Σε αρνητικό έδαφος κινούνται σήμερα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες καθώς επιστρέφουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αλλά και η αβεβαιότητα για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία.
Στην δυσχερή αυτή κατάσταση των αγορών συνέβαλλε η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν είναι ικανοποιημένος με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις εμπορικές συνομιλίες των ΗΠΑ με την Κίνα αναζωπυρώνοντας έτσι την προβληματισμό και τις φοβίες για ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.
Επιπλέον, σε αναμονή βρίσκονται οι επενδυτές για την ανακοίνωση του ονόματος του νέου Ιταλού πρωθυπουργού ύ με ορισμένους αναλυτές να μην αποκλείουν την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο μετά την ένταση που προκάλεσαν δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε ανακρίβειες στο βιογραφικό του υποψήφιου πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε.
Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί σημαντικά κατά 0,98% στις 393,18 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.
Στα ταμπλό, καθοδικά κινείται ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφοντας απώλειες κατά 0,77% στις 7.821 μονάδες, ενώ αντίστοιχα σημάδια εμφανίζει και ο DAX της Γερμανίας που χάνει 1,50% στις 12.971 μονάδες.
Προχωρώντας στη Γαλλία, μείωση στα κέρδη του καταγράφει και ο CAC 40 κατά 1,16% στις 5.577 μονάδες, όπως και ο FTSE MIB στην Ιταλία που υποχωρεί κατά 1,90% στις 22.808 μονάδες.
Σε αρνητικό έδαφος κινείται και στην Ισπανία ο IBEX 35 καταγράφοντας απώλειες ύψους 1,53% στις 9.968 μονάδες.
Τέλος, αρνητικά πρόσημα εμφανίζει και ο PSI 20 της Πορτογαλίας με πτώση 1,03% στις 5.703 μονάδες.
Στα μακροικονομικά νέα, σε χαμηλό ενάμισι έτους έφτασε τον Μάιο η ανάπτυξη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Markit στον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit υποχώρησε στις 54,1 μονάδες τον Μάιο από 55,1 μονάδες τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας ερευνών. Αυτή είναι η χαμηλότερη μέτρηση των τελευταίων 18 μηνών, με τον ρυθμό της οικονομικής επέκτασης να επιβραδύνει για τέταρτο διαδοχικό μήνα.
Επιπλέον, αυξήθηκε η ανεργία στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε μία ακόμη ένδειξη πως η οικονομία που ευημερούσε το 2017 χάνει το momentum της το 2018.
Το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία -τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης- διαμορφώθηκε στο 9,2% στο πρώτο τρίμηνο από 9% στα τέλη του 2017, σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee.
Στα εταιρικά νέα, σε επαφές με θέμα την πιθανή συγχώνευσή τους βρίσκονται οι τράπεζες Barclays και Standard Chartered, σύμφωνα με τους Financial Times, επικαλούμενες ανώνυμες πηγές. Σε σχετική ερώτηση του CNBC η διοίκηση της Barclays αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.
Παρόμοια στάση κρατά και η Standard Chartered, δηλώνοντας «αποκλειστικά επικεντρωμένη στην εκτέλεση της στρατηγικής μας. Δεν σχολιάζουμε αυτού του είδους τις εικασίες»
Σημειώνεται, ότι στον απόηχο της ανακοίνωσης η μετοχή της Barclays υποχωρεί κατά 0,40% στις 210,25 λίρες, ενώ η μετοχή της Standard Chartered ενισχύεται κατά 2,23% στις 784 λίρες.