Η startup Zoop που διευθύνει ο ιδρυτής του πορνογραφικού site κοινωνικής δικτύωσης OnlyFans σε συνεργασία με ένα ίδρυμα κρυπτονομίσματος θα καταθέσει πρόταση εξαγοράς της εφαρμογής TikTok από την κινεζική ByteDance.
Το Zoop, η νέα εταιρεία του δισεκατομμυριούχου Tim Stokely του OnlyFans μαζί με το ίδρυμα Hbar που διευθύνει το κρυπτονόμισμα Hedera έχουν ενημερώσει για τις προθέσεις τους τον Λευκό Οίκο.
Αντίθετα με το site OnlyFans που είναι γνωστό για το πορνογραφικό του περιεχόμενο το Zoop ένα πιο mainstream και επιστρέφει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του σε όσους ποστάρουν, ανταμείβοντας τους για την συμβολή τους στην αύξηση των χρηστών.
Σύμφωνα με το Zoop, η πρόταση εξαγοράς δεν αποσκοπεί απλά σε αλλαγή ιδιοκτησίας αλλά στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου όπου οι δημιουργοί και οι κοινότητες τους θα ωφελούνται άμεσα από την αξία που δημιουργούν.
Πέρα από τη σύμπραξη Zoop–Hbar, στον χορό της διεκδίκησης εισήλθε και η Amazon αργά την Τετάρτη με δική της προσφορά για το TikTok, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.
O πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να αξιολογήσει την τελική πρόταση για το TikTok πριν από την προθεσμία της 5ης Απριλίου που έχει θέσει στην εφαρμογή για να βρει αγοραστή εκτός Κίνας. Διαφορετικά, το TikTok θα απαγορευτεί στις ΗΠΑ.
Ο κολοσσός στον χώρο του private equity, η εταιρεία Blackstone, βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με τους μη-Κινέζους μετόχους της ByteDance, όπως την επενδυτική Susquehanna International και την General Atlantic, για να προσφέρει φρέσκα κεφάλαια για πρόταση εξαγοράς του TikTok.
Η εφαρμογή του TikTok έχει 170 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ και μπορεί να μην είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσουν μετά την 5η Απριλίου αν δεν αλλάξει χέρια ιδιοκτησιακά.
Η ByteDance πρέπει να πουλήσει την εφαρμογή πριν τη λήξη της προθεσμίας διαφορετικά θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση με βάση νόμο των ΗΠΑ που τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου για λόγους εσωτερικής ασφάλειας.
Ο νόμος ψηφίστηκε με ευρεία διακομματική στήριξη και αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον ότι το τρέχον ιδιοκτησιακό καθεστώς του TikTok το κάνει ευάλωτο σε ενδεχόμενες πιέσεις της κινεζικής κυβέρνησης. Το σκεπτικό είναι ότι το Πεκίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για να επηρεάσει δράσεις που στρέφονται κατά των αμερικανικών συμφερόντων.
Οι υποστηρικτές του TikTok θεωρούν ότι η απαγόρευση είναι παράνομη που απειλεί να περιορίσει την πρόσβαση των Αμερικανών σε ξένα μέσα, κάτι που αποτελεί παραβίαση του Συντἀγματος των ΗΠΑ το οποίο εγγυάται την ελευθερία λόγου.
Ο Τραμπ ανέβαλε την εφαρμογή του νόμου μέχρι τις 5 Απριλίου για να δώσει χρόνο σε πιθανό deal εξαγοράς. Έχει πει ότι αν χρειαστεί περισσότερος χρόνος μπορεί να το κάνει.
Τον Μάρτιο δήλωσε ότι η κυβέρνηση του είναι σε επαφή με τέσσερεις διαφορετικούς ομίλους που ενδιαφέρονται για την απόκτηση του TikTok, χωρίς να τους κατονομάσει.
Στην προσπάθεια πώλησης του TikTok ο Λευκός Οίκος παίζει τον ρόλο επενδυτικής τράπεζας.