Η πλήρως προεξοφλημένη, από τις αγορές, μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αύριο Τετάρτη, σηματοδοτεί την αλλαγή τάσης για το κόστος του χρήματος διεθνώς. Ανεξάρτητα, μάλιστα, από το αν θα συνοδευτεί από παράλληλες κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας κατά την τρέχουσα εβδομάδα. Με την ΕΚΤ να έχει ήδη προχωρήσει σε δύο μειώσεις, στις συνεδριάσεις του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου, η απόφαση που θα ανακοινώσει ο Τζερόμ Πάουελ έχει τη δυναμική να επηρεάσει το επενδυτικό κλίμα των επόμενων μηνών.
Για τη βραχυπρόθεσμη – και όχι μόνο - τάση, πολλά θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της μείωσης. Θα είναι κατά 25 μονάδες βάσης ή κατά 50 μονάδες βάσης; Όσοι πιστεύουν ότι η Fed έχει ήδη καθυστερήσει να ανοίξει τον δικό της κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, εκτιμώντας ότι αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει από τον Ιούλιο, θεωρούν ότι οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά στο σενάριο μίας μείωσης της τάξης του 0,25%.
Οι προσδοκίες για μία jumbo μείωση του 0,50% επανήλθαν την περασμένη Παρασκευή και ενισχύθηκαν περαιτέρω χθες. Σύμφωνα με το FedWatch Tool, οι αγορές δίνουν πλέον πιθανότητα άνω του 60% να μειωθεί το εύρος των επιτοκίων στο 4,75% - 5% (από 5,25%-5,50%) με τη λογική ότι η Fed θα επιλέξει να καλύψει το χαμένο έδαφος.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και οι αναλυτές που διαφωνούν, όπως της Capital Economics, οι οποίοι θεωρούν πιο πιθανή μία μείωση κατά 0,25%. Και αυτό διότι η προϊστορία δείχνει ότι κάθε κύκλος μείωσης των επιτοκίων που άνοιξε η Fed τις τελευταίες τρεις δεκαετίες με μείωση 50 μονάδων βάσης, συνέπεσε με ύφεση στις ΗΠΑ. Αντιθέτως, σε κάθε κύκλο που ξεκίνησε με μείωση 25 μονάδων βάσης η αμερικανική οικονομία απέφυγε την ύφεση. Γενικότερα, η κυρίαρχη πεποίθηση είναι ότι η Fed «κρατάει» τις μεγάλες μειώσεις ως ύστατη λύση για το δυσμενές σενάριο σημαντικής επιδείνωσης των συνθηκών.
Ενδεχομένως για τους παραπάνω λόγους, οι αναλυτές θα ακούσουν, εκτός από την ανακοίνωση της πρώτης μείωσης μετά από τέσσερα χρόνια (τελευταία φορά που μειώθηκαν τα επιτόκια ήταν τον Μάρτιο του 2020, κατά 100μ.β. στο 0%-0,25%, λόγω της πανδημίας), με μεγάλη προσοχή τον Πάουελ, περιμένοντας κάποια ένδειξη για το αν η Fed «βλέπει» ύφεση. Αν, για παράδειγμα, αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ανεργία και προς τα κάτω την εκτίμηση για το ΑΕΠ, θα είναι «καμπανάκι» ύφεσης.
Και ενώ υπάρχει ιστορικό σε ό,τι αφορά την επίδραση των μειώσεων της Fed σε χρηματιστήρια και αγορές, οι συνθήκες σήμερα είναι μοναδικές, καθώς εκτός από τον οικονομικό κύκλο, υπάρχει και η μανία για την Τεχνητή Νοημοσύνη που επηρεάζει το επενδυτικό κλίμα.
Πάντως, ο παράγοντας ύφεση συνεχίζει να αποτελεί καταλύτη για τη συνέχεια. Χθες, ο Dow Jones σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ ο S&P 500 κινήθηκε ήπια ανοδικά, παραμένοντας σε απόσταση αναπνοής από το δικό του «Έβερεστ». Η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου (η οποία συνδέεται πιο άμεσα με τις αποφάσεις της Fed) συνέχισε χθες να υποχωρεί προς το επίπεδο του 3,53% που είναι το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2022.
Μία μείωση της τάξης του 0,50% θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο κόστος του χρήματος, ευνοώντας το επενδυτικό κλίμα. Όμως, μετά την πρώτη ανάγνωση και λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τα όσα θα πει αύριο ο Πάουελ, οι αγορές ενδέχεται να λάβουν – όπως προαναφέρθηκε – την κίνηση της Fed ως «προμήνυμα ύφεσης», με αποτέλεσμα να κινηθούν πτωτικά στη συνέχεια. Ότι δηλαδή, η Fed γνωρίζει ή βλέπει κάτι που οι αγορές μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν λάβει υπόψη.
Οποιαδήποτε, λοιπόν, ερμηνεία είναι πιθανή και δεν αποκλείεται εντέλει οι αγορές, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες ή ημέρες, να ερμηνεύσουν την όποια κίνηση της Fed όπως τις… συμφέρει. Όπως π.χ. ότι μία μείωση του 0,25% δεν θα ρίξει σημαντικά το κόστος του χρήματος αλλά θα μπορεί να ερμηνευθεί ως οιωνός «ομαλής προσγείωσης» της οικονομίας.
Ένα ακόμη σενάριο είναι να ανακοινωθεί μείωση κατά 25μ.β. αλλά στις αναθεωρημένες προβλέψεις για την οικονομία που θα δημοσιευθούν επίσης την Τετάρτη 18/9 να φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν μεγαλύτερες ή και ταχύτερες μειώσεις στη συνέχεια.