Με τον τεχνολογικό Nasdaq να κλείνει την εβδομάδα στο ιστορικό υψηλό των 16.428 μονάδων και τους S&P 500 και Dow να χάνουν πολύ λίγο έδαφος από τα δικά τους ρεκόρ, τα χρηματιστήρια δείχνουν ατρόμητα. Ο ενθουσιασμός γύρω από τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχει κερδίσει κατά κράτος τις ανησυχίες για την οικονομία, τον πληθωρισμό και τα επιτόκια και τίποτα δεν δείχνει ικανό να δώσει τέλος σε ένα ιστορικών διαστάσεων ράλι που διαρκεί πλέον 5 ολόκληρους μήνες. Ή μήπως υπάρχει;
Η αλήθεια είναι ότι δια… γυμνού οφθαλμού δεν φαίνεται κάποια απειλή στον ορίζοντα. Εξάλλου, απέχουμε λιγότερο από 8 μήνες από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και στην πλειονότητά τους οι αναλυτές συμφωνούν ότι ο Τζερόμ Πάουελ θα φροντίσει -ή τουλάχιστον θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του- για να οδηγηθούν οι Αμερικανοί στις κάλπες της 5ης Νοεμβρίου με την οικονομία και τις αγορές σε πολύ καλή κατάσταση.
Θεωρητικά, λοιπόν, και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι την περασμένη Τετάρτη η Fed «έδειξε» ότι θα γίνουν τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, οι επενδυτές δεν έχουν κάτι να φοβούνται πέρα από μία φυσιολογική διόρθωση, που και πιθανό αλλά και υγιές είναι να σημειωθεί κάποια στιγμή.
Ένα πολύ θετικό στοιχείο για τους «ταύρους» είναι ότι στο ράλι συμμετέχουν ολοένα και περισσότερες εισηγμένες. Το ποσοστό των μετοχών του S&P 500 που διαπραγματεύονται σε υψηλό 52 εβδομάδων αυξήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο 23%, που είναι το υψηλότερο των τελευταίων τριών ετών. Όμως πάντα για τις αγορές θα υπάρχουν οι «μαύροι κύκνοι» ή έστω κάποια όχι τόσο σπάνια αλλά σε κάθε περίπτωση απρόσμενα γεγονότα που μπορούν να εκτροχιάσουν το ράλι.
Να πούμε αρχικά ότι ακόμα και για τις αμερικανικές εκλογές υπάρχει μαύρος κύκνος, καθώς οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν θέλουν ούτε τον Τζο Μπάιντεν, ούτε τον Ντόναλντ Τραμπ. Το σενάριο να διεξαχθούν εκλογές χωρίς τους δύο αυτούς πολιτικούς είναι ακραίο αλλά όχι εντελώς απίθανο. Για τον πρώτο εκφράζονται ανησυχίες για την πνευματική του διαύγεια και την κατάσταση της υγείας του, ενώ για τον δεύτερο εκκρεμούν νομικές υποθέσεις.
Πάντως, στο βασικό σενάριο που οι εκλογές γίνουν με το δίδυμο Μπάιντεν-Τραμπ, οι αγορές ξέρουν τι να περιμένουν οπότε δεν ανησυχούν ιδιαίτερα.
Οι γεωπολιτικές αναταράξεις είναι ο μεγαλύτερος «μαύρος κύκνος» για τις αγορές, με τη Ρωσία να απειλεί ευθέως τη Δύση με πυρηνικό όλεθρο στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ στείλει χερσαίες δυνάμεις στην Ουκρανία, την ώρα που το σκηνικό στη Μέση Ανατολή παραμένει έκρυθμο.
Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει το σφυροκόπημα στη Γάζα, ο Νετανιάχου δηλώνει έτοιμος να στείλει στρατεύματα στη Ράφα, ενώ την Πέμπτη Ρωσία και Κίνα άσκησαν βέτο στο ψήφισμα που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που έκανε λόγο για κατάπαυση του πυρός διάρκειας έξι εβδομάδων. Αύριο Δευτέρα θα υποβληθεί νέο τροποποιημένο ψήφισμα.
Όσο οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήγουν σε συμφωνία και η κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται, οι Χούθι συνεχίζουν τις πυραυλικές επιθέσεις κατά πλοίων δυτικών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο ρόλος της Τεχεράνης είναι κρίσιμος, καθώς αν κλείσει τα στενά του Ορμούζ είναι πολύ πιθανό να απαντήσει το Ισραήλ πλήττοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Σε αυτό το σενάριο, το Ιράν έχει προειδοποιήσει ακόμα και με πυραυλική επίθεση στο Στενό του Γιβραλτάρ.
Σε οικονομικό επίπεδο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από την Κίνα. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει προβλήματα και η Χρονιά του Δράκου αναμένεται να χαρακτηριστεί από την έλλειψη εμπιστοσύνης.
Οι καταναλωτές διστάζουν να ξοδέψουν και οι επενδυτές να δεσμεύσουν κεφάλαια. Στο μεταξύ, τα εταιρικά χρέη και ειδικά των κατασκευαστικών είναι σε δυσθεώρητα ύψη. Το σενάριο της ύφεσης στην, μέχρι και πριν την πανδημία, ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας είναι σίγουρα ικανό να προκαλέσει μεγάλη πτώση στις αγορές.
Ένας πιο πιθανός κίνδυνος σχετίζεται με τον πληθωρισμό. Αν ο Τζερόμ Πάουελ και η Fed κάνουν λάθος και ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει αισθητά ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα έχει αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, είναι πολύ πιθανό να προκληθεί πανικός στις αγορές. Ένα δεύτερο πληθωριστικό κύμα θα έφερνε ανατροπές στα πάντα, επιδεινώνοντας το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο.