Πάνω από σαράντα χώρες ενδιαφέρονται για το Bitcoin

Πάνω από σαράντα χώρες ενδιαφέρονται για το Bitcoin

Ο Nayib Bukele, ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, ανακοίνωσε με στο Twitter, πως  εκπρόσωποι από 44 αναπτυσσόμενες χώρες θα συναντηθούν στο Ελ Σαλβαδόρ για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, για  το bitcoin. «Τριάντα δύο κεντρικές τράπεζες και 12 χρηματοπιστωτικές αρχές (44 χώρες) θα συναντηθούν στο Ελ Σαλβαδόρ για να συζητήσουν τη χρηματοοικονομική ένταξη, τη ψηφιακή οικονομία, τις τραπεζικές συναλλαγές από μη τραπεζικά ιδρύματα, αλλά και τα οφέλη του #Bitcoin στην οικονομία μιας χώρας», έγραψε χαρακτηριστικά ο Bukele.

Αυτές οι κεντρικές τράπεζες και αρχές προέρχονται κυρίως από αναπτυσσόμενες χώρες, όπως: Η Νιγηρία, η Αίγυπτος, το Νεπάλ, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Κένυα, η Ουγκάντα, η Ρουάντα, η Παραγουάη, η Αγκόλα, η Γουινέα και η Μαδαγασκάρη.

Δεν είναι σαφές ποια είναι η πλήρης ατζέντα, και αν όντως υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον από τις Κεντρικές Τράπεζας αυτών των χωρών ή πρόκειται για επικοινωνιακό παιχνίδι από τον Πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ. Ωστόσο, εάν όντως είναι στα επίσημα θέματα συζήτησης και υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλη ζήτηση για Bitcoin ως αποθεματικά.

Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Διατηρεί επίσης το κρυπτονόμισμα στον ισολογισμό της, έχοντας συσσωρεύσει πάνω από 2.000 bitcoin μέχρι σήμερα.

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, η Πορτογαλία που είχε γίνει η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των κρυπτονομισμάτων, φαίνεται να αλλάζει στάση. Το Υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει σε φόρο κεφαλαιουχικών κερδών από τα κρυπτονομίσματα. Η Πορτογαλία επί του παρόντος δεν βλέπει τα κρυπτονομίσματα ως περιουσιακά στοιχεία και αντιθέτως αντιμετωπίζονται ως νόμισμα. Οι μέρες που η Πορτογαλία αποτελούσε αφορολόγητος παράδεισος για επενδυτές κρυπτονομισμάτων μπορεί να πλησιάζουν στο τέλος τους. Ο υπουργός Οικονομικών, Fernando Medina, επιβεβαίωσε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης εργασίας ότι τα κρυπτονομίσματα θα υπόκεινται σε φορολογία στο εγγύς μέλλον.

Τόνισε επιπλέον ότι δεν μπορεί να υπάρχουν «κενά που να οδηγούν σε κέρδη που σχετίζονται με τη συναλλαγή περιουσιακών στοιχείων που δεν φορολογούνται». Ωστόσο, η έλλειψη φορολογικής νομοθεσίας για τα κρυπτονομίσματα έχει κάνει την Πορτογαλία δημοφιλή προορισμό για επενδυτές κρυπτονομισμάτων. Η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ακόμη συγκεκριμένες ημερομηνίες για την εισαγωγή νέων ρυθμίσεων.

Σε άλλα νέα, η Grayscale Investments ανακοίνωσε ότι το πρώτο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) της εταιρείας θα κάνει το ντεμπούτο του σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Το προϊόν, γνωστό ως Grayscale Future of Finance UCITS ETF, παρακολουθεί την επενδυτική απόδοση του Bloomberg Grayscale Future of Finance Index, ανέφερε η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση.

Επιδιώκει να προσφέρει στους επενδυτές έκθεση σε εταιρείες που βρίσκονται στο σημείο τομής των χρηματοδοτικών, τεχνολογικών και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Εταιρείες δηλαδή που χτίζουν τη ψηφιακή οικονομία, μέσω ενός ETF.  Θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE), στο Borsa Italiana, και στο Deutsche Börse Xetra με το όνομα GFOF και θα είναι διαθέσιμο σε όλη την Ευρώπη, σηματοδοτώντας έτσι το επόμενο στάδιο στην επέκταση της εταιρείας.

Οι δέκα κορυφαίες συμμετοχές της περιλαμβάνουν το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase, Robinhood και Block (παλαιότερα γνωστά ως Square). Επομένως είναι θέμα χρόνου να δούμε και τα ETF της εταιρείας που βασίζονται σε κρυπτονομίσματα.