Η Ρωσία, που είναι ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, έχει τη δυνατότητα να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή αργού στο μέλλον κατά έως 200 εκατ. τόνους το χρόνο, ή 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft Igor Sechin.
Η Ρωσία και ο OPEC αναζητούν ένα τρόπο συνεργασίας με στόχο να αυξήσουν τις τιμές του πετρελαίου, που έχουν πληγεί από την παγκόσμια υπερβάλλουσα παραγωγή. Ο OPEC συμφώνησε στο Αλγέρι στις 28 Σεπτεμβρίου να μειώσει την παραγωγή στα 32,5-33 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που θα είναι η πρώτη μείωση της παραγωγής από το 2008. Σύμφωνα με αξιωματούχους, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία εντός του OPEC για να συναινέσει σε αυτή η Μόσχα. Η επόμενη συνάντηση του Οργανισμού έχει προγραμματιστεί για τις 30 Νοεμβρίου προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.
«Τον επόμενο ενάμισι χρόνο αναμένουμε να δούμε το τέλος του πλεονάσματος (στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου) και την έναρξη μιας διαδικασίας για την εξομάλυνση της κατάστασης», δήλωσε ο Igor Sechin σε φόρουμ στην Ιταλία, προσθέτοντας ότι αναμένει τις τιμές πετρελαίου να αυξηθούν πάνω από τα 55 δολάρια το βαρέλι έως τότε.
Η ρωσική παραγωγή αργού αυξήθηκε κατά σχεδόν 4% τον Σεπτέμβριο από τον προηγούμενο μήνα στα 11,11 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε νέο υψηλό ρεκόρ στη μετασοβιετική εποχή, καθώς οι εταιρίες αύξησαν την εξόρυξη χάρη στη βελτίωση των τιμών του πετρελαίου.
Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι η Μόσχα προτιμά μάλλον να παγώσει παρά να μειώσει την παραγωγή, αλλά δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί σε ποιο επίπεδο. Οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες της Ρωσίας, όπως η Rosneft, η Gazprom Neft και η Lukoil, ξεκινούν την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων το 2016.
«Εάν το χρειάζεται η αγορά και υπάρχουν τεχνικοί και οικονομικοί λόγοι, η Ρωσία ίσως αυξήσει σημαντικά την παραγωγή αργού στο μέλλον κατά έως 200 εκατ. τόνους», δήλωσε ο Igor Sechin στο φόρουμ, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίσει ένα χρονικό πλαίσιο για μια τέτοια αύξηση.
Πέρυσι, ο Igor Sechin δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή αργού σε πάνω από 14 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ