Του Απόστολου Σκουμπούρη
Με τις διεθνείς αγορές αυτή την εβδομάδα να έχουν γυρίσει στα αρνητικά πρόσημα και τους ευρωπαϊκούς δείκτες σήμερα σε έντονη πτώση, το ελληνικό χρηματιστήριο προσπαθεί να βρει άμυνες και αναχώματα πέριξ της περιοχής των 860 – 865 μονάδων, έχοντας συμπληρώσει πέντε διορθωτικές συνεδριάσεις στις έξι που έχουν γίνει το Δεκέμβριο.
Ο Γενικός Δείκτης έχει διόρθωση το Δεκέμβρη περί το 4,20% ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί περίπου κατά 9%, με τους επενδυτές να παίρνουν μέρος των εξαιρετικά μεγάλων κερδών του πρότερου 11μήνου του 2019.
Η αγορά δεν μπόρεσε να κατοχυρώσει την ευρύτερη περιοχή των 900 μονάδων που έκλεισε την τελευταία ημέρα του Νοέμβρη και του 11μήνου, καθώς η απουσία των ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων έκτοτε, δημιούργησε «κενό» και αρρυθμίες στο σύστημα, που εύκολα κρέμασε χαμηλότερα.
Σε κάθε περίπτωση η διόρθωση είναι εντός πλαισίου και σε καμιά περίπτωση δεν διαταράσσει το ευρύτερο κλίμα και το momentum που υπάρχει στην ελληνική αγορά όλους τους τελευταίους μήνες. Άλλωστε, στις πτωτικές συνεδριάσεις οι συναλλαγές μειώνονται, στοιχείο που δείχνει ότι δεν υπάρχει διάθεση να «σηκωθούν» κεφάλαια από την αγορά, απλώς η πτώση έρχεται λόγω απουσίας νέων αγοραστικών κινήσεων.
Μένει να δούμε αν η διόρθωση του ελληνικού χρηματιστηρίου θα βρει άμυνες και αναχώματα στην περιοχή των 860 – 855 μονάδων, επίπεδα που σε κάθε περίπτωση θεωρούνται συμβατά, ώστε να μην υπάρξει διατάραξη της βραχυπρόθεσμης τεχνικής εικόνας και να μη διαταραχθεί περαιτέρω η ψυχολογία της αγοράς.
Όπως σημειώνει – ξανά – ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ Νικόλαος Καυκάς, «η περιοχή των 865-855 μονάδων αποτελεί το πρώτο σημαντικό επίπεδο στήριξης. Παράλληλα, δεν παρατηρείται ουσιαστική διαφορά στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί υποστηρικτικά στις αποτιμήσεις».
Σήμερα λοιπόν ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 865 μονάδες με μικρή άνοδο 0,23%, ενώ η αξία συναλλαγών σε χαμηλό τέμπο, διαμορφώνεται στα 13 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως χθες ο «καθαρός» τζίρος, χωρίς τα πακέτα, ήταν κάτω των 50 εκατ. ευρώ.
Στις τράπεζες γίνεται μικρή προσπάθεια αντίδρασης, με τις Eurobank και Εθνική να κερδίζουν άνω του 1%, ενώ μικρότερη άνοδο σημειώνουν οι Alpha Bank και Πειραιώς. Στον ευρύτερο Large Cap η εικόνα είναι μεικτή, ενώ κέρδη άνω του 1% σημειώνουν οι ΔΕΗ, Titan και Jumbo, ενώ σε αρνητικό έδαφος είναι τίτλοι όπως Coca Cola HBC, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ κ.α.
Πτωτικά κινούνται και οι μετοχές του Mid Cap, όπου ξεχωρίζει το μεγάλο άδειασμα σε ποσοστό άνω του 22% στη μετοχή της Κέκροπας, λόγω της προσφυγής του δημοσίου κατά της απόφασης του Αρείου Πάγου αναφορικά με την έκταση στα Τουρκοβούνια, μια υπόθεση που κρατάει περίπου τρεις δεκαετίες. Στο σύνολο της αγοράς, 32 μετοχές ενισχύονται έναντι 43 που υποχωρούν.