Μετά τον πρώτο γύρο στο ρινγκ για τη συγκράτηση του κόστους δανεισμού το αποτέλεσμα ήταν Federal Reserve 1 - αγορά ομολόγων 0.
Ένας δεύτερος και ίσως τρίτος γύρος είναι μάλλον αναπόφευκτοι και τότε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από λόγια.
Το ξεπούλημα του Φεβρουαρίου έστειλε τις αποδόσεις στα 10ετη και 30ετη αμερικανικά ομόλογα πάνω από 30 μονάδες βάσης υψηλότερα με τις κυβερνήσεις από τη Γαλλία μέχρι την Αυστραλία να βλέπουν το κόστος δανεισμού να ανεβαίνει.
Οι χρηματιστηριακές αγορές που εδώ και καιρό σερφάρουν πάνω στο κύμα των χαμηλών επιτοκίων υπέστησαν απότομη πτώση.
Η αιτία ήταν οι ανησυχίες ότι το νέο δημοσιονομικό πακέτο της κυβέρνησης Biden που θα έρθει να προστεθεί σε μια οικονομία που ανακάμπτει με ταχύ ρυθμό θα αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο της Federal Reserve συντομότερα από ό,τι αναμενόταν.
Η αγορά ομολόγων δείχνει να έχει ηρεμήσει προς το παρόν αλλά έπεται συνέχεια.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας πιστεύει ότι θέμα πληθωρισμού δεν θα υπάρξει νωρίτερα από τρία χρόνια ενώ άλλες κεντρικές τράπεζες διαμηνύουν πως θα διατηρήσουν το κόστος χρήματος κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού.
Τα μηνύματα αυτά κατάφεραν να ηρεμήσουν τις αγορές ομολόγων, ωστόσο, πιθανώς να οπισθοχώρησαν για να ετοιμαστούν για μια νέα επίθεση.
Το επιτελείο της Fed μπορεί να στέλνει το μήνυμα ότι δεν ανησυχεί αλλά αν το πρόσφατο επεισόδιο δεν ήταν το σημείο πόνου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, οι αγορές θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν που ακριβώς είναι.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγορές τα βάζουν με τις κεντρικές τράπεζες και παρόλο που εξακολουθεί να ισχύει το «μην τα βάζεις με τη Fed», δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δύναμη των αγορών έχει αυξηθεί.
Το 2019 τα κεφάλαια που διαχειρίζονταν τα fund παγκοσμίως ανέρχονταν σε $89 τρισ, ποσά πολύ μεγαλύτερα από τον συνολικό ισολογισμό των μεγάλων κεντρικών τραπεζών που βρίσκεται στα $25 τρισ.
Η διευκολυντική πολιτική των κεντρικών τραπεζών που συνέθλιψε το κόστος δανεισμού σε επίπεδα κάτω από τον πληθωρισμό τροφοδότησε μια χρηματιστηριακή κούρσα που έχει προσθέσει $64 κεφαλαιοποίησης παγκοσμίως από το 2008. Υψηλότερα επιτόκια όμως θα έθεταν την κεφαλαιοποίηση σε κίνδυνο.
Η μεταβολή στην ισορροπία δυνάμεων φάνηκε το 2013 όταν το νευρικό ξέσπασμα της αγοράς ανάγκασε τη Fed να βάλει στο συρτάρι τα σχέδια της για σταδιακή απόσυρση των πολιτικών στήριξης.
Μια άλλη αντίδραση των αγορών ήλθε το 2018 κατά τη διάρκεια της προεδρίας Trump με την κεντρική τράπεζα να εγκαταλείπει τις αυξήσεις επιτοκίων και τελικά να προβαίνει σε μειώσεις. Πολύ απλά, οι αγορές έχουν δει την ταινία αυτή στο παρελθόν.
Αυτή τη φορά υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Οι τονωτικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών που στόχευσαν στην ενδυνάμωση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο ράλι των χρηματιστηρίων και της αγοράς ομολόγων.
Τώρα όμως πρόσθετη δημοσιονομική τόνωση μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη των πληθωριστικών πιέσεων που με τη σειρά τους μπορούν να πλήξουν τις μετοχές και τα ομόλογα.
Στη Fidelity International, δεν αποκλείουν ένα νέο ξεπούλημα όταν το πακέτο των $1,9 τρις αρχίσει να διαχέεται στην αμερικανική οικονομία και στην περίπτωση αυτή δε θα αρκούν οι προφορικές παρεμβάσεις της Fed μόνο.
]Αν οι αποδόσεις αναρριχηθούν 25 με 40 μονάδες βάσης πάνω από τα πρόσφατα υψηλά η Fed θα αρχίσει να ανησυχεί και οι αγορές θα απαιτήσουν μεγέθυνση του προγράμματος αγορών η έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων όπως τύπου Ιαπωνίας για να σταματήσουν να πιέζουν το κόστος δανεισμού ανοδικά. Αναμένονται και νέα «tantrum».
Οι εξελίξεις στην αγορά κρατικών ομολόγων επηρεάζουν το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και νοικοκυριών και κατά συνέπεια την οικονομική ανάπτυξη.
Υψηλότερες αποδόσεις θα είναι δύσπεπτες για ένα κόσμο που έχει φορτωθεί πρόσθετο χρέος $70 τρις από το 2013.
Το ξεπούλημα στην αγορά των αμερικανικών ομολόγων επηρέασε και άλλα κρατικά ομόλογα στη Γερμανία, την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που ανησύχησε για τις επιπτώσεις στην αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας, οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν την αγορά να μην το παρακάνει με τις αποδόσεις αν δεν θέλει να τα βάλει με το οπλοστάσιο της του ενός τρις ευρώ.
Ο δεύτερος γύρος μπορεί να έλθει την επόμενη εβδομάδα οταν το υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ θα προβεί σε δημοπρασία 3ετων και 10ετων ομολόγων. Την τελευταία φορά η ζήτηση ήταν χλιαρή. Σύμφωνα με την ING, οι εκδόσεις ομολόγων στις ΗΠΑ φέτος θα φθάσουν τα $4 τρις από $3,6 τρις το 2020. Η κεντρική τράπεζα αγοράζει γύρω στα $120 δις μηνιαίως. Με τη δημοσιονομική δαπάνη να αυξάνεται, θα υπάρξουν και περισσότερες εκδόσεις ομολόγων. Αν η Fed δεν αυξήσει την ποσοτική της χαλάρωση, τότε στην ουσία θα έχει αρχίσει το λεγόμενο tapering, τον περιορισμό της διευκολυντικής πολιτικής.
«Είμαστε ακόμα στον χειμώνα της οικονομικής δυσαρέσκειας και σε λίγα τρίμηνα θα βρεθούμε σε κατάσταση καλοκαιρινής οικονομικής ευφορίας», σχολιάζει ο επικεφαλής στρατηγικής της JPMorgan Asset Management. «Πράγμα που σημαίνει ότι τα επιτόκια θα κινηθούν ανοδικά».