Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν ισχυρές απώλειες τη Δευτέρα λόγω ανησυχιών για τη ζήτηση στην Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο, ενόψει και της απάντησης του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent με πτώση 3,6% στα 94,6 δολ. το βαρέλι ενώ ενδοσυνεδριακά υποχωρούσαν έως και 5%, και μετά την πτώση κατά 1,5% την Παρασκευή.
Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 3,3% στα 88 δολάρια, μετά από πτώση 2,4% την προηγούμενη συνεδρίαση.
Η οικονομία της Κίνας επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο, ενώ η παραγωγή των διυλιστηρίων υποχώρησε στα 12,53 εκατ.βαρέλια ημερησίως, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, όπως έδειξαν κυβερνητικά στοιχεία.
Η τράπεζα ING μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας το 2022 στο 4% από 4,4% προηγουμένως. Προειδοποίησε δε ότι είναι δυνατή μια περαιτέρω υποβάθμιση, ανάλογα με την ισχύ των εξαγωγών που υποφέρουν από τον υψηλό πληθωρισμό, τους συνεχείς περιορισμούς COVID-19 και την αύξηση της ανεργίας στην ηπειρωτική Κίνα.
Η προσφορά πετρελαίου μπορεί να αυξηθεί εάν το Ιράν και οι ΗΠΑ αποδεχτούν την πρόταση της ΕΕ να αναβιώσουν την πυρηνική συμφωνία του 2015, η οποία θα άρει τις κυρώσεις στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, είπαν οι αναλυτές.
Εν μέσω αυτού του κλίματος, η Saudi Aramco είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου στη μέγιστη δυναμικότητά της των 12 εκατομμυρίων βαρελιών τη μέρα, εάν το ζητήσει η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Aμίν Νάσερ.
Στο μεταξύ, ένα κατεστραμμένο εξάρτημα πετρελαιαγωγού που διέκοψε την παραγωγή σε πολλές υπεράκτιες πλατφόρμες του Κόλπου του Μεξικού των ΗΠΑ επισκευάστηκε αργά την Παρασκευή, δήλωσε αξιωματούχος της Λουιζιάνα, με τους παραγωγούς να κινούνται για να ενεργοποιήσουν εκ νέου μέρος της παραγωγής που είχε σταματήσει.