Πώς επηρεάζεται το Χρηματιστήριο από το πακέτο παροχών

Πώς επηρεάζεται το Χρηματιστήριο από το πακέτο παροχών

Η τριήμερη έντονη αντίδραση του ΓΔ  από τα χαμηλά των 819 μονάδων, βρήκε εμπόδιο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς η ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ ανέκοψε τη θετική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών αρχικά και της Wall Street αργότερα.

Οι επενδυτές «τραβήχτηκαν» από τις long θέσεις, καθώς ο πληθωριστικός «δράκος» συνεχίζει να δείχνει τα δόντια του. Ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 8,3% τον Αύγουστο, από 8,5% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτίμηση για 8,1%.

Όσον αφορά τη συναλλακτική δραστηριότητα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, συνεχίζει να περιστρέφεται στα 50 - 60 εκατ. ευρώ και μόνο αν αυξηθεί ο τζίρος θα κατορθώσει η αγορά να διασπάσει ανοδικά τα υψηλότερα επίπεδα.

Επιβαρυντικές για την αγορά μας και οι πληροφορίες για την πρόταση της Κομισιόν να επιβληθεί έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης σε βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και στα διυλιστήρια, με αποτέλεσμα κυρίως οι δεικτοβαρείς Μότορ Όιλ και Ελληνικά Πετρέλαια να υφίστανται σημαντικές απώλειες τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.

Είναι σαφές ότι το φάντασμα του πληθωρισμού και οι κινήσεις «γερακιού» των Κεντρικών Τραπεζών θα επηρεάζουν για αρκετό καιρό τις επενδυτικές κινήσεις στις μετοχικές αξίες.

Στην ελληνική πραγματικότητα, η εβδομάδα που διανύουμε ξεκίνησε με την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και θα ολοκληρωθεί με πολύ σημαντικά γεγονότα: Προγραμματισμένες ανακοινώσεις την Παρασκευή για το ελληνικό αξιόχρεο εκ μέρους της DBRS και της Moody’s, triple witching στα παράγωγα και τέλος rebalancing για τους δείκτες FTSE Russell, με αλλαγές που θα ισχύσουν από την επόμενη Δευτέρα.

Αν και δεν αναμένεται κάποια έκπληξη, θα έχουν ενδιαφέρον οι εκθέσεις των δυο μεγάλων Οίκων δεδομένου και του τελευταίου πακέτου των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ.

Η στήριξη σε αυτό το περιβάλλον, καθίσταται αναγκαία για τους πολίτες, αλλά στο δρόμο για την επενδυτική βαθμίδα που σαφώς θα επηρεάσει σημαντικά και το Χρηματιστήριο, γεννάται και το ερώτημα κατά πόσον οι εξαγγελίες θα έχουν αντίκτυπο σε σημαντικούς αριθμοδείκτες της ελληνικής οικονομίας.

 Είναι γνωστό ότι το Χρηματιστήριο αν και σε χρόνους που εξαρτώνται και από άλλους παράγοντες, αποτυπώνει πολλούς μακροοικονομικούς δείκτες, όπως η ανάπτυξη, το χρέος, το έλλειμμα, αλλά και την εξέλιξη του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, καθώς και την πολιτική σταθερότητα.

Οι εξαγγελίες αφορούν 2,3 δισ. για την αντιμετώπιση του ενεργειακού, 1,1 δισ. για τους συνταξιούχους, 855 εκατ. για τους δημοσίους υπαλλήλους, 1,7 δισ. για την εργασία και 240 εκατ. για άλλα αναπτυξιακά μέτρα.

Επιπροσθέτως ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε την κρίσιμη σημασία της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, ως ισχυρού καταλύτη της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας μας, ξεδιπλώνοντας κάποιες δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν και που όντως λείπουν από την Κεφαλαιαγορά

Η ισχυρή ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου στο +7,7% βασισμένη στις επενδύσεις και στις εξαγωγές και τα πολύ καλά αποτελέσματα που διαφαίνονται στο μέτωπο του τουρισμού, οδήγησε το οικονομικό επιτελείο στην αναθεώρηση για το 2022 του ρυθμού ανάπτυξης από το 3,1% στο 5,3%, υπολογίζοντας την προσέγγιση των 205 δις για το ονομαστικό ΑΕΠ.

Επικουρούμενο και από τον πληθωρισμό, ο δείκτης χρέος /ΑΕΠ αναμένεται να ερθει σε επίπεδα κάτω του 180,7% που ήταν το 2019, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα θα παραμείνει σαν στόχος στο 2%, όπως τοποθετήθηκε αρχικά.

Κατά συνέπεια, τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης χωρίς οι εξαγγελίες για τους ασθενέστερους να επηρεάζουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, κάτι που εφόσον επιτευχθεί ως το τέλος της χρονιάς, θα δώσει την ευκαιρία και στο ελληνικό χρηματιστήριο, να μεταβάλλει τη συμπεριφορά του προς το θετικότερο. 

Πληγή για την πορεία της αγοράς αλλά και της οικονομίας, παραμένει το ενεργειακό πρόβλημα με δεδομένο ότι κάθε μεταβολή της τιμής του ΦΑ κατά 10 ευρώ ανά Μwh έχει επίπτωση στο ΑΕΠ κατά 700 εκατ. ευρώ, δυσκολεύοντας τις εκτιμήσεις αλλά και τις δράσεις του οικονομικού επιτελείου. 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ – ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ.

Η τεχνική αντίδραση από τα χαμηλά των 818,79 μονάδων προσέγγισε την αντίσταση του επιπέδου των 852-854 μονάδων την οποία απέτυχε να υπερβεί.  Επόμενος στόχος οι 830 μονάδες, ειδικά αν η καθοδική διάσπαση του κμο 50 ημερών επιβεβαιωθεί. Οι 813 παραμένουν ως στήριξη σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ενώ ενδεχόμενη ανοδική υπέρβαση των 852 μονάδων θα προσδώσουν την απαραίτητη ορμή προς υψηλότερα επίπεδα ( στις 866 και στις 879 μονάδες, οι δύο κινητοί μέσοι των 200 ημερών).