Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έμεινε γνωστός -πλην άλλων- για τις αναταράξεις που επέφερε στο διεθνές εμπόριο με την απόφασή του να άρει διεθνείς συμφωνίες με την Κίνα.
Ο προστατευτισμός που διέτρεχε την ακολουθούμενη πολιτική του οδήγησε τις ΗΠΑ σε μια άνευ προηγουμένου μεγέθυνση σε εμπορικούς όρους, με τη χρηματαγορά να καταγράφει σημαντικά κέρδη. Για του λόγου το αληθές, ο S&P 500 βρέθηκε με +63% απόδοση από τις αρχές του 2017, ενώ πολλές από τις εισηγμένες στον NYSE εταιρίες υπερδιπλασίασαν, ιδίως αυτές των κλάδων-πρωταγωνιστών.
Επιπλέον, με την ευέλικτη νομισματική πολιτική της FED, επετεύχθη αρχικά προστασία από τις επικείμενες πληθωριστικές πιέσεις λόγω της υπερθέρμανσης της αμερικανικής οικονομίας, παράλληλα με τη σταδιακή αποδυνάμωση του εγχωρίου νομίσματος (η τιμή του δείκτη δολαρίου DX κατέγραψε δύο φορές τη διαδρομή 100-90 και της ισοτιμίας του EUR/USD τη διαδρομή 1,05-1,22 μέσα στην εξεταζόμενη περίοδο ).
Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική του Trump βοήθησε τα μάλα την οικονομία των ΗΠΑ να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό. Η ανάγνωση έχει πολλές διφορούμενες ερμηνείες, πάντως σε κάθε περίπτωση, εμφανίστηκε μια πολύ αρνητική επίδραση στις εισαγωγές των ΗΠΑ από την Κίνα και συναλλήλως αρνητική επίδραση στις εξαγωγές της Κίνας, ιδίως σε κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών όπου οι ΗΠΑ είχαν τον πρώτο λόγο ως καταναλώτρια χώρα.
Ωστόσο, δεν δημιουργήθηκαν ίσες ευκαιρίες για όλα τα υπόλοιπα κράτη. Το κενό που άφησε η αδυναμία της κινεζικής εμπορικής δραστηριότητας ως προς τις ανάγκες των ΗΠΑ φαίνεται ότι αφενός καλύφθηκε κατά τη συντριπτική πλειοψηφία από άλλους υφιστάμενους -και όχι νέους- εμπορικούς εταίρους (λ.χ Καναδάς, Αυστραλία, Ευρώπη, Ν. Αμερική) αφετέρου αφορούσε σε προϊόντα που ήδη εξυπηρετούνταν από αυτούς, καθώς οι δασμοί επεβλήθησαν σε τέτοια προϊόντα και όχι σε άλλα, των οποίων προμηθευτές θα μπορούσαν να γίνουν τρίτα κράτη.
Επομένως, από τη μία είχαμε ένα καίριο πλήγμα στην ασιατική οικονομία, είτε επιμέρους σε χώρες όπως η Κίνα, είτε εν συνόλω καθώς ο βασικότερος εμπορικός εταίρος των ασιατικών χωρών και κύριος ρυθμιστής της ζήτησης παραμένει η Κίνα˙ από την άλλη, αυτή η συγκυρία δεν διευκόλυνε την παγκοσμιοποίηση και την είσοδο νέων παικτών, αλλά κυρίως ενίσχυσε υφιστάμενους.
Πλέον, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ τονίζει την άμεση μεταστροφή της πολιτικής του προστατευτισμού με την άρση πολλών μέτρων και παράλληλα την εκπόνηση νέων σχεδιασμών υπέρ του ελεύθερου εμπορίου. Τούτο σημαίνει μια απευθείας επενδυτική στροφή σε εταιρείες της Κίνας, ιδίως εκείνες που αφορούν στους περιορισμούς του απερχόμενου Trump (λ.χ. τεχνολογία, λιανικό εμπόριο και υπηρεσίες διαδικτύου και ψηφιοποίησης), καθώς θα αυξηθεί μοιραία η ζήτηση για τα προϊόντα και υπηρεσίες τους. Συν αυτώ, η τρέχουσα επιτοκιακή στόχευση και των δύο χωρών ευνοεί την αθρόα μετακίνηση κεφαλαίων προς την Ασία, ενώ και η επικείμενη μετακίνηση εταιριών-κολοσσών στην κινεζική χρηματαγορά προδιαθέτει θετικά για τη συνέχιση του ανοδικού ράλι στις ασιατικές χρηματαγορές.
Τα παραπάνω συνεπικουρούν στην πεποίθηση ότι οι ασιατικές μετοχές θα βρεθούν και φέτος στο προσκήνιο. Τούτο δεν σημαίνει απαραίτητα και μόνο την επενδυτική στόχευση σε αυτές, αλλά τη γενικότερη εικόνα πρώτον μιας περαιτέρω ενδυνάμωσης του κλάδου της τεχνολογίας και των χρηματοοικονομικών τραπεζικών, λόγω της ισχυρής συσχέτισης αυτού με τις ροές κεφαλαίων, και δεύτερον την αποδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ, ή καλύτερα εκφερόμενο αυτό, την αδιαφορία των επενδυτικών κεφαλαίων να αποτιμούν τα χαρτοφυλάκιά τους στο νόμισμα αυτό.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.