Σε θετικό έδαφος έχουν επιστρέψει σήμερα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, επιχειρώντας να διαγράψουν μέρος των σημαντικών απωλειών που είχαν χτες, με τους επενδυτές της Γηραιάς ηπείρου να εμφανίζονται ψύχραιμοι απέναντι στους κλυδωνισμούς της αγοράς των κρυπτονομισμάτων και της ανησυχίες ότι η Fed ενδέχεται να περιορίσει το ρυθμό αγορών ομολόγων της δίνοντας σήμα για επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,58% και κινείται στις 438,85 μονάδες, με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής να ηγείται της ανόδου με κέρδη 1,2% και τους περισσότερους τομείς του σε θετικό πρόσημο.
Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX να σημειώνει άνοδο 0,6% κινούμενος στις 15.200 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,68% και κινείται στις 6.304 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που εμφανίζει άνοδο 0,44% στις 6.981 μονάδες.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,35% και κινείται στις 24.572 μονάδες, όπως και στην Ισπανία ο IBEX 35 που σημειώνει οριακή άνοδο 0,05% κινούμενος στις 9.075 μονάδες
Μετά τις σημαντικές απώλειες που σημείωσαν χτες αλλά και την τρίτη διαδοχική συνεδρίαση της Wall Street, οι ευρωπαϊκοί δείκτες βγάζουν μια θετική αντίδραση, παρά το γεγονός ότι τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed έδειξαν πως αξιωματούχοι της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας του κόσμου είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο περιορισμού του προγράμματος αγοράς ομολόγων «κάποια στιγμή» στο μέλλον.
Εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση, αυτό θα δώσει σήμα για επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed ακολούθως, θέτοντας τέλος στην εξαιρετικα χαλαρή νομισματική πολιτική, που υιοθετήθηκε ως όπλο απέναντι στην πανδημία.
Σε εταιρικό επίπεδο, στην κορυφή του Stoxx 50 βρίσκονται οι τίτλοι της AstraZeneca και της Daimler με άνοδο 1,5% ο καθένας, ενώ αντίθετα η Bayer διαπραγματεύεται με απώλειες 1%.
Σημειώνεται τέλος ότι νωρίτερα σήμερα με μικτά πρόσημα κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Πέμπτη, αδυνατώντας να βρουν ρυθμό εν μέσω τεταμένου επενδυτικού κλίματος διεθνώς.