Διανύουμε αισίως την 26η εβδομάδα διαπραγμάτευσης από την ανακάλυψη του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, οριοθετώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη συμβολική μεταστροφή του πολύ αρνητικού κλίματος που είχε δημιουργηθεί στις αγορές από την εμφάνισή του.
Έκτοτε, οι χρηματαγορές κινήθηκαν έντονα ανοδικά, και εβδομάδα με την εβδομάδα σημειώθηκαν πάμπολλα ρεκόρ, καθώς η αρχική προσδοκία ότι θα επιστρέψει η «κανονικότητα» στην επιχειρηματική λειτουργία μετεβλήθη σε αγοραστική έξαρση λόγω των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης.
Στην Ελλάδα, ο Γενικός Δείκτης υπεραπέδωσε των υπολοίπων διεθνών, καταγράφοντας χοντρικά +60% από τις πρώτες εκείνες ημέρες της σχετικής ανακοίνωσης περί του εμβολίου. Και πέραν από την αδιαμφισβήτητα μεγάλη απόδοση, οι 20 στις 26 θετικές εβδομάδες σηματοδοτούν μια πολύμηνη ανοδική τάση με αξιοπρόσεκτη συνέπεια (μόλις 3 συνεχόμενες αρνητικές, σε αντιδιαστολή με δύο σερί 6 συνεχόμενων ανοδικών και ένα 5 ανοδικών).
Όπως συνηθίζεται, η απόδοση του Δείκτη - αν και μεγάλη - είναι χαμηλότερη από αυτήν μιας πληθώρας εισηγμένων, οι οποίες τείνουν να υπεραποδίδουν αυτού (45 συνολικά). Έτσι, ιδιαίτερα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, παρατηρήσαμε αποδόσεις 6μήνου που δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο: ETE +177%, Alpha Bank +174%, Eurobank +159%, Viohalco +97%, ΔΕΗ +87% (+250% στο έτος), κ.ο.κ.
Μάλιστα, πολλές από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκονται ήδη και σε νέα υψηλά από τα προ-πανδημίας επίπεδα, όπως οι Mytilineos, ΔΕΗ, Viohalco, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, κ.α.
Επεκτείνοντας τα παραπάνω στο σύνολο του ταμπλό, έχει παρατηρηθεί μια καταπληκτική διάχυση ρευστότητας, με τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση επίσης να είναι ζωντανή, και πολλές τέτοιες εισηγμένες να συμπεριφέρονται εξαιρετικά. Για παράδειγμα, στο ίδιο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, είδαμε τις Cenergy +127%, Intracom +119%, Άβακας +93%, Πλαστικά Θράκης +90%, με τον κατάλογο να είναι πολύ μακρύς.
Ενδεικτικά δε, να επισημανθεί ότι μονάχα 15 εισηγμένες στο σύνολο της αγοράς είχαν αρνητική απόδοση, με τις μοναδικές άξιες λόγου τις Πειραιώς (-78% λόγω της ΑΜΚ), Ελλάκτωρ (-1%) και Κέκροπα (-23%), όλες λόγω συγκεκριμένων εταιρικών συνθηκών (ΑΜΚ και reverse split, αποφάσεις ΔΣ, απόφαση Αρείου Πάγου).
Εξετάζοντας τα προαναφερθέντα υπό το πρίσμα του μηχανισμού προεξόφλησης, η επενδυτική κοινότητα «διάβασε» σωστά όλο αυτό το διάστημα τη γενικότερη μακροοικονομική κατάσταση και όλες τις επιμέρους συγκυρίες που εξασφαλίζουν (πιθανοτικά) τη συνέχιση της οικονομικής μεγέθυνσης, τόσο εγχώρια, όσο και διεθνώς.
Τα δημοσιονομικά πακέτα, η επιμονή χαλαρής νομισματικής πολιτικής, η - επιτέλους - συμμετοχή του κρατικού χρέους στα προγράμματα της ΕΚΤ, καθώς βεβαίως και το μέγεθος των χρηματικών κεφαλαίων που εισρέουν και υπολογίζεται να εισρεύσουν στο ελληνικό οικονομικό σύστημα, δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορο κανέναν αναλυτή.
Εξάλλου, όλοι οι οίκοι και οι εκθέσεις αξιολόγησης κάνουν λόγο για υψηλότατους ρυθμούς, τουλάχιστον για το 2021 και 2022, ενώ πρέπει να τονιστεί και το σημαντικότερο όλων, ότι το πληθωριστικό περιβάλλον είναι το καλύτερο δυνατό προκειμένου να ισχυροποιηθούν οι ενδείξεις ότι η συνέχιση είναι πιθανότατη, ενώ και η αγορά εργασίας είναι στον καλύτερο δυνατό προσανατολισμό.
Για την αγορά μας, ο Γενικός Δείκτης έχει μεγάλες πιθανότητες να προσπεράσει εύκολα τις 1.000 μονάδες, με βασικότατο μοχλό τον τραπεζικό δείκτη, αφενός λόγω της στάθμισής του, αφετέρου της προσδοκίας ότι τα έως πρότινος δυσεπίλυτα προβλήματα εξομαλύνονται.
Κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο υπό τη θεώρηση των σχεδίων περί των «κόκκινων» δανείων (μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων) όσο και από τη συμπεριφορά στο ταμπλό απέναντι στην Πειραιώς και τη μεγάλη της ΑΜΚ, που δείχνει να παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από την αγορά (παρεμπιπτόντως, η μετοχή της κατέγραψε 2,58 ευρώ σε limit up, με την τιμή της ΑΜΚ στα 1,15), με τον ΔΤΡ να καταγράφει κέρδη +140% στο εξάμηνο, ακόμα και παρά την επιβάρυνση που εδέχθη η μετοχή της Πειραιώς.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.