Το σοκ του crypto mining
Κρυπτονομίσματα

Το σοκ του crypto mining

To 2021 ήταν ένα έτος σταθμός, στην ιστορία της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων καθώς μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ τουλάχιστον 27 μονάδες εξόρυξης από την Κίνα, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής δίωξης των cryptos στην Κίνα λόγου του υψηλού ενεργειακού κόστους για την «παραγωγή τους». Όπως είχαμε αναλύσει στο άρθρο «Το ενεργειακό κόστος του crypto mining προβληματίζει τις ΗΠΑ», διάφορες πολιτείες αλλά και πόλεις στις  ΗΠΑ, στην προσπάθεια τους να μετατραπούν σε “bitcoin mining hubs”,  προσέλκυαν με διάφορους τρόπους παροχής κινήτρων, εταιρείες mining, ώστε να εγκατασταθούν στην επικράτεια τους.

Ωστόσο τόσο τo κόστος, όσο και η δυσκολία εξόρυξης αυξάνονται διαρκώς με αποτέλεσμα μαύρα σύννεφα να συγκεντρώνονται πάνω από το σύγχρονο Eldorado, του λεγόμενου ψηφιακού χρυσού, όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο στατιστικό γράφημα από την εξειδικευμένη ιστοσελίδα  BTC.com.

Ήδη από τον Ιούνιο του 2022, είχαν αρχίζει να εμφανίζονται τα πρώτα δημοσιεύματα στα οποία γινόταν αναφορά σε χρέη ύψους $4 δισ. των εταιρειών εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Χρέη από δάνεια που είχαν χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστούν νέες εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικούς υπολογιστές που θα διέθεταν τεράστιες υπολογιστικές ικανότητες και ταχύτητες επεξεργασίας.  Και χρέη από δάνεια που είχαν απαιτηθεί για να γίνει πλήρης αντικατάσταση παλαιότερων υπολογιστικών συστημάτων που ήταν τεχνολογικά ξεπερασμένα, με αποτέλεσμα να καθίσταται η εξόρυξη των cryptos εκ προοιμίου ζημιογόνα.

Μάλιστα σε έκθεση της arcane research, είχε παρουσιαστεί το γεγονός, πως τον Μάιο του 2022 οι miners πωλούσαν το σύνολο των bitcoins που εξόρυσσαν για να χρηματοδοτήσουν τη δραστηριότητα τους, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο γράφημα. Αυτό το 100% συγκρινόμενο με το 20% του Φεβρουαρίου, έδειχνε πως τα πράγματα είχαν αρχίσει να ξεφεύγουν.

Και όταν τα πράγματα ξεφεύγουν, χάνονται κεφάλαια. Η Computer North που διαχειριζόταν τέσσερα Crypto-Mining Data Centers στο Τέξας και στη Νεμπράσκα και τον Φεβρουάριο του 2022 είχε συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους $385 εκατ., κήρυξε τον περασμένο Σεπτέμβριο πτώχευση αθετώντας συνολικές υποχρεώσεις $500 εκατ. Είχε προηγηθεί και η πτώχευση της Celsius Mining η οποία μάλιστα σκόπευε να εισαχθεί στα Χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης.

Πιο εντυπωσιακή είναι η κατάρρευση της Core Scientific, η οποία είναι εισηγμένη στο Nasdaq, με το σύμβολο CORZ. H Core Scientific είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υποδομών blockchain, με μονάδες στη τέσσερις διαφορετικές πολιτείας των ΗΠΑ. Η Core Scientific είχε εισέλθει στη Wall Street μέσω αντίστροφης συγχώνευσης, που είναι περισσότερο γνωστή σαν μέθοδος SPAC, με την Power & Digital Infrastructure Acquisition Corp.H αποτίμηση που της είχε δώσει η αγορά ήταν στα $4,3 δισ., αρκετά υψηλότερα από τις ανταγωνίστριες εταιρίες Riot Blockchain και Marathon Digital, που είχαν αποτιμηθεί στα $2,15 δισ. και $2,25 δισ. αντιστοίχως.

Η τιμή της  CORZ υποχώρησε από τα $14,98 στα $0,20 καταγράφοντας πτώση μεγαλύτερη του 97%, όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα. Και παρά το γεγονός της πλήρους ρευστοποίησης όλων των bitcoins που είχε εξορύξει, η εταιρεία ενημέρωσε τους μετόχους της, ότι η περιουσία τους έχει σχεδόν μηδενίσει και έχει ήδη εκδώσει μια επιστολή που αναφέρεται στην πιθανότητα πτώχευσης.

Η αλήθεια είναι πως η Core Scientific, κατέρρευσε αφενός λόγω της πτώσης του bitcoin από τα $61,000 στα $21.000 και αφετέρου λόγω της αύξησης των ενεργειακών τιμών και της αύξηση του κόστους του απαιτούμενου εξοπλισμού. Η CORZ είχε ανακοινώσει πως το μοντέλο ανάπτυξης της δεν αφήνει ενεργειακό αποτύπωμα καθώς το 56% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει προέρχεται από μονάδες ΑΠΕ και πυρηνικούς σταθμούς. Ωστόσο για το υπόλοιπο 44%, αναγκάζεται να αγοράζει δικαιώματα από  χρηματιστήριο ρύπων.