Συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις
AP photo
AP photo
Rheinmetall

Συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις

Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών συνεχίζεται για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, ενώ μετά το 2019, όταν ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ απαίτησε από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να τηρήσουν τη δέσμευση που ανέλαβαν τον Σεπτέμβριο του 2014 και να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα, με το 20% να προορίζεται για τον εξοπλισμό, οι στρατιωτικές δαπάνες πραγματικά έχουν εκτοξευτεί.(σ.σ: Θυμηθείτε σχετική ανάλυση εδώ).

Μόνο το 2022 άγγιξαν τα 2,24 τρις δολάρια. Πρόκειται για ένα ποσό κατά 50% αυξημένο από το ποσό των στρατιωτικών δαπανών κατά την περίοδο της κορύφωσης του Ψυχρού Πολέμου

Οι ΗΠΑ είναι οι πρώτες στο top-10 των αμυντικών δαπανών με συνολικές στρατιωτικές δαπάνες για το 2022 πέριξ των 877 δισ. δολαρίων, ήτοι το 39,4% των συνολικών στρατιωτικών επενδύσεων στον πλανήτη. 

Ακολουθεί η Κίνα, που για την ίδια χρονιά ξόδεψε 290 δις δολάρια, ήτοι 4,2 % περισσότερες δαπάνες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και 75% σε επίπεδο δεκαετίας.

Ακολουθούν η Ρωσία με 86,4 δισ. δολάρια, η Ινδία με 81,4 δισ., η Σαουδική Αραβία με 75 δισ, το Ηνωμένο Βασίλειο με 68,5 δισ., η Γερμανία με 55,8 δισ., η Γαλλία με 53,6 δισ., η Νότια Κορέα με 46,4 δισ. και η Ιαπωνία με 46 δισ.

Συνολικά στη Γηραιά Ήπειρο οι αμυντικές δαπάνες το 2022 ανήλθαν στα 480 δισ. δολάρια, ήτοι αυξημένες κατά 13% σε σχέση με το 2021. 

Ο κύριος υπαίτιος για αυτή την αύξηση είναι προφανώς ο Ρωσοουκρανικός πόλεμος, ενώ πολλές από τις συμβάσεις του 2022 αλλά και του 2023 αντικατοπτρίζουν την ανάγκη να καλυφθεί η πολυετής έλλειψη εξοπλισμού, αλλά και η ανάγκη για την αναπλήρωσή του, με τα ανατολικά οπλοστάσια του ΝΑΤΟ να έχουν εξαντληθεί από τις μεταφορές όπλων στην Ουκρανία, ενώ παραμένει πολύ μεγάλη η ζήτηση για πυρομαχικά.

Η εταιρεία που «καβάλησε» το κύμα του πολέμου

Στη Rheinmetall είχαμε κάνει την πρώτη αναφορά λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. (σ.σ: σχετικές  αναλύσεις για τη Rheinmetall, αλλά και γενικότερα για τον αμυντικό κλάδο  μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ).

Έναν χρόνο και οκτώ μήνες μετά, η εταιρεία συνεχίζει να επωφελείται από την αυξανόμενη ζήτηση για όπλα και πυρομαχικά εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, ενώ στο χρηματιστηριακό ταμπλό σημειώνει σωρρευτική άνοδο άνω του 150%. 

Η Rheinmetall είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πυρομαχικών στον κόσμο.

Οι οβίδες πυροβολικού έχουν ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση, αφού το Κίεβο τις εκτοξεύει με υψηλότερο ρυθμό από ό,τι μπορούν να παραχθούν.

Μάλιστα η εταιρεία δημιούργησε πρόσφατα μια νέα γραμμή παραγωγής για φυσίγγια 35 χιλιοστών που χρησιμοποιούνται από τα αντιαεροπορικά άρματα μάχης Gepard του Κιέβου. 

Τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου θα ανακοινωθούν στις 9 Νοεμβρίου, ενώ κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει την καθοδήγησή της για ολόκληρο το 2023.

Πιο συγκεκριμένα ο  διευθύνων σύμβουλος Armin Papperger είχε ανακοινώσει ότι η Rheinmetall έλαβε τις πρώτες μεγάλες παραγγελίες, γεγονός που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις άρχισαν να εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά την αύξηση των στρατιωτικών τους προμηθειών.  

Μάλιστα ο Papperger είχε ανακοινώσει ότι η γερμανική εταιρεία υπέγραψε μέσα σε μια εβδομάδα συμβόλαια με όγκο παραγγελιών άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Η εταιρεία με έδρα το Ντίσελντορφ στο δεύτερο τρίμηνο  σημείωσε λειτουργικά κέρδη 118 εκατομμυρίων ευρώ από 114 εκατομμύρια ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις της αυξήθηκαν λίγο περισσότερο από 6% σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι εκκρεμείς παραγγελίες της αυξήθηκαν κατά 17% σε περίπου 30,1 δισ. ευρώ.

Ενώ η εταιρεία κεφαλαιοποιεί τη στρατιωτική άνθηση, με τις αμυντικές δραστηριότητες να αποτελούν το 70% των εσόδων της, οι μη στρατιωτικές της δραστηριότητες σημείωσαν επιβράδυνση πουπροκλήθηκε από τις αρνητικές εισφορές κερδών από συνδεδεμένες εταιρείες στην Ευρώπη και την Κίνα.

Τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου επηρεάστηκαν επίσης από το κόστος περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση λειτουργιών μετά από μια κυβερνοεπίθεση σε συστήματα πληροφορικής τον φετινό Απρίλιο, αλλά και από τις υψηλότερες τιμές των πρώτων υλών.

Η εικόνα από τις μη στρατιωτικές δραστηριότητες της εταιρείας δεν περιμένουμε να αλλάξει στο τρίτο τρίμηνο, εντούτοις αναμένεται να είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό το κομμάτι των στρατιωτικών προμηθειών. 

Ήδη από τον φετινό Αύγουστο η Rheinmetall έχει ξεκινήσει να μετατρέπει τα σοβιετικά εργοστάσια τανκς της Ουκρανίας σε εργοστάσια Leopard. 

Για την ακρίβεια η εταιρεία έχει προχωρήσει στη μίσθωση πρώην σοβιετικών εργοστασίων από τις ουκρανικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας, με στόχο την τροποποίηση των εγκαταστάσεων αυτών σύμφωνα με τους όρους του ΝΑΤΟ. 

Το πρώτο εργοστάσιο αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ και παραγωγική δυναμικότητα περί τα 400 τανκς τον χρόνο έγινε σε συνεργασία με την ουκρανική κρατική αμυντική εταιρεία Ukroboronprom, στις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας, με κατανομή των μετοχών σε αναλογία 51% προς 49%, με την υπεροχή να κλίνει προς τη γερμανική εταιρεία.

Η Rheinmetall έχει αναλάβει επίσης να εκπαιδεύσει τους Ουκρανούς στη συντήρηση των τανκς και των άλλων τεθωρακισμένων  οχήματων που κατασκευάζονται στο εργοστάσιο, όπως το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού Fuchs.

Η δραστηριότητα βέβαια της Rheinmetall στην Ουκρανία δεν στερείται ρίσκου. Οι προειδοποιήσεις του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτή προέδρου του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας τον Αύγουστο όσον αφορά πιθανές πυραυλικές επιθέσεις προς τα εργοστάσια της Rheinmetall που βρίσκονται στην Ουκρανία είναι ενδεικτικές.

Φυσικά η Ουκρανία δεν είναι το μόνο πεδίο δράσης της Rheinmetall. Μεταξύ άλλων υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία έχει αυτοματοποιήσει πλήρως την οικογένεια οχημάτων Mission Master για τον στρατό των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας το PATH A-Kit. 

(σ.σ:Το Mission Master είναι μια μοναδική οικογένεια Αυτόνομων Μη Επανδρωμένων Επίγειων Οχημάτων -AUGV- που έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν στρατιωτικά στρατεύματα σε επικίνδυνες αποστολές, δύσκολα εδάφη και εχθρικές καιρικές συνθήκες).

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.