Σε νέα υψηλά βρέθηκε ο χρυσός την Παρασκευή, ξεπερνώντας τα 1.400 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά από το 2013 καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve και τις άλλες κεντρικές τράπεζες.
Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο του χρυσού, παραδόσεως Αυγούστου, ενισχύθηκε έως και τα 1.409,10 ανά ουγγιά, υποχωρώντας στη συνέχεια στα 1.398 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 1,40 δολάρια. Τελικά ολοκλήρωσε τη διαπραγμάτευση στα 1.402,7 δολάρια ανά ουγγιά.
Την Πέμπτη ο χρυσός σημείωσε ράλι 3,6% (48,10 δολ.) κλείνοντας στα 1.396,90 δολάρια, σημειώνοντας το υψηλότερο κλείσιμο από τον Σεπτέμβριο του 2013. Επίσης, ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος σε όρους δολαρίων και ποσοστού από τον Ιούνιο του 2016, σύμφωνα με τον Dow Jones Market Data.
Λίγο πριν το τέλος της εβδομάδας, ο χρυσός έχει καταγράψει κέρδη 4,8%, κινούμενος προς την ισχυρότερη άνοδο σε εβδομαδιαία βάση από τον Απρίλιο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.
Τα κέρδη του χρυσού ήρθαν στον απόηχο της συνεδρίασης της Fed, κατά την οποία η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια, αλλά μίλησε για «αβεβαιότητες» σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Το μήνυμα προς τις αγορές από τις προβλέψεις για τις μελλοντικές κινήσεις των επιτοκίων, γνωστό ως «dot plot», καθώς και τα σχόλια του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ήταν πως η ελάφρυνση της νομισματικής πολιτικής είναι πιθανή.
Παράλληλα, την Τρίτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σημείωσε ότι η ΕΚΤ μπορεί να εισάγει νέα μέτρα στήριξης αν η οικονομία της Ευρωζώνης αποδυναμωθεί περαιτέρω, με την Τράπεζα της Αγγλίας να σηματοδοτεί και εκείνη ετοιμότητα για νέα στήριξη.
Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι Ιουλίου υποχωρεί 1,2% στα 15,29 δολάρια, έχοντας κλείσει εχθές στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαρτίου. Ο χαλκός Ιουλίου κινείται σταθεροποιητικά στα 2,7 δολάρια, ενώ το παλλάδιο Σεπτεμβρίου σημειώνει πτώση 0,6% στα 1.471,50 δολάρια.