Του Νίκου Τζαμπούρα
Την βασική θεματική των χρηματαγορών, από τις αρχές του καλοκαιριού, αποτελεί η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων, από την αμερικανική κεντρική τράπεζα. H Fed βρίσκεται σε τροχιά σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής – η μοναδική μαζί με την κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (BoΕ) – και η προσμονή και οι εικασίες γύρω από την πιθανή ημερομηνία εκκίνησης της, έχει επιδράσει σαφώς θετικά στο Δολάριο ΗΠΑ. Ο δείκτης US Dollar έχει καταγράψει σημαντική άνοδο όλο αυτό το διάστημα, με αποκορύφωμα τα υψηλά 12μιση ετών την Παρασκευή. Η εξέλιξη αυτή ήρθε ύστερα από την δημοσίευση των απροσδόκητα θετικών στοιχείων απασχόλησης των ΗΠΑ, η οποία επανέφερε τον Δεκέμβριο ως πιθανό μήνα έναρξης της αύξησης των επιτοκίων.
Η επίδραση της αύξησης επιτοκίων μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο δολάριο, αλλά ποια είναι η επιρροή της στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ;
Η λογική λέει πως μία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Fed, θα έχει αρνητική επίδραση για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και άρα για την Wall Street. Πρακτικά μια τέτοια κίνηση καθιστά το χρήμα ακριβότερο, με τις επιχειρήσεις (αλλά και τα νοικοκυριά) να αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη δανεισμού. Σε συνδυασμό με το ισχυρότερο δολάριο που βλάπτει τις εξαγωγές των ΗΠΑ, τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών μπορούν να δεχθούν σημαντικές πιέσεις.
Εξάλλου η Wall Street έχει καταγράψει ιστορικά κέρδη επωφελούμενη από την πολιτική μηδενικών επιτοκίων και τα (ολοκληρωμένα πλέον) προγράμματα Ποσοτικής Χαλάρωσης, στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Με τον ίδιο τρόπο ωφελούνται αυτή την περίοδο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Συνεπώς η ομαλοποίηση, της μέχρι τώρα χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την Fed, 'απειλεί' την Wall Street.
Από την άλλη πλευρά, η εξαιρετικά χαλαρή πολιτική είναι προϊόν της χρηματοπιστωτικής κρίσης και ο τερματισμός της αποτελεί ένδειξη πως πλέον η οικονομία των ΗΠΑ είναι αρκετά ισχυρή και δεν χρειάζεται περεταίρω βοήθεια από την Fed. Αυτό προφανώς αποτελεί θετική εξέλιξη και δεδομένου ότι οι αγορές βασίζονται στην ψυχολογία, η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να επιδράσει θετικά και στα χρηματιστήρια.
Ενδείξεις αυτής της προσέγγισης, μας παρείχαν τα γεγονότα των δύο τελευταίων εβδομάδων. Την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου η Fed δεν προέβη σε αύξηση επιτοκίων, αλλά η απόφαση συνοδεύτηκε από hawkish ρητορική που επανέφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο αύξησης εντός του έτους. Τόσο το Δολάριο όσο και ο SP 500 σημείωσαν άνοδο. Την περασμένη Παρασκευή όπως ήδη αναφέραμε, οι πιθανότητες εκκίνησης της σύσφιξης αυξήθηκαν δραματικά. Το Δολάριο ενισχύθηκε, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε οριακές μόνο απώλειες. Εξάλλου δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ορισμένοι κλάδοι, όπως ο τραπεζικός, ευνοούνται από τα υψηλά επιτόκια.
Ας εξετάσουμε όμως τα στοιχεία που μας παρέχουν τα προηγούμενα έτη. Ο τελευταίος κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Fed, είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2004 για να ολοκληρωθεί δύο χρόνια αργότερα, με συνολική αύξηση επιτοκίων της τάξης του 4,25% (από 1% σε 5,25%). Πως επηρεάστηκε η Wall Street από την πολιτική αυτή; Όπως φαίνεται στο ανωτέρω γράφημα, παρά την αύξηση των επιτοκίων ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη κατά το διάστημα αυτό.
Είναι λοιπόν σαφές, πως εν αντιθέσει με τις επιπτώσεις στο δολάριο, ο αντίκτυπος της πολιτικής της Fed στο αμερικανικό χρηματιστήριο, είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί. Εκτός από τον χρόνο εκκίνησης της ομαλοποίησης της πολιτικής, ιδιαίτερη σημασία για την πορεία τη Wall Street, θα έχει και ο τρόπος με τον οποίο αυτή θα πραγματοποιηθεί. Οι αξιωματούχοι της Fed έχον καταστήσει σαφές πως η αύξηση των επιτοκίων θα γίνει με αργό και σταδιακό τρόπο. Καθώς η επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) της Fed, βρίσκεται ένα μήνα μακριά (16 Δεκεμβρίου), θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί και να δούμε σε τι βαθμό η Wall Street θα έχει ήδη προεξοφλήσει το ενδεχόμενο σύσφιξης.
* Ο κ. Νίκος Τζαμπούρας είναι Forex Trading Instructor του DailyFX.gr