! Πλέον, περιορίστηκε η ζημιά από την αρχή του 2020, καθώς ο Γ.Δ. πλέον υποχωρεί κατά 24,44%, ο FTSE 25 χάνει 28,12%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι στο -56,71%.
Ο FTSE 25 έκλεισε την Παρασκευή στις 1.651,89 μονάδες με άνοδο 2,52% (έφτασε έως το +2,99%), ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 383,21 μονάδες με άνοδο 8,07%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 90,1 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας και στις πέντε συνεδριάσεις τα 80 εκατ. ευρώ, με τις μέσες συναλλαγές του πενθημέρου να διαμορφώνονται στα 88,1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επίδοση που μαρτυρά την επαναδραστηριοποίηση ισχυρών χαρτοφυλακίων, ενώ θυμίζουμε πως στην τελευταία εβδομάδα του Μαΐου ο μέσος τζίρος ήταν στα 147 εκατ. ευρώ, λόγω του MSCI.
Ήταν η πιο πειστική όσο και «γεμάτη» εβδομάδα εδώ και πολύ καιρό για τις αγορές, που σύσσωμες επιστρέφουν σε υψηλά τριών και πλέον μηνών, με όχημα το περαιτέρω άνοιγμα των οικονομιών, αλλά και τις πρωτοφανείς σε μέγεθος στηρίξεις από κεντρικές τράπεζες και θεσμούς.
Η επάνοδος στην κανονικότητα γίνεται με ταχύτερους ρυθμούς απ' ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί και παρ' ότι τα προβλήματα είναι εξαιρετικά μεγάλα, τα χρηματιστήρια προεξοφλούν θετικά τις εξελίξεις. Ο MSCI World Index κινείται ήδη σε υψηλά τριών μηνών όπως και οι περισσότεροι επιμέρους διεθνείς δείκτες, ενώ όλοι οι θεσμοί, όπως FED, Κομισιόν και ΕΚΤ συνεχίζουν να συνδράμουν με άκρως αποφασιστικό τρόπο στη στήριξη των οικονομικών στη μάχη κατά της πανδημίας.
Αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει κατά 600 δισ. ευρώ, στα 1,35 τρισ. ευρώ, το έκτακτο πρόγραμμά της αγορών τίτλων λόγω του κορονοϊού, κάτι που έδωσε νέα δυναμική στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και το Χ.Α.
Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει καταιγιστική μείωση των αποδόσεων κρατικών ομολόγων, κάτι που αντανακλά τη μείωση του συστημικού ρίσκου ευρύτερα, κάτι που οδηγεί τους επενδυτές εκ νέου προς τις μετοχές. Η δυναμική των αγορών έχει αιφνιδιάσει τους περισσότερους αναλυτές, οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν ανέμεναν τέτοια ταχύτατη επιστροφή των δεικτών.
Έτσι, κορυφαίοι οίκοι όπως η Goldman Sachs προβαίνουν σε αλλαγή της... ανάγνωσης των εξελίξεων, αλλάζοντας το μείγμα των εκτιμήσεών τους, καθώς η άνοδος των μετοχών, «ακύρωσε» εκ των πραγμάτων τα σενάρια για επιστροφή ξανά στα χαμηλά, τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ήρθε ο ελβετικός οίκος UBS να αναπροσαρμόσει τις προβλέψεις του, εκτιμώντας πλέον ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει καλύτερη επίδοση από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, εκτιμώντας ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το 2020 κατά 6% - πρόβλεψη που συγκλίνει με την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Παράλληλα, στην ολοένα και πιο θετική ανάγνωση των εξελίξεων ήρθε να συνδράμει και η ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία του πρώτου τρίμηνου της ελληνικής οικονομίας, με τα στοιχεία να είναι πολύ καλύτερα του αναμενόμενου. Τα στοιχεία έδειξαν ύφεση μόλις 0,9%, στοιχείο που πιστοποιεί ότι οι αρχικές προβλέψεις της κυβέρνησης ήταν σωστές, ενώ ταυτόχρονα πρόκειται για επίδοση πολύ καλύτερη απ’ ότι άλλων χωρών, όπως και της Ευρωζώνης.
Θετικά επίσης συνέδραμε και το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα η ελληνική αγορά ήταν απαλλαγμένη το rebalancing λόγω των δεικτών MSCI, κάτι που απελευθέρωσε σημαντικά τις τραπεζικές μετοχές, που έδειξαν δυναμική σημαντικής αντίδρασης.
Παράλληλα, στην ολοένα και πιο θετική ανάγνωση των εξελίξεων ήρθε να συνδράμει και η ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία του πρώτου τρίμηνου της ελληνικής οικονομίας, με τα στοιχεία να είναι πολύ καλύτερα του αναμενόμενου. Τα στοιχεία έδειξαν ύφεση μόλις 0,9%, στοιχείο που πιστοποιεί ότι οι αρχικές προβλέψεις της κυβέρνησης ήταν σωστές, ενώ ταυτόχρονα πρόκειται για επίδοση πολύ καλύτερη απ’ ότι άλλων χωρών, όπως και της Ευρωζώνης.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο, λαμβάνοντας ώθηση και από την ισχυρή αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων συνέχισε την ανοδική του διόρθωση, τακτοποιώντας ορισμένες από τις στρεβλώσεις που είχαν λάβει χώρα το Μάρτιο.
Σήμερα ξεχώρισαν οι τράπεζες με τη Eurobank στο +9,74% με όγκο 39 εκατ. τεμάχια και τζίρο 16,2 εκατ. ευρώ και την Alpha Bank στο +8,94% με όγκο 26,8 εκατ. μετοχές και τζίρο 17,4 εκατ. ευρώ. Η Εθνική ενισχύθηκε κατά 6,73%, η Πειραιώς +4,97% και η Attica Bank +3,95%.
Στον ευρύτερο Large Cap, κέρδη 4,40% είχε η Aegean Airlines, +3,71% η ΔΕΗ, +3,16% η Coca Cola HBC, +3% η Ελλάκτωρ, +2,87% ο ΟΠΑΠ, +2,68% το ΑΔΜΗΕ κ.ο.κ. Νέα πτώση 3,26% είχε η Motor Oil μετά το -2,85% λόγω αποτελεσμάτων, ενώ διόρθωσε 1,67% και ο ΟΤΕ.
Στο χώρο του Mid Cap, η Autohellas ξεχώρισε με άνοδο 6,97%, ενώ κέρδη είχαν επίσης οι Ικτίνος, Πλαστικά Θράκης, Κέκροπας, Quest Συμμετοχών, Intrakat, Intracom Holdings, Πλαίσιο και Κρι Κρι. Στο σύνολο της αγοράς 75 μετοχές είχαν άνοδο και 41 πτώση.
Γενικευμένη «επιστροφή» διεθνώς
Διεθνώς, κορυφαίοι δείκτες που οριοθετούν το παγκόσμιο momentum στις αγορές, έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος από τη «βουτιά» λόγω κορονοϊού, αλλάζοντας τα δεδομένα. Μετά τα κέρδη άνω του 10% τον Απρίλιο και τα κέρδη 4,2% και 4,5% που είχαν αντίστοιχα το Μάιο οι Dow Jones και S&P 500, συνεχίζουν το ράλι και τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου!
Ο δείκτης Nasdaq κινείται ήδη σήμερα σε νέα ιστορικά υψηλά, έχοντας άνοδο περί το 45% από τα χαμηλά του Μαρτίου, ο αποκαλούμενος και ως δείκτης των δεικτών, ο πιο… βαρύς δείκτης παγκοσμίως, ο S&P 500 σήμερα κερδίζει 2,35% απέχοντας πλέον λιγότερο του 7% από το ιστορικό του, ενώ ο Dow Jones σήμερα φλερτάρει με τις 27.000 μονάδες!
Επιβλητικό όσο και απίστευτης δυναμικής ράλι ανόδου καταγράφεται και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον CAC 40 σε άνοδο άνω του 3%, τον ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης +3,61%, τον DAX της Φρανκφούρτης +2,64%, και τον FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,83%.