Αν υπάρχει μία επένδυση που διέψευσε την κυριαρχούσα άποψη περί υψηλού ρίσκου είναι τα ελληνικά ομόλογα που προσέφεραν απόδοση 14% τα τελευταία πέντε χρόνια, την υψηλότερη μεταξύ των κρατών της επενδυτικής βαθμίδας, επισημαίνει ο αρθρογράφος του Bloomberg Matt Winkler.
To παράδοξο είναι ότι η Ελλάδα αναβαθμίστηκε μόλις πρόσφατα σε ΒΒΒ-, δηλαδή στο κατώτατο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο S&P Global τον περασμένο Οκτώβριο.
«Το δίδαγμα είναι ότι καμία άλλη χώρα δεν δείχνει τόσο ξεκάθαρα πόσο ματαιόπονη είναι η χρήση των παραδοσιακών αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας, παρά μόνο ως αντιθετικό δείκτη όσο η Ελλάδα. Ο οίκος Fitch Ratings την αναβάθμισε τον Δεκέμβριο, ενώ η Moody’s για κάποιο λόγο θεωρεί τα χρεόγραφα της σκουπίδια ακόμη» αναφέρει το Bloomberg.
Παρόλο που οι αξιολογήσεις είναι ο «διαιτητής» που κρίνει τι είναι ασφαλές και τι επικίνδυνο, η Ελλάδα δανείστηκε κεφάλαια τα τελευταία χρόνια με χαμηλότερο κόστος από άλλες χώρες με επενδυτική βαθμίδα κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Kαι τον Μάιο για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία δανείστηκε με απόδοση τόσο χαμηλή που θα μπορούσε να θεωρηθεί δανειζόμενος βαθμίδας Α, δηλαδή πέντε σκαλοπάτια πιο πάνω από την αξιολόγηση που της έδιναν τότε οι οίκοι» αναφέρει το πρακτορείο.
Οι τιμές στην αγορά δείχνουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δανειστεί σήμερα με επιτόκιο 18 μονάδες βάσης χαμηλότερο από αυτό με το οποίο δανείζονται χώρες αξιολόγησης ΑΑ, δηλαδή επτά επίπεδα υψηλότερης από το ελληνικό rating.
Σήμερα τo 10ετές ομόλογο της Ελλάδας αλλάζει χέρια με απόδοση χαμηλότερη κατά 50 μονάδες βάσης από αυτήν ομολόγων αναφοράς που εκδίδει το Ηνωμένο Βασίλειο, μία από τις χώρες που συγκαταλέγονται στη βαθμίδα ΑΑ.
Πιο απλά, η αγορά ομολόγων έχει αποφασίσει ξεκάθαρα ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας έχει επιδεινωθεί σε σχέση με της Ελλάδας από το 2016, τότε που το δημοψήφισμα επέλεξε το Brexit, την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το δημοψήφισμα έλαβε χώρα ένα χρόνο μετά την κορύφωση των ανησυχιών για επικείμενο «Grexit», την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ που ποτέ δεν συνέβη.
«Διαψεύδοντας τον βρετανικό Τύπο, αλλά και σχολιαστές όπως τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή George Soros και τον πρώην πρόεδρο της Fed Alan Greenspan - οι οποίοι είχαν προβλέψει το 2015 οτι η Ελλάδα θα «πήγαινε στον βρόντο» και οτι ήταν «ζήτημα χρόνου η έξοδος της από την ΕΕ» - η χώρα κατάφερε υπεραπόδοση σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο με αύξηση του ΑΕΠ από το 2016» αναφέρει ο αρθρογράφος.
«Αν προέβλεπε κανείς ότι η Βρετανία θα είχε χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα οκτώ χρόνια αργότερα θα χαρακτηριζόταν πιστός του θεού της βλακείας, καθώς η Ελλάδα υποβαθμιζόταν σταθερά από Α το 2009 στο CCC το 2015 από την S&P Global, αξιολόγηση που ο οίκος δίνει σε δανειζόμενους που θεωρεί ρίσκο για αθέτηση αποπληρωμής των υποχρεώσεων τους» συμπληρώνει το Bloomberg.
Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι το δώρο που εξακολουθεί να παράγει συνολική απόδοση 8%, 14% και 73% τα τελευταία 1, 5 και 10 χρόνια σε δολαριακή βάση. Είναι καλύτερη απόδοση από το 1%, -22% και 19% του Ηνωμένου Βασιλείου.