Η πιο άνευρη και «ρηχή» συνεδρίαση των τελευταίων μηνών ήταν η σημερινή στο ελληνικό καθώς η απουσία εγχώριων ισχυρών καταλυτών αλλά και η αργία στη Wall Street, έφεραν κατακόρυφη συρρίκνωση της αξίας συναλλαγών που από τα 77,7 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος της περασμένης εβδομάδας έπεσε στα 32,3 εκατ. ευρώ, αρνητικό ρεκόρ 4,5 μηνών!
Η αγορά πιστοποίησε και σήμερα ότι αδυνατεί να διαμορφώσει ουσιαστικό momentum αντίδρασης και περαιτέρω απομάκρυνσης από το όριο των 920 μονάδων, καθώς η μη εισροή νέων κεφαλαίων αλλά και η παύση των κινήσεων ακόμη και των ενεργών επενδυτών, οδήγησε σε... κρέμασμα δεικτών και μετοχών.
Το ελληνικό χρηματιστήριο όταν οι ισχυροί ξένοι επενδυτές περιορίζουν ή διακόπτουν – όπως σήμερα – τις κινήσεις τους, παρουσιάζει τις γνωστές αρρυθμίες και την απουσία βάθους, που θα έδινε περισσότερα σημεία αναφοράς και καλύτερες βάσεις στήριξης.
H αγορά έδειξε ανθεκτικότητα στη διακράτηση των 900 μονάδων πρόσφατα, καθώς δύο φορές κινδύνευσε να κυλήσει χαμηλότερα (τις διέσπασε ενδοσυνεδριακά προ ημερών), όμως έκλεισε πάνω από αυτό το όριο, ενώ κατόπιν έβγαλε περιορισμένης δυναμικής αντίδραση.
Δυνάμεις όμως για να «ξεκολλήσει» ο Γ.Δ. από τη ζώνη των 920 μονάδων δε φαίνεται να υπάρχουν σ' αυτή τη φάση, με την αγορά να παρουσιάζει τα γνωστά σημάδια κόπωσης λόγω της απουσίας καταλυτών, αλλά και λόγω απουσίας εισροής νέων κεφαλαίων που θα μπορούσαν να προσδώσουν νέα δυναμική.
Όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης «ο τραπεζικός κλάδος είναι το κλειδί στην μεγάλη εικόνα της αγοράς μιας και τα τέσσερα τελευταία χρόνια δεν έχει καταφέρει να επανακάμψει πάνω από τις 1.000 μονάδες, που είναι και το επίπεδο που έγιναν οι ανακεφαλαιοποιήσεις».
Ο χρηματιστής αναφέρεται και στο ότι «τα μεγάλα έργα που μπορούν να δώσουν πνοή στην ανάπτυξη δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, κάτι που η αγορά το αποτιμά κινούμενη με νωχελικούς ρυθμούς μέχρι να διαπιστώσει ότι οι αναγγελίες αρχίσουν να γίνονται και πράξεις. Δυστυχώς, το σύστημα μας είναι έτσι δομημένο και χρειάζεται τεράστια προσπάθεια για να αλλάξει συνήθειες και δομές πολλών ετών με την κυβέρνηση να φαίνεται ότι καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες για αυτό».
Σ' ότι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Ζαχαράκης θεωρεί κρίσιμη την περιοχή των 927 μονάδων καθώς μια κατοχύρωσή της σε κλείσιμο, «μπορεί να μας δώσει την πολυπόθητη τάση, ενώ μια κατοχύρωση αυτής της περιοχής θα μας δώσει νέα είσοδο και πιθανή κίνηση στην ζώνη του 950-960 και πάλι».
Σήμερα λοιπόν ο Γ.Δ. έκλεισε στις 919,77 μονάδες με πτώση 0,27% που ήταν και το χαμηλό ημέρας, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 926,77 μονάδες (+0,42%), έχοντας εξαιρετικά περιορισμένη διακύμανση όλη την ημέρα.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.313,70 μονάδες με πτώση 0,31%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 823,63 μονάδες με πτώση 1%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.268,85 μονάδες με πτώση 0,73%. Τόσο ο Γ.Δ. όσο και οι τρεις αυτοί δείκτες, έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας.
Στο χώρο του Large Cap μόνο οι ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, ΟΠΑΠ, Τιτάν και Lamda Development έκλεισαν θετικά, ενώ πτώση άνω του 1% είχαν οι Alpha Bank, Εθνική, Σαράντης και Fourlis.
Στον Mid Cap η εικόνα ήταν μοιρασμένη. Με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν οι AVAX, Intrakat, Profile, MIG και Κέκροπας, ενώ άνω του 4% υποχώρησε η Τεχνική Ολυμπιακή, άνω του 2% οι Autohellas και Quest Συμμετοχών και άνω του 1% οι Attica Bank, ΟΛΘ, Έλτον, Intralot και Πλαίσιο. Στο σύνολο της αγοράς, 44 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 66 που υποχώρησαν.