Τα ισχυρά κέρδη της περασμένης εβδομάδας (+4,12%) αλλά και η νέα μείζονα κλιμάκωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο οδηγούν σε πτωτική κίνηση το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να υποχωρούν άνω του 3%, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 640 μονάδων, ενώ πτωτικά κινείται και σχεδόν σύσσωμος ο FTSE 25.
H αιφνίδια Navtex που εξέδωσε λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής η Τουρκία, προχωρώντας σε νέες έρευνες με το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 12 έως τις 22 Οκτωβρίου, φέρνουν ανασφάλεια και μείωση ρίσκου στην αγορά, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις. Πρόκειται για μια μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης στην περιοχή, σε μια περίοδο που υπήρχε μερική υποχώρηση της έντασης και διάθεση για συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Μένει να δούμε, πως θα κλιμακωθεί η κατάσταση και τι επίδραση θα έχει αυτή στο χρηματιστήριο.
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά προέρχεται από το ράλι αντίδρασης της προηγούμενης εβδομάδας οπότε υπάρχει «κάβα» κερδών, με τις ρευστοποιήσεις να είναι φυσικό επακόλουθο. Θυμίζουμε ότι ο Γ.Δ. κέρδισε 4,12% την περασμένη εβδομάδα, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 4,11%, ο Mid Cap έκλεισε στο +4,30%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης στο +6,67%.
Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 642 μονάδες με πτώση 1,30%, κάνοντας προσπάθεια να κρατηθεί γύρω από την περιοχή των 640 μονάδων, έχοντας χαμηλό έως τώρα στις 639,34 μονάδες (-1,86%). Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.525 μονάδες με πτώση 1,46%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης παραμένει κολλημένος στην περιοχή των 304 μονάδων με πτώση 3,17%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 10 εκατ. ευρώ.
Στο χώρο του FTSE 25 πτώση άνω του 4% καταγράφει η Viohalco, άνω του 3% υποχωρούν οι Eurobank, Alpha Bank και Ελλάκτωρ, ενώ πλέον του 25 χάνουν οι Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίος. Στον αντίποδα, η μετοχή των ΕΛΠΕ ενισχύεται σε ποσοστό 1,56%, ενώ ανθεκτικότητα δείχνουν οι Coca Cola HBC, Σαράντης και Motor Oil.
Στον Mid Cap, πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Cenergy Holdings, Attica Bank, Intracom Holdings, Autohellas, Ολυμπιακή Τεχνική, Έλτον, Profile, Ικτίνος, Ευρωπαϊκή Πίστη και MIG.
Τα τεχνικά δεδομένα της αγοράς
Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα της αγοράς, όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «η τεχνική εικόνα γύρισε πλέον και επίσημα ανοδική και η αισιοδοξία έχει πλέον τις πιθανότητες με το μέρος της. Παρά το γεγονός ότι η (προηγούμενη) εβδομάδα δεν ήταν ομοιόμορφα θετική είχε αυξανόμενη δυναμική ως προς την ανοδική της ορμή με αποκορύφωμα την συνεδρίαση της Πέμπτης όπου ο καθαρός τζίρος προσέγγισε τα 50 εκατ. ευρώ.
Οι ταλαντωτές δείχνουν ακόμα άνετοι ως προς τα περιθώρια ανέλιξης της τάσης και τα δύσκολα θα ξεκινήσουν από τις 660 μονάδες και έως τις 680 μονάδες όπου συναντώνται συνεχόμενες αντιστάσεις από τις ανοδικές κορυφές της καλοκαιρινής συσσώρευσης του Γενικού Δείκτη. Δεν θα δημιουργήσει έκπληξη αν και αύτη η προσπάθεια εξαντληθεί λίγο υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα ωστόσο αν επιτευχθεί καταγραφή υψηλότερης τιμής σε κλείσιμο άνω των 686 μονάδων τότε θα μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή σελίδας στην τεχνική εικόνα και τέλος της πολύμηνης αναμονής με ένα αρκετά σεβαστό δυνητικό περιθώριο.
Λίγο υψηλότερα από τις 680 μονάδες κινείται και ο κινητός μέσος των 200 ημερών αυξάνοντας έτσι την σημασία της διάσπασης και την τεχνική ένταση που ενδεχομένως να συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη».