Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Ο Ντόναλντ Τραμπ ξαναχτύπησε και οι αγορές συνεχίζουν να χορεύουν στο ρυθμό του, αποδεικνύοντας καθημερινά ότι κρέμονται από τα χείλη του Αμερικανού προέδρου και όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες ακολουθούν. Εκεί που για πολλοστή φορά όλα έδειχναν ότι οδηγούμαστε προς επίλυση του μείζονος ζητήματος της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ-Κίνας, ο Τραμπ μέσω twitter διέψευσε το δημοσίευμα της Wall Street Journal που ανέφερε ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία και οι δασμοί θα μειωθούν κατά το ήμισυ. Δεύτερο δημοσίευμα του CNBC, επικαλούμενο τρεις πηγές προσκείμενες στο θέμα, έκανε λόγο για συμφωνία επί της αρχής και ότι πλέον ο Τραμπ εστιάζει στις ποσότητες αμερικανικών γεωργικών προϊόντων που θα αγοράσει η Κίνα.
Οι αγορές αντέδρασαν με ανοδικό ξέσπασμα την Πέμπτη και συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο την Παρασκευή καθώς το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών δίνει τέλος στα πισωγυρίσματα του Brexit. Όμως ο Τραμπ δεν είχε… πει την τελευταία του κουβέντα και μετά το tweet του όλα άλλαξαν. Εδώ και μήνες οι επενδυτές προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει και αν πραγματικά υπάρχει διάθεση για λύση. Για πόσο θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση;
Οι εξελίξεις κάνουν τους αναλυτές να είναι επιφυλακτικοί για τους επόμενους μήνες όμως το θετικό είναι ότι τα στοιχεία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας έχουν ελαφρώς βελτιωθεί με τις πιθανότητες ύφεσης μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες να έχουν μειωθεί σε συντριπτικό βαθμό. Σημειώνεται ότι προς το τέλος του 2018 όταν οι αγορές κατέρρεαν οι αναλυτές στην πλειοψηφία τους έβλεπαν ένα 2019 γεμάτο προκλήσεις αλλά τελικά αποδείχθηκε πολύ καλή χρονιά για τα χρηματιστήρια.
Σήμερα οι αναλυτές συμφωνούν ότι οι κινήσεις του Τραμπ και ο τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθεί η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ είναι οι βασικοί καταλύτες του 2020. Η Goldman Sachs, από την πλευρά της, έρχεται να ταρακουνήσει το σύστημα και σε μία έμμεση στήριξη προς τον Τραμπ προειδοποιεί ότι στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί επικρατήσουν κατά κράτος στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι αγορές κινδυνεύουν με σημαντική διόρθωση.
Και αυτό γιατί αν το Δημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίσει την προεδρία και παράλληλα επικρατήσει στα δύο σώματα του Κογκρέσου, τότε είναι πολύ πιθανή η κατάργηση των φορολογικών μειώσεων που ψηφίστηκαν το 2017. Σε αυτό το σενάριο, η Goldman προβλέπει ότι ο S&P 500 θα καταγράψει πτώση της τάξης του 12% μέσα στο 2021, όταν μέσα στο 2019 ενισχύεται ήδη άνω του 25%.
Σύμφωνα με την Goldman η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ είναι το θέμα που θα επηρεάσει τα πάντα στο έτος που πλησιάζει, με την 3η Μαρτίου, την 13η Ιουλίου και φυσικά την 3η Νοεμβρίου να αποτελούν τις ημερομηνίες που θα καθορίσουν την τάση στις αγορές. Στις αρχές Μαρτίου έχουμε την Super Tuesday ημέρα κατά την οποία διεξάγεται η προκριματική διαδικασία των εκλογών σε 12 πολιτείες και αποτελεί οιωνό του τελικού αποτελέσματος. Στις 13 Ιουλίου ξεκινά το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος για την εκλογή υποψηφίου, ενώ στις 3 Νοεμβρίου οι Αμερικανοί θα επιλέξουν τον επόμενο Πρόεδρο.
Μετά από ένα πολύ κακό για τις αγορές 2018 τα χρηματιστήρια έχουν γράψει σημαντικά κέρδη και ιστορικά υψηλά μέσα στο 2019, με τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 25%, τον Dow Jones κατά 22%, τον Nasdaq κατά 30%, τον DAX κατά 22% και βέβαια το Χρηματιστήριο της Αθήνας που φιγουράρει στην κορυφή των αποδόσεων με 43%. Το γεγονός αυτό έχει δώσει τροφή στα σενάρια που θέλουν τις αγορές να μην καταφέρνουν να κινηθούν το ίδιο ανοδικά μέσα στο 2020.
Οι φόβοι για γενικευμένη ύφεση αποδεικνύονται προς το παρόν υπερβολικοί καθώς ακόμη και η Γερμανία που φλέρταρε στο γ' τρίμηνο με την ύφεση εμφανίζει σημάδια ανάτασης. Μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι και οργανισμοί συμφωνούν με αυτή την άποψη και προβλέπουν ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί το 2020 με ρυθμό μικρότερο από το 2019 αλλά δεν θα κινδυνεύσει με ύφεση (2,1% το 2020 έναντι 2,4% το 2019 και ότι θα ανακάμψει το 2021).
Όμως οι προβλέψεις αυτές δεν αρκούν για να καθησυχάσουν τους επενδυτές. Διότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την τροπή που θα πάρει η προεκλογική κούρσα στις ΗΠΑ και το πως θα ενεργήσει ο Τραμπ στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου και της οικονομίας ενόψει της κάλπης.
AP Photo/Mary Altaffer