Το ρεκόρ- ένα ακόμα- επιτεύχθηκε. Μετά την παγκόσμια πρωτιά των δεικτών για τον μήνα Νοέμβριο και με τον ανοδικό βηματισμό να συνεχίζεται, η χθεσινή ημέρα προσέφερε στους επενδυτές την 14η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, μια επίδοση που είχαμε να δούμε από το μακρινό 1997 και επιβεβαίωσε τις προθέσεις των ισχυρών παικτών που βλέπουν πλέον με διαφορετικό μάτι τις προοπτικές της υποτιμημένης ελληνικής αγοράς.
Εν μέσω εντεινόμενης επενδυτικής ευφορίας, οι εμπλεκόμενοι αναμένουν, άλλοι με ιδιαίτερη προσμονή καθώς βρίσκονται ήδη εκτός παιγνίου, άλλοι -κατέχοντες τίτλους- με αυξημένα αντανακλαστικά, μια διόρθωση, είτε για να επιβιβαστούν σε χαμηλότερες τιμές, είτε λόγω του περίφημου «fear of regret», του φόβου, δηλαδή, να χάσουν την ευκαιρία γρήγορων κερδών, που μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες για έναν συντηρητικό επενδυτή.
Για πολλούς επενδυτές οι οποίοι μελετούν τις αγορές, ανακύπτουν πολλά ερωτήματα, οι απαντήσεις τις οποίες στο επέκεινα της σημερινής, ευτυχούς ανοδικής συγκυρίας, θα έδιναν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα επόμενα χρόνια.
-Παραμένει φθηνή η αγορά μας σε όρους αποτίμησης και αριθμοδεικτών;
-Υπάρχουν επιχειρήσεις ή κλάδοι που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον;
-Θα λυθεί επιτυχώς ο γρίφος της εξυγίανσης των τραπεζών;
-Πότε θα επανέλθουμε στα υψηλά του 2014;
-Είναι συγκρίσιμοι οι ελληνικοί τίτλοι με τις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών ομοειδών εταιρειών;
Στην μεγάλη εικόνα, όσον αφορά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται ότι η Christine Lagarde ακόμα και μετά την έλευση του εμβολίου που ανακούφισε κοινό και οικονομικούς παράγοντες, θα συνεχίσει την παροχή στήριξης στην οικονομία μέσω μιας επέκτασης του προγράμματος PEPP καθώς είναι βέβαιο πως θα έχουν οξυνθεί τα προβλήματα της ανεργίας και των επιχειρήσεων.
Η Ελλάδα σαν τρίτη πιο ευνοημένη χώρα μετά την Ιταλία και την Ισπανία θα απολαύσει την επιλεξιμότητα των ομολόγων της για μεγαλύτερο διάστημα, ενώ βρίσκεται μόλις δυο βήματα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Ήδη χθες κατεγράφη νέο ιστορικό χαμηλό της απόδοσης του 10 ετούς ομολόγου της στο 0,604%.
Δυο σχετικά ηχηρές ειδήσεις για την αγορά την προηγούμενη εβδομάδα, επικύρωσαν στην πράξη την εικόνα των αναλυτών για το «βάθος» που μπορεί να έχει αυτή η εκρηκτική κίνηση των μετοχών του τελευταίου διαστήματος. Η "Capital Group Companies, Inc." γνωστοποίησε ότι το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank Ergasias διαμορφώθηκε σε 5,0635%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 187.812.291 δικαιώματα ψήφου επί μετοχών της εταιρείας. Παράλληλα η Goldman Sachs γνωστοποίησε ότι κατέχει πλέον έμμεσα το 5,05% των δικαιωμάτων ψήφου της ΕΧΑΕ.
Με το βλέμμα στο...2014
Το Ιανουάριο του 2020 και πριν ξεκινήσει η πανδημική κρίση ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το δεύτερο υψηλό σημείο των τελευταίων 9,5 ετών στις 949,2 μονάδες.
Η μεγαλύτερη κορυφή τον Μάρτιο του 2014 ήταν στις 1379,42 μονάδες. Παρότι πολλές μετοχές της πραγματικής οικονομίας έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις αποτιμήσεις εκείνης της περιόδου, τα επίπεδα αυτά εξακολουθούν να αποτελούν κομβικό σημείο για την αγορά μας.
Πότε θα ξαναβρεθούμε σε απόσταση βολής και δυνατότητας υπέρβασης αυτών των επιπέδων;
Η πραγματικότητα λέει ότι πολλές μετοχές που απαρτίζουν τον Γενικό Δείκτη είναι αρκετά υψηλότερα αυτή τη στιγμή, με τον ΓΔ αρκετά χαμηλότερα, δεδομένου ότι ο ΔΤΡ υπολείπεται κατά 45% από τα επίπεδα του Ιανουαρίου. Επομένως ο Δείκτης Τραπεζών καταγράφοντας και νέα ιστορικά χαμηλά με την πανδημική κρίση κρατά χαμηλά τον Γενικό Δείκτη και σε μεγάλο βαθμό η περαιτέρω πορεία των μετοχών του θα είναι αυτή που θα κρίνει την συνέχεια.
Από την άλλη υπάρχουν μετοχές εταιρειών που βρίσκονται ακόμα υψηλότερα και από το υψηλότερο σημείο του ΓΔ τον Μάρτιο του 2014. Η αναφορά τους ίσως δικαιολογεί και αυτό το στατιστικό. Πρόκειται μεταξύ άλλων για την Τέρνα Ενεργειακή, την ΕΕΕ, την Mytilineos, τον ΟΤΕ, τη JUMBO, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ.α. Mετοχές που ανήκουν στους hot κλάδους της ενέργειας, των κατασκευών, των τηλεπικοινωνιών, της βιομηχανίας και διαθέτουν ισχυρό growth story, και έχουν προς το παρόν συγκρίσιμες αποτιμήσεις με τις ομοειδείς ευρωπαϊκές, χωρίς ωστόσο η προοπτική ανάπτυξης πολλών εξ αυτών να έχουν αποτιμηθεί πλήρως.
Οι κλάδοι αυτοί θα πρωταγωνιστήσουν και τα επόμενα χρόνια με εφαλτήριο την επόμενη χρονιά αλλά σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε και τον κλάδο της πληροφορικής καθόσον η πολιτική ψηφιοποίησης του Δημοσίου στην Ελλάδα έχει μπει ήδη στο διάδρομο απογείωσης.
Όσον αφορά την Ενέργεια είναι σαφέστατα ο κλάδος που θα προσελκύσει τα περισσότερα κεφάλαια δεδομένης και της επιθετικής στροφής της χώρας στις Ανανεώσιμες Πηγές.
Η σχέση κεφαλαιοποίησης προς το ΑΕΠ παρά την άνοδο της αγοράς μας το τελευταίο διάστημα, διαμορφώνεται μόλις στο 32,2% αποτυπώνοντας ένα νούμερο με υψηλά περιθώρια ανόδου.
Η αγορά είναι σαφώς υποτιμημένη τόσο σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές καθώς η πίεση στον τραπεζικό κλάδο υπήρξε ιδιαίτερα έντονη, όσο και συγκριτικά με τις αμερικάνικες αγορές, ενώ η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, η διαμόρφωση ανταγωνιστικών επιτοκίων δανεισμού και φυσικά η ανάκαμψη της οικονομίας είναι τα συστατικά που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανατιμολόγηση της ελληνικής αγοράς και της αξίας των επιχειρήσεων.
Οι τράπεζες
Στο τέλος του 2020 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φθάσουν στο 50% πολύ υψηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο αλλά αξίζει να θυμηθούμε ότι στο τέλος του 2018 βρίσκονταν στο 82%. Η πολιτική πιστωτικής επέκτασης παρά τα προβλήματα της φετινής χρονιάς έχει ξεκινήσει και η ακολουθία θετικών ειδήσεων που αφορά την τράπεζα Πειραιώς με την προσωρινή κρατικοποίηση της Τράπεζας και το στόχο μείωσης των NPL's για την επόμενη χρονιά αποτυπώθηκε και στο ταμπλό με απόδοση μεγαλύτερη του 150% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου!
Οι τράπεζες θα επωφεληθούν σαφώς και από όλα τα πακέτα στήριξης που θα περάσουν μέσα από τα δίκτυά τους αναμένοντας και τις εξελίξεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά την ίδρυση ενός Πανευρωπαϊκού δικτύου "κόκκινων τραπεζών" (εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού), προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το επερχόμενο κύμα αύξησης δανείων που θα προκαλέσει η πανδημία. Κάτι ,που ανέφερε με εμφατικό τρόπο ο επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) Αndrea Enria.
Καθίσταται επομένως σαφές ότι τελικό στάδιο εξυγίανσης των τραπεζών θα προσδώσει την απαιτούμενη δυναμική την επόμενη χρονιά ώστε να υπερβληθεί το υψηλό των 950 μονάδων του Γενικού Δείκτη και να προσεγγιστεί το υψηλό 7 ετίας πλέον του Μαρτίου του 2014.
Η αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης , η συμμετοχή στο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, η ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος των διεθνών κεφαλαίων για τις ελληνικές επιχειρήσεις, η στροφή στην «καθαρή» ενέργεια, η ανάπτυξη των τεχνολογικών επιχειρήσεων, η οριστική εξυγίανση των τραπεζών, θα ανοίξουν και το δρόμο για την επάνοδο της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα και την επιστροφή των αποτιμήσεων των εισηγμένων σε δίκαια επίπεδα.
Ο τριπλός πυθμένας στον Γενικό Δείκτη
Στο μηνιαίο γράφημα του Γενικού Δείκτη επισημαίνεται ένας μεγάλος τριπλός πυθμένας με χαμηλά το 2012 το 2016 το 2020 καθως και τα δύο υψηλά της 7 ετίας. Η ανοδική λύση του μεγάλου καθοδικού τριγώνου με διάσπαση της F100 θα αποτελέσει εξαιρετικη σημαντική διαγραμματική εξέλιξη πιστοποιώντας την επιστροφή των επενδυτών στην εγχώρια αγορά και την επάνοδο της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.