Το πρόσφατο ράλι των διεθνών δεικτών έχει κυρίως τρεις οδηγούς: τις εξελίξεις στον τομέα της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης, την υπερψήφιση της συμφωνίας για την αναστολή εφαρμογής του ορίου δημοσίου χρέους, που επιτρέπει τον απρόσκοπτο δανεισμό του δημοσίου στις ΗΠΑ για τα δύο επόμενα χρόνια- αύριο θα αναλύσουμε τους «συμβιβασμούς» που εξασφάλισαν την επίτευξη της – και τον ελαφρώς χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.
Με μια προσεκτική ματιά όμως γίνεται κατανοητό ότι οι κλάδοι και οι μετοχές που τραβάνε «το κουπί» της ανόδου είναι πολύ συγκεκριμένες. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχει ανέβει για παράδειγμα από τις αρχές του έτους μόλις 1,89%, σε αντίθεση με τον τεχνολογικό Nasdaq 100 που σημειώνει απόδοση 33% και τον S&P500 με απόδοση 12%.
Δεδομένου ότι τίποτε δεν είναι τυχαίο στις αγορές, υπάρχει λόγος για το γεγονός ότι ένα σύνολο κλάδων και μετοχών παραμένει σε «χαμηλές ταχύτητες» αυτή την περίοδο. Και αυτός ο λόγος δεν είναι άλλος από την τριπλέτα της άτονης ανάπτυξης, της αύξησης του κόστους δανεισμού και της πολύ αργής αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, που συνθέτει ένα τοπίο χαμηλών προσδοκιών για ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό κλάδων.
Αρκεί να δει κανείς ποιοι κλάδοι έχουν μεγάλες αποδόσεις φέτος και ποιοι όχι.
Τα κεφαλαιουχικά αγαθά, η τεχνολογία, οι υπηρεσίες και οι μεταφορές έχουν την μεγαλύτερη άνοδο, σε αντίθεση με την Ενέργεια, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας, τα χρηματοοικονομικά και το λιανικό εμπόριο που σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις.
Οι δείκτες PMI εξηγούν και με το παραπάνω τις διαφορετικές επιδόσεις μεταξύ των κλάδων – λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε εδώ, ανοίγοντας μας την ίδια στιγμή ένα καλό παράθυρο μέσα από το οποίο οι επενδυτές μπορούν να «ζυγίσουν» τα επικρατέστερα σενάρια για το μέλλον.
Βάση και των νέων μετρήσεων για τους δείκτες της μεταποίησης, τα σενάρια αυτά παραμένουν ...μίζερα.
Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο PMI του κλάδου των υπηρεσιών παρέμεινε καλός αν και υποχώρησε από το υψηλό ενός έτους του 56,2 στο 55,9 τον Μάιo, αλλά η εικόνα για τη ζήτηση των μεταποιημένων αγαθών βυθίστηκε περαιτέρω, στο 44,6 από το 45,8, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2020 της κορύφωσης της πανδημίας του Covid-19.
Υπόψιν ότι οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μια ισχνή ανάκαμψη έστω εως τις 46 μονάδες, ενώ ένας υποδείκτης της παραγωγής που προσμετράται στον σύνθετο PMI υποχώρησε στο χαμηλό έξι μηνών του 46,3 από το 48,5.
Τα επιμέρους στοιχεία της έρευνας έχουν επίσης ενδιαφέρον, δεδομένης και της πρόσφατης ανόδου τόσο του γερμανικού δείκτη DAX όσο και του γαλλικού δείκτη CAC.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Γερμανία αναπτύχθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα, κυρίως όμως λόγω της ανάκαμψης του κλάδου των υπηρεσιών που αντιστάθμισε την πτώση της μεταποίησης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ενώ στη Γαλλία η δραστηριότητα αναπτύχθηκε με το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών καθώς συνέχισε να συρρικνώνεται η μεταποίηση ενώ επιβράδυνε και ο κυρίαρχος τομέας των υπηρεσιών.
Στις ΗΠΑ τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα. Ο δείκτης μεταποίησης ISM υποχώρησε τον Μάιο ελαφρώς χαμηλότερα στις 46,9 μονάδες από τις 47,1 του Απριλίου, παραμένοντας χαμηλότερα του μέσου όρου δώδεκα μηνών -49,4 μονάδες- και καταδεικνύοντας συρρίκνωση δραστηριότητας.
Την ίδια στιγμή οι πληθωριστικές πιέσεις δεν υποχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό.
Δείτε τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την αρχική μέτρηση, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κινήθηκε στο 6,1%. Σίγουρα είναι μια πρόοδος από το 7% του Απριλίου, όμως το νούμερο αυτό ακόμα «πονάει».
Σε δομικό επίπεδο τα νούμερα πονάνε ακόμα περισσότερο. Ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 5,3% από το 5,6% του προηγούμενου μήνα, σημειώνοντας μια πολύ μικρή πρόοδο και απέχοντας κατά πολύ από τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών, στο 1,5%, καταδεικνύοντας περιορισμένη αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.
Αυτό που προβληματίζει περισσότερο όμως είναι οι προοπτικές για τις πληθωριστικές πιέσεις.
Στις ΗΠΑ για παράδειγμα η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή από ότι έδειξαν οι νέες θέσεις εργασίας ιδιωτικού τομέα εκτιμάται για τον Μάιο -278.000, με μέσο όρο δώδεκα μηνών 265.000 - και οι εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας -232.000 με ιστορικό μέσο όρο 367.200- ενώ ο OPEC+ την Κυριακή αποφάσισε να μη δώσει καμία «πλάτη», αποφασίζοντας την παράταση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου έως και τα τέλη του 2024 και με τη Σαουδική Αραβία να προχωρά στο πλαίσιο της συμφωνίας, σε πρόσθετη εθελοντική μείωση της παραγωγής της.
Οι φόβοι ότι η επιμονή του πληθωρισμού θα οδηγήσει στην παραμονή των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υπονομεύοντας σοβαρά τους ρυθμούς ανάπτυξης, οξύνονται από την πτώση της βιομηχανικής δραστηριότητας της Κίνας η οποία μεταξύ άλλων είναι και ο οδηγός των γερμανικών εξαγωγών ενδιάμεσου εξοπλισμού.
Όπως μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ.
η κινεζική βιομηχανική δραστηριότητα τον Μάιο κινήθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από την άρση των πανδημικών περιοριστικών μέτρων προ πενταμήνου.
Πέραν της βιομηχανικής δραστηριότητας, οι λιανικές πωλήσεις, οι επενδύσεις σε ακίνητα και τα ποσοστά ανεργίας στους νέους- βρίσκονται πλέον σε ιστορικό υψηλό- υποδηλώνουν επίσης ότι η ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου χάνει τη δυναμική της, παρά τις αντίθετες προσδοκίες για ταχεία ανάκαμψη λόγω της απομάκρυνσης από την πολιτική της zero Covid.
Συνυπολογίζοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι κλάδοι που υποαποδίδουν μέχρι στιγμής το 2023, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές αντιξοότητες.
Οι δείκτες PMI μετριάζουν σαφώς την αισιοδοξία που επικρατεί στην εικόνα των χρηματιστηριακών δεικτών, υποδεικνύοντας ότι η αύξηση των νέων παραγγελιών σχεδόν διακόπηκε τον Μάιο, ενώ το κλίμα υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών. Τουτέστιν, οι προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας από το δεύτερο τρίμηνο και μετά είναι μάλλον υποτονικές.
Μάλιστα πριν λίγες ημέρες η Deutsche Bank σε έκθεσή της ανέφερε ότι αναμένει ένα κύμα χρεοκοπιών αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών, λόγω του συνδυασμού χαμηλής κερδοφορίας και της πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής της τελευταίας δεκαπενταετίας, η οποία υπόψιν για ένα μεγάλο ποσοστό αναλυτών δεν έχει γίνει ακόμα αισθητή στο πλήρες μέγεθος της για τις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες.
Αυτό το οικονομικό περιβάλλον απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, όχι μόνο όσον αφορά τους κλάδους που υποαποδίδουν, αλλά και τους κλάδους που έχουν οδηγηθεί σε ιδιαίτερα υψηλές αποτιμήσεις.
Όπως πολύ εύστοχα ανέφερε ο διαχειριστής Raphael Thuin στο Bloomberg, η αγορά υψηλών αποτιμήσεων είναι σαν να οδηγείς στον αυτοκινητόδρομο με 200 μίλια την ώρα. Αν πάει στραβά, η ανατροπή μπορεί να είναι εξαιρετικά μεγάλη.
Λαμπρό παράδειγμα οι μετοχές πολυτελείας, οι οποίες μετά το αρχικό τους ράλι έχουν χάσει αρκετά δις από την κεφαλοποίηση τους, μιας και περιορίζονται οι προοπτικές για το άνοιγμα του εμπορίου στην Κίνα- και άρα η όρεξη για luxury assets, όπως η LVMH και η Hermes International- από τους Κινέζους αγοραστές που αποτελούν περίπου το 1/5 της παγκόσμιας αγοράς πολυτελείας.
Το Bloomberg μάλιστα προχώρησε σε δύο ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις: Πρώτον ότι η Hermes διαπραγματεύεται με σχεδόν 54 φορές τα προθεσμιακά κέρδη, πάνω από τις 52 φορές της Nvidia, της πιο καυτής μετοχής τεχνολογίας στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Και δεύτερον, μια συνεχιζόμενη καθυστέρηση της συνάντησης του Κινέζου γίγαντα με τους αναπτυξιακούς του ρυθμούς, θα υπονόμευε τις ευρύτερες αγορές στην Ευρώπη, ιδιαίτερα τη Γαλλία, όπου οι γίγαντες πολυτελείας αντιπροσωπεύουν πλέον ένα μεγάλο ποσοστό των δεικτών αναφοράς.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.