Με τις ευρωπαϊκές αγορές σε άνοδο έως και 2,50% εν μέσω περαιτέρω ανοίγματος της οικονομίας και με τις μετοχές του τουριστικού τομέα σε ράλι διεθνώς, το ελληνικό χρηματιστήριο λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τις τράπεζες που ενισχύθηκαν έκλεισε στις 624,32 μονάδες με άνοδο 2,48% και σε υψηλό μήνα.
Το περαιτέρω «άνοιγμα» των οικονομιών διεθνώς και η αργή αλλά σταθερή υποχώρηση του κορονοϊού σ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έδωσε ισχυρή αντίδραση στους χρηματιστηριακούς δείκτες, με τις μετοχές του τουριστικού και ταξιδιωτικού τομέα να καταγράφουν σημαντικό ράλι – ξέσπασμα.
Έτσι, παρ’ ότι η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ είναι κλειστή λόγω Memorial Day, οι αγορές μπήκαν δυναμικά στην τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, οπότε αν συνεχιστεί το καλό κλίμα και στις υπόλοιπες τέσσερις συνεδριάσεις, ο μήνας θα κλείσει θετικά, «χτίζοντας» στη σημαντική αντίδραση του Απριλίου.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο οι long εξ αρχής της συνεδρίασης ανέλαβαν τα ηνία της αγοράς οδηγώντας το Γενικό Δείκτη με ευκολία πάνω από τις 620 μονάδες, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 625,41 μονάδες (+2,66%) και το χαμηλό, στο άνοιγμα, στις 612,22 μονάδες (+0,50%).
Η αγορά δείχνει ότι θέλει να κάνει την υπέρβαση, ύστερα από την πολυήμερη συσσώρευση πέριξ των 590 και 610 μονάδων και πλέον ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται ήδη σε υψηλά περίπου ενός μήνα, καθώς ουδέποτε μέσα στο φετινό Μάιο έκλεισε πάνω από τις 620 μονάδες.
Πέραν του πολύ καλού διεθνούς κλίματος, η αγορά είναι σαφές ότι πήρε ώθηση και από εσωτερικούς καταλύτες, με κυριότερο το περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας από σήμερα, καθώς μετά από δύο και πλέον μήνες άνοιξε η εστίαση (καφετέριες, μπαρ κ.λπ.), ένας κλάδος που συνολικά απασχολεί περί τους 700.000 εργαζομένους, από τους κυριότερους της ελληνικής οικονομίας.
Το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου διαδοχικά τις δύο περασμένες εβδομάδες, αρχικά τα μικρά εμπορικά και την περασμένη Δευτέρα όλα τα μεγάλα εμπορικά έχει γίνει με καλούς όρους, με τους επαγγελματίες να σημειώνουν ότι η εικόνα είναι καλύτερη από αυτή που αναμένονταν.
Μένει να δούμε πως θα λειτουργήσει υπό τους νέους αυστηρούς κανόνες η εστίαση, που είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο στοίχημα και μαζί με τον τουρισμό είναι οι δύο κλάδοι «κλειδιά» που θα οριοθετήσουν πολλά για το πως θα πάει η οικονομία στο β' μισό του 2020.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.494,40 μονάδες με άνοδο 2,89% (έφτασε έως το +3,02%), ενώ ο τραπεζικός δείκτης έβγαλε σημαντική ανοδική αντίδραση σε ποσοστό 6,67% κλείνοντας στις 290,23 μονάδες και στο υψηλό ημέρας! Θυμίζουμε ότι την περασμένη Πέμπτη 21/5 ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 267,01 μονάδες που είναι νέο ιστορικό χαμηλό σε κλείσιμο, ενώ προέρχονταν από απώλειες άνω του 20% το Μάιο και 69% το 5μηνο του 2020!
Ο κλάδος ήταν (σε μόνιμη βάση) σε ακραία υπερπουλημένα επίπεδα, οπότε χρωστούσε – και χρωστάει – αντίδραση, παρ’ ότι αυτή η εβδομάδα είναι ιδιάζουσα, λόγω του επικείμενου rebalancing για τον MSCI.
Σήμερα ξεχώρισε η Εθνική με άνοδο 9,47% με τη μετοχή να επανέρχεται πάνω από το 1 ευρώ μετά από ημέρες, η Eurobank έκλεισε με άνοδο 8,13%, η Πειραιώς +4,51%, η Alpha Bank +3,92%, η Attica Bank +5,83%, ενώ η Τρ. Ελλάδος υστέρησε με άνοδο μόλις 0,63%. Στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών του Large Cap, ράλι 6,70% έκανε η ΔΕΗ που επανήλθε πάνω από τα 3 ευρώ και στην κεφαλαιοποίηση των 716 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας να «χτίζει» στο ράλι +19,09% της περασμένης εβδομάδας.
Κέρδη άνω του 5% είχε η Coca Cola HBC επηρεασμένη θετικά από το άνοιγμα των οικονομιών στις πολλές χώρες που δραστηριοποιείται, καθώς και από το άνοιγμα της εστίασης και της διασκέδασης, τομείς που επηρεάζουν τα μέγιστα τις πωλήσεις της. Κέρδη 4,17% είχε η ΕΥΔΑΠ, ενώ καλή εικόνα είχαν επίσης μετοχές; όπως Motor Oil, Τιτάν, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco, Lamda Development, ΕΧΑΕ κ.α. Σε ήπια αρνητικό έδαφος έκλεισαν μόνο οι Μυτιληναίος και Aegean Airlines.
Στον Mid Cap, πλην της Attica Bank, ξεχώρισε με ράλι +6,72% η Cenergy Holdings, όμως η πλειονότητα των μετοχών έκλεισε με απώλειες με τις Autohellas, Ολυμπιακή Τεχνική, Πλαστικά Θράκης, Intracom Holdings και AVAX να υποχωρούν από 1,61% έως 2,50%. Στο σύνολο της αγοράς, 60 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 44 που έκλεισαν πτωτικά, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων όμως τα 10,56 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου το 21,5% ήταν πακέτα στις Alpha Bank, Eurobank και Εθνική.
Ήταν η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση (μετά την περασμένη Παρασκευή) που στον κλάδο έγιναν σημαντικά πακέτα, κινήσεις που συγκαταλέγονται στην ευρύτερη αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων, λόγω του MSCI.