Πώς επηρεάζει η διαίρεση στο Κογκρέσο τη Wall Street
Αγορές

Πώς επηρεάζει η διαίρεση στο Κογκρέσο τη Wall Street

O διαιρεμένος έλεγχος του Κογκρέσου στις ΗΠΑ μετά τις ενδιάμεσες εκλογές μπορεί να αποδειχτεί ούριος άνεμος για τις μετοχές καθώς πλησιάζει το κλείσιμο μιας τραυματικής χρονιάς για τη Wall Street. Ωστόσο, η πορεία του πληθωρισμού και η τακτική της Fed θα παραμείνουν οι κύριοι οδηγοί της χρηματιστηριακής αγοράς.

Η επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου εξασφάλισαν την πλειοψηφία προδιαγράφει δύο έτη διαιρεμένου ελέγχου στο Κογκρέσο για την κυβέρνηση Biden αφού οι Δημοκρατικοί διατήρησαν τον έλεγχο της Γερουσίας. 

Η νίκη των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παρά το γεγονός ότι οι ελπίδες τους για ένα κόκκινο κύμα που θα σάρωνε δεν ευοδώθηκαν, τους δίνει τη δυνατότητα να περιορίσουν την ατζέντα του προέδρου Joe Biden. 

Για την οικονομία των ΗΠΑ και τις αγορές οι πολιτικές είναι αυτό που θα επηρέασει την πορεία τους και ο διαιρεμένος έλεγχος του Κογκρέσου σημαίνει ότι δραστικές αλλαγές στις πολιτικές της κυβέρνησης πρέπει να θεωρούνται πλέον απίθανες. Η σταθερότητα στις πολιτικές τείνει να είναι θετικός παράγοντας για τις αγορές.

Ιστορικά, η χρηματιστηριακή αγορά είχε καλύτερες επιδόσεις στις περιόδους που ο κάτοικος του Λευκού Οίκου ήταν Δημοκρατικός και ο έλεγχος του Κογκρέσου διαιρεμένος. Η μέση ετήσια απόδοση του δείκτη S&P500 ήταν 14% με βάση τα στοιχεία από το 1932, επισημαίνει η RBC Capital Markets. Η μέση απόδοση του δείκτη ήταν μόνο 10% με Δημοκρατικό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο και το κόμμα των Δημοκρατικών να ελέγχει το Κογκρέσο, δηλαδή τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Χωρίς τον έλεγχο του Κογκρέσου οι Δημοκρατικοί θα δυσκολευτούν στο να περάσουν μεγάλα δημοσιονομικά πακέτα, όπως δαπάνες $369 δισ. για το κλίμα και τις πολιτικές ενέργειας και τα σχέδια τους για επιπλέον φορολόγηση των επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, εκτιμά η UBS. 

H ανησυχία στους επενδυτικούς κύκλους ήταν ότι οι δαπάνες αυτές θα ενίσχυαν τον πληθωρισμό σε μια περίοδο που η Fed σφίγγει τη νομισματική της πολιτική για να πιέσει τις τιμές καταναλωτή προς τα κάτω μετά την άνοδο του πληθωρισμού στα υψηλότερα επίπεδα δεκαετιών. 

Από την άλλη, το σχίσμα στο Κογκρέσο έχει και τα δικά του ρίσκα, όπως πιθανή αντιπαράθεση στα νομοθετικά σώματα στο να αυξηθεί η οροφή του δημοσίου χρέους τον επόμενο χρόνο, σενάριο που θα μπορούσε να αναστατώσει τις αγορές και την οικονομία σε μια φάση που τα επιτόκια της Fed θα κορυφώνονται. 

Οι μακροοικονομικές ανησυχίες και η νομισματική πολιτική ήταν οι οδηγοί της χρηματιστηριακής αγοράς φέτος και οι επαγγελματίες επενδυτές εκτιμούν ότι η τάση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα.

Ο δείκτης S&P 500 έχει σημειώσει κούρσα άνω του 10% από το χαμηλό του Οκτωβρίου με τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμού, που ήταν καλύτερα των προβλέψεων, να ενισχύουν τις ελπίδες ότι η Fed μπορεί να μετριάσει τις επιτοκιακές αυξήσεις νωρίτερα. Παρά την πρόσφατη άνοδό του, ο δείκτης καταγράφει απώλειες 17% φέτος.

Η συμπεριφορά του πληθωρισμού παραμένει ο πιο σημαντικός παράγοντας για τις αγορές από οτιδήποτε άλλο, σύμφωνα με έρευνα της BofA Global Research σε θεσμικούς διαχειριστές.  

Καθώς πλησιάζει το κλείσιμο της χρονιάς η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να κερδίσει έδαφος αν επιβεβαιωθούν και φέτος οι εποχιακές τάσεις. Ο δείκτης S&P500 καταγράφει τη δεύτερη καλύτερη μηνιαία απόδοση κατά μέσο όρο τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο με βάση τα ιστορικά στοιχεία από το 1950. 

Η εποχιακή τόνωση της χρηματιστηριακής αγοράς εξαρτάται από το αν συμπίπτει με ένα bear market, δηλαδή με πτώση τουλάχιστο 20% από το υψηλό της. Στις τελευταίες πέντε περιόδους που η περίοδος Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου συνέπεσε με ένα bear market, ο S&P 500 κατέγραψε αρνητική απόδοση στο δίμηνο της τάξης του 2,2%.

Η άποψη οτι η περίοδος προς το τέλος της χρονιάς είναι γενικότερα θετική για τις μετοχές ισχύει σε bull markets. Aντίθετα σε bear markets δεν επιβεβαιώνεται στατιστικά μια τόνωση στις μετοχές προς το τέλος της χρονιάς.