«Βουτιά» στις ασιατικές αγορές μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ για δασμούς - Μεγάλες απώλειες για τον Nikkei

«Βουτιά» στις ασιατικές αγορές μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ για δασμούς - Μεγάλες απώλειες για τον Nikkei

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν κατά το κλείσιμό τους οι ασιατικές αγορές την Πέμπτη (03/04) στον απόηχο των ανακοινώσεων του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την επιβολή πολύ υψηλών εισαγωγικών δασμών σε Κίνα και Ιαπωνία. «Βουτιά» 2,78% για τον δείκτη Nikkei. 

Συγκεκριμένα, πτώση σημείωσε ο Nikkei του Τόκιο κατά 2,78% στις 34.733,34 μονάδες και ο δείκτης HSI του Χάνγκ Σενγκ κατά 1,58% στις 22.837,08 μονάδες.

Απώλειες κατέγραψε και ο NIFTY 50 της Ινδίας κατά 0,18% στις 23.89,20 μονάδες, ο ASX200 της Αυστραλίας κατά 0,94% στις 7.859, 5 μονάδες και ο δείκτης SHANGHAI του ομώνυμου Χρηματιστηρίου κατά 0,24% στις 3.342,91 μονάδες.

Σε διαγράμματα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Λευκός Οίκος έδειξε τους πραγματικούς δασμολογικούς συντελεστές που υποστηρίζουν ότι άλλες χώρες επιβάλλουν στα αμερικανικά προϊόντα, μεταξύ άλλων με «χειραγώγηση νομισμάτων και εμπορικά εμπόδια».

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Τετάρτη στον Έιμον Τζέιβερς του CNBC ότι ο νέος αμοιβαίος συντελεστής για την Κίνα θα προστεθεί στους υφιστάμενους δασμούς συνολικού ύψους 20%, πράγμα που σημαίνει ότι ο πραγματικός δασμολογικός συντελεστής για το Πεκίνο υπό αυτή τη θητεία Τραμπ είναι 54%.

Εντωμεταξύ, τα αγαθά από την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία αντιμετωπίζουν δασμούς 26%, 25% και 10%, αντίστοιχα.

Ο Chris Kushlis, επικεφαλής Macro Strategist αναδυόμενων αγορών στην T. Rowe Price, αναφέρει ότι οι νέοι δασμοί «αντιπροσωπεύουν μια σημαντική αύξηση των δασμών στις ασιατικές εξαγωγές, και αναμφισβήτητα περισσότερο από ό,τι περίμενε η αγορά».

Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των εξαγωγών από την περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι οι αυξήσεις των δασμών που κυμαίνονται μεταξύ 20% και 35% «θα αποτελούσαν σημαντικό αντίβαρο στην ανάπτυξη φέτος, ειδικά για τις πιο ανοιχτές οικονομίες με προσανατολισμό στο εμπόριο», σημείωσε.

«Πολλές οικονομίες της Ασίας έχουν ένα σχετικά υψηλό ποσοστό της προστιθέμενης αξίας των εξαγωγών τους που καταλήγει στις ΗΠΑ, οπότε η ευρεία εφαρμογή των δασμών σε παγκόσμιο επίπεδο θα εμποδίσει τα αποτελέσματα της αναπροσανατολισμού του εμπορίου», πρόσθεσε ο Kushlis.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η Κίνα «που έχει το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ δεν έχει τους μεγαλύτερους αμοιβαίους δασμούς», δήλωσε ο Stephen Dover, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς και επικεφαλής του Franklin Templeton Institute της Franklin Templeton.

Αντίθετα, τόνισε ότι η Νοτιοανατολική Ασία - η οποία έχει επωφεληθεί από τους προηγούμενους δασμούς στην Κίνα - έχει «μερικούς από τους υψηλότερους αμοιβαίους δασμούς».