Ποιοι είχαν δει εδώ και μήνες την κρίση να έρχεται;
Shutterstock
Shutterstock

Ποιοι είχαν δει εδώ και μήνες την κρίση να έρχεται;

Οι περίοδοι της υψηλής μεταβλητότητας, αποτελούν τη χαρά των traders. Όσων δηλαδή ποντάρουν στο ανεβοκατέβασμα των τιμών των μετοχών με στόχο το γρήγορο κέρδος. Ένα κέρδος που βασίζεται πάνω στην ψυχική εναλλαγή των επενδυτών, οι οποίοι σε καιρό κρίσης είτε πετάνε, όπως λέμε στη χρηματιστηριακή γλώσσα, τα χαρτιά από το παράθυρο είτε αγοράζουν ό,τι πέφτει.

Γενικότερα οι κινήσεις των επενδυτών κατά τη διάρκεια των βυθίσεων και εκτοξεύσεων των αγορών, υπόσχονται υψηλά κέρδη, ωστόσο το συχνότερο αποτέλεσμα είναι ο εγκλωβισμός, οι απελπισμένες ρευστοποιήσεις και οι τελικές ζημίες.

Τα μεγάλα κέρδη στα χρηματιστήρια δεν βγαίνουν από τις βιαστικές κινήσεις των traders. Τα μεγάλα κέρδη βγαίνουν για εμάς τους μικροεπενδυτές, από τη συστηματική παρακολούθηση των κινήσεων που κάνουν οι λεγόμενοι «insiders» και το λεγόμενο «έξυπνο χρήμα». 

Ποιοι είναι οι insiders; Οι μεγαλομέτοχοι, τα διοικητικά στελέχη και όλοι όσοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την πορεία των εταιρειών τους. Δηλαδή οι άνθρωποι, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, την πραγματική και δίκαιη αξία των μετοχών που έχουν στα χέρια τους. Αφού έχουν την ακριβή εικόνα «από τα μέσα». Και γνωρίζουν τα οικονομικά δεδομένα των εταιρειών και τις προοπτικές τους, σαν την παλάμη τους.

Ποιοι αποτελούν το «έξυπνο χρήμα»; Το αποτελούν οι επενδυτές που βλέπουν τη μεγάλη χρηματιστηριακή εικόνα και όχι το σημερινό +3% και το αυριανό -2%. Είναι οι επενδυτές, οι οποίοι ξεψαχνίζουν τις εταιρείες, στις οποίες επενδύουν. Είναι οι επενδυτές που παρακολουθούν όλο το επενδυτικό οικοσύστημα και τα μακροοικονομικά δεδομένα. Είναι οι επενδυτές, οι οποίοι έχουν σύμμαχο την ψυχρή λογική και τον χρόνο. Αντίθετα, με τους μικροεπενδυτές που λειτουργούν κατά βάση με το συναίσθημα και τα στενά χρονικά πλαίσια της αγωνίας για τον ταχύ πλουτισμό.

Ο Θανάσης Μαυρίδης στο άρθρο του «Γιατί πουλάνε μετοχές τα αφεντικά», εδώ, που είχε γράψει το 2024, ανέλυε με εξαιρετικό τρόπο τον κόσμο των «insiders» και του «έξυπνου χρήματος».

«Λένε ότι κάποιος πρέπει να ακολουθεί το ''έξυπνο χρήμα''. Να αγοράζει μετοχές, όταν αγοράζει το ''έξυπνο χρήμα'' και να πουλάει, όταν εκείνο ρευστοποιεί τις θέσεις του. Δεν ξέρω αν υπάρχει έξυπνο και βλαμμένο χρήμα, αλλά σίγουρα υπάρχουν insiders. Άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τα ενδότερα των εταιρειών τους και τις κινήσεις αυτών τις παρακολουθώ πάντοτε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τώρα, αν αυτούς τους ονομάζουμε ''έξυπνο χρήμα'' για λόγους απενοχοποίησης, αυτό είναι ένα άλλο θέμα».

«Η πώληση ενός πακέτου μετοχών από τον βασικό μέτοχο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η μετοχή θα υποχωρήσει. Εγείρει, όμως, εύλογα ερωτήματα. Γιατί τώρα και όχι χτες; Επειδή, προφανώς, χτες δεν ήταν κατάλληλες οι συνθήκες για πώληση και είναι σήμερα. Ή αλλιώς, ο βασικός μέτοχος προβλέπει ότι οι συνθήκες θα είναι χειρότερες αύριο. Διαφορετικά θα πουλούσε χτες και όχι σήμερα!»

Στο άρθρο «Wall Street: Oι μικρομέτοχοι αγοράζουν και οι μεγάλοι παίκτες πωλούν» εδώ, που είχαμε δημοσιεύσει μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, αναφερόμασταν στις μαζικές πωλήσεις δίχως αύριο, των «insiders» στη Wall και στις αγορές, στις οποίες προέβαιναν οι μικροεπενδυτές.

«Οι μεγάλες ρευστοποιήσεις από την πλευρά των insiders στη Wall Street, όπως του Mark Zuckerberg της META (Facebook), του Theodore Sarandos, του Gregory Peters και του David Hyman της NETFLIX, του Joseph Gebbia της AIRBNB και άλλων, δεν είναι κάτι το καινούργιο και δεν τοποθετούνται χρονικά μόνο μέσα στο 2025. Άλλωστε για να μπορέσουν οι μεγαλομέτοχοι να ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους, χρειάζονται χρόνο και φυσικά αγοραστικό ενδιαφέρον. Καθώς ακολουθούν τη φιλοσοφία του έξυπνου χρήματος το οποίο πουλάει εκμεταλλευόμενο την αισιοδοξία και την απληστία και αντίθετα αγοράζει εκμεταλλευόμενο τον φόβο».

«Οι επενδυτές της Wall Street δεν ενδιαφέρονται για τους λόγους που ρευστοποιούν τις μετοχές τους, οι μεγαλομέτοχοι των εισηγμένων εταιρειών. Δεν ενδιαφέρονται ούτε για το γεγονός ότι ελάχιστοι insiders εμφανίζονται ως αγοραστές στους σχετικούς πίνακες της SEC. Δεν τους απασχολεί το γεγονός ότι οι υψηλές προσδοκίες και οι αναμενόμενες κερδοφορίες δεν συγκινούν όλους όσοι έχουν την απόλυτη εσωτερική πληροφόρηση. Δηλαδή τα στελέχη των εταιρειών που γνωρίζουν με την παραμικρή λεπτομέρεια τα σχέδια, τους στόχους και τη λογιστική τους απεικόνιση στα βιβλία των εταιρειών».

«Όπως και να έχει, η ακράδαντη πεποίθηση ότι οι αγορές θα ''πηγαίνουν μόνο προς τα πάνω'', εδραιώνεται ολοένα και περισσότερο στη Wall Street. Παράλληλα, οποιαδήποτε διόρθωση ή βύθιση, εκλαμβάνεται κάθε φορά ως ευκαιρία για αγορές και επανατοποθετήσεις. Η μαγική χρηματιστηριακή λέξη για το 2025, είναι η ''μεταβλητότητα''. Μια λέξη που απαντά σε όσες ενστάσεις που διατυπώνονται σχετικά με τις απαιτητικές αποτιμήσεις των μετοχών, με τις υψηλές προσδοκίες περί κερδοφορίας και με τις συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις από την πλευρά των μεγαλομετόχων».   

Στο άρθρο «Wall Street: Τα ψιλά γράμματα πίσω από τις 6.000 μονάδες του S&P 500», εδώ, του Νοεμβρίου του 2024, είχαμε επισημάνει το γεγονός ότι στη Wall Street εξελισσόταν ένα πολύ οξύμωρο γεγονός. Οι «insiders» ήταν πωλητές και οι ίδιες οι εταιρείες προέβαιναν σε επαναγορές μετοχών.

«Ένα χαρακτηριστικό του χρηματιστηριακού έτους 2024, είναι αυτό των μαζικών ρευστοποιήσεων των λεγόμενων insiders. Δηλαδή των μεγαλομετόχων και των υψηλόβαθμων στελεχών. Των ανθρώπων που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, την πορεία των εταιρειών τους, την πραγματική αξία των μετοχών τους, την προοπτική τους καθώς και το μέλλον τους. Όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα που δημοσίευσαν οι Financial Times, οι insiders που ρευστοποιούν τις μετοχές τους είναι εξαπλάσιοι των insiders που προβαίνουν σε αγορές μετοχών των εταιρειών τους. Το προηγούμενο υψηλό στη σχέση αυτή υπέρ των πωλητών είχε καταγραφεί το 2021 και λίγο αργότερα είχε ακολουθήσει το bear market του 2022.»

«Όσον αφορά τις εισροές, υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά». Διότι οι εισροές συμπεριλαμβάνουν και τις επαναγορές μετοχών στις οποίες έχουν προχωρήσει οι μεγάλες εταιρείες της Wall Street. Για παράδειγμα, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι επαναγορές μετοχών είχαν υπερβεί τα $236 δισ. Μόνο η Apple, η Alphabet, η Meta και η Nvidia, είχαν επαναγοράσει από το χρηματιστήριο μετοχές τους, συνολικού ύψους $63 δισ. Οι εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής επαναγόρασαν μετοχές, δαπανώντας $68 δισ., του τραπεζικού κλάδου $45 δισ. και του κλάδου των τηλεπικοινωνιών $35 δισ. Και ενώ η επαναγορά μετοχών, εξυπηρετεί το κυνήγι των υπεραξιών, των χρηματιστηριακών κερδών και την αέναη ανοδική πορεία, εγείρεται δικαίως το ακόλουθο ερώτημα. Γιατί οι εταιρείες δεν επενδύουν κεφάλαια στην ανάπτυξή τους, αλλά στη χρηματιστηριακή ευεξία; Γιατί δεν επενδύουν στη δημιουργία εταιρικών κερδών, αλλά στη δημιουργία μετοχικών υπεραξιών;»

Από την αναφορά μας στο «έξυπνο χρήμα» δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο «γκουρού της Όμαχα», Γουόρεν Μπάφετ. Στο άρθρο  «Wall Street: Γιατί πουλάει ο γκουρού της Όμαχα», εδώ, είχαν αναλυθεί οι μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών της Apple και της Bank of America, στις οποίες είχε προχωρήσει η Berkshire Hathaway και η στροφή προς τα Έντοκα Γραμμάτια του Αμερικανικού Δημοσίου, τα γνωστά σε όλους μας T-bills. Συγκεκριμένα οι θέσεις του Γουόρεν Μπάφετ σε T-bills είχαν φτάσει τα $234,6 δισ. με αποδόσεις από 4,18 έως και 5,05%.

Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να μας εκπλήσσουν οι σημερινές χρηματιστηριακές εξελίξεις. Οι «insiders» και το λεγόμενο «έξυπνο χρήμα», με τη στάση τους -και όχι με τις δηλώσεις τους- απέναντι στην αγορά, εδώ και μήνες είχαν λάβει τα μέτρα τους διότι έβλεπαν αυτό που έρχεται. Επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά την κλασσική χρηματιστηριακή ρήση που πρέπει όλοι οι μικροεπενδυτές να ακολουθούμε τυφλά. «Follow the money», δηλαδή να ακολουθούμε τις κινήσεις του χρήματος.

Διαβάστε Περισσότερα