Τόσο οι συνθήκες που διαμορφώνονται για το χρηματοοικονομικό σύστημα, αλλά και οι κυρώσεις που επιβάλλονται ευνοούν το αφήγημα για την τοποθέτηση στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Ήδη ο επίσημος λογαριασμός της Ουκρανίας στο Twitter δημοσίευσε πολλά αιτήματα για δωρεές σε κρυπτονομίσματα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Άρθρο της Washington Post χαρακτηρίζει τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας ως «τον πρώτο πόλεμο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο».
Κυβερνητικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Mykhailo Fedorov και του Ουκρανού διπλωμάτη Olexander Scherb, έχουν επίσης δημοσιεύσει ή κοινοποιήσει τις διευθύνσεις των δωρεών.
Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν λάβει και οι ΜΚΟ που επιχειρούν στην περιοχή. Περισσότερες από 4.000 δωρεές έχουν γίνει μέχρι στιγμής, με έναν άγνωστο δωρητή να έχει δώσει Bitcoin αξίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια ΜΚΟ. Οι ΜΚΟ επιλέγουν τα κρυπτονομίσματα ως τον πιο άμεσο τρόπο, και παράλληλα για να παρακάμψουν τις δυσλειτουργίες του χρηματοοικονομικού συστήματος υπό αυτές τις πιέσεις και συνθήκες. Ακόμα και στη χώρα μας, ΜΚΟ που συντονίζουν την αγορά τόσο στρατιωτικού όσο και υγειονομικού εξοπλισμού για την αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία, ζητούν από εμπόρους που ακόμα δεν έχουν μπει σε αυτή τη λογική να δεχτούν πληρωμές σε κρυπτονομίσματα.
Στην ίδια λογική κινείται και άρθρο της Washington Post, που χαρακτηρίζει πως ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι «ο πρώτος πόλεμος κρυπτονομισμάτων στον κόσμο», καθώς και οι δύο πλευρές ανακαλύπτουν τα πλεονεκτήματα ενός νομίσματος χωρίς σύνορα, χωρίς άδεια, και χωρίς περιορισμούς.
Καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται για να υπερασπιστούν το Κίεβο από τη ρωσική επιθετικότητα, μια παράλληλη μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ψηφιακή υποδομή στηρίζει μεγάλο μέρος του σύγχρονου πολέμου. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την τρέχουσα εισβολή, πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις DDoS σε τράπεζες και κυβερνητικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, ενώ κακόβουλο λογισμικό συλλογής δεδομένων διαδόθηκε επίσης σε ολόκληρη τη χώρα.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας φέρεται να έχει καλέσει εθελοντές από την κοινότητα των χάκερ για να προστατεύονται από τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις και να διεξάγουν ψηφιακή κατασκοπεία ενάντια στις δυνάμεις εισβολής. Οι πραγματικοί κίνδυνοι του πολέμου υψηλής τεχνολογίας έγιναν σαφείς, καθώς το ρωσικό πυροβολικό χρησιμοποίησε κινητά σήματα για να στοχεύσει αμυντικές θέσεις.
Κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο των κρυπτονομισμάτων σπεύδουν να συνεισφέρουν με την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας. Ο ιδρυτής του Ethereum, Vitalik Buterin, δημοσίευσε στο Twitter στη μητρική του ρωσική γλώσσα για να αποδοκιμάσει την εισβολή. Ο Sam Bankman-Fried ανακοίνωσε πως το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX έδωσε 25 $ σε κάθε Ουκρανό στην πλατφόρμα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν ένα σχέδιο αποκοπής μιας ομάδας ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων πληρωμών SWIFT. Περισσότερα από 300 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Ρωσία είναι συνδεδεμένα με το SWIFT. Επιπλέον κυρώσεις θα εισαχθούν κατά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. «Δεσμευόμαστε να επιβάλλουμε περιοριστικά μέτρα που θα εμποδίσουν τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα να αναπτύξει τα διεθνή της αποθέματα με τρόπους που υπονομεύουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων μας». Αυτό πιθανότατα θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στο να αποκλείσει τη Ρωσία από βασικές υποδομές για τις διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Η Δύση παραμένει διστακτική, καθώς ορισμένοι βλέπουν κινδύνους για τις τιμές καταναλωτή και την κυριαρχία του USD στο παγκόσμιο εμπόριο.
Μετά τον πόλεμο, η ανάγκη για συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Με περιορισμούς που αναμένεται να τεθούν αποκόπτωντας τη Ρωσία από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, θα οδηγήσουν τους πολίτες μιας χώρας με πολύ υψηλή ενσωμάτωση στην χρήση των κρυπτονομισμάτων, σε σημαντική συναλλακτική δραστηριότητα για να αποφύγουν τους περιορισμούς. Από τιμολόγια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πληρωμή με κρυπτονομίσματα για τεχνολογικά προϊόντα και προσωπικά εμβάσματα θα διευκολύνονται μέσω των κρυπτονομισμάτων.
Όσο αρνητικό και στενάχωρο ακούγεται, ο πόλεμος αυτός ίσως αποτελέσει την τέλεια καταιγίδα για την πραγματική ενσωμάτωση των κρυπτονομισμάτων. Ίσως δεν είναι τυχαία η απόφαση της πολιτικής του Πούτιν ένα μήνα πριν την εισβολή να αλλάξει οριστικά στάση για τα κρυπτονομίσματα, και να απαγορεύσει τις κυρώσεις και τους περιορισμούς που η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ήθελε να επιβάλει.
Σε διπλωματικό επίπεδο υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αποδυναμώσει την αποτελεσματικότητα των διπλωματικών μέτρων μέσω της χρήσης κρυπτονομισμάτων.
Προκειμένου να διατηρηθεί η βιωσιμότητα των οικονομικών κυρώσεων έναντι των αποκεντρωμένων κρυπτονομισμάτων, οι υπηρεσίες πληροφοριών σε όλο τον κόσμο θα επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια για την κατανόηση και την ανάλυση της τεχνολογίας blockchain. Το πρόσφατο παράδειγμα του χάκερ του DAO που αποκαλύφθηκε μέσω των συναλλαγών un-mixing δείχνει ότι τα τρέχοντα εργαλεία απορρήτου δεν είναι πλέον αρκετά. Ωστόσο, ακόμη και αν η κίνηση των κεφαλαίων μέσω αποκεντρωμένων πρωτοκόλλων μπορεί να παρακολουθηθεί, δεν μπορεί να σταματήσει.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.