Θετικός ο τερματισμός για την πλειοψηφία των διεθνών δεικτών εν τέλει αυτή την εβδομάδα αλλά μικτή η εικόνα στην αγορά των ομολόγων, με την απόδοση της αμερικανικής διετίας να διαμορφώνεται στα υψηλά των τελευταίων πέντε ετών, πέριξ του 5%.
Παρά την «ψυχρολουσία» από το μακροοικονομικό μέτωπο, η «παρτίδα» σώθηκε αυτή την εβδομάδα από τα εταιρικά αποτελέσματα, με τη μετοχή της Alphabet να κλείνει την αυλαία της εβδομάδας με άλμα εως και 10%, μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενο κέρδη του πρώτου τριμήνου και την ανακοίνωση για το πρώτο μέρισμα στην ιστορία της και για επαναγορά μετοχών ύψους 70 δισ. δολαρίων. (σ.σ:Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί τη μετατόπιση της σιγά σιγά προς τις εταιρείες αξίας).
Η Microsoft επίσης πρόσφερε θετικό βηματισμό, ανακοινώνοντας ισχυρά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου χρήσης.
Για τα ομόλογα, ειδικά των κοντινών λήξεων η εβδομάδα εξελίχθηκε διαφορετικά, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν ενίσχυσαν το ενδεχόμενο του στασιμοπληθωρισμού για την οικονομία, με αποτέλεσμα η αγορά να τιμολογεί πλέον με πιθανότητα 78% το ενδεχόμενο της πρώτης μείωσης των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο.
Την ίδια στιγμή το ενδεχόμενο για δύο μειώσεις επιτοκίων στη διάρκεια του 2024 συγκεντρώνει πιθανότητες μόνο 42%. Αυτός είναι ο λόγος που οι αποδόσεις των κοντινών λήξεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων ενισχύθηκαν, με την απόδοση της 2ετίας να διαμορφώνεται στο 5%.
Ποια είναι τα στοιχεία που ενίσχυσαν το ενδεχόμενο του στασιμοπληθωρισμού;
Σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση του αμερικανικού ΑΕΠ την Πέμπτη, οι ΗΠΑ αναπτύχθηκαν με τον πλέον αδύναμο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών στο ξεκίνημα του 2024, με την κατανάλωση και τις κυβερνητικές δαπάνες να υποχωρούν, ενώ τα επιμέρους στοιχεία που αφορούν την πορεία των τιμών διαμορφώθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων.
Το ΑΕΠ στις ΗΠΑ παρουσίασε λοιπόν το πρώτο τρίμηνο τη μικρότερη τριμηνιαία ετησιοποιημένη αύξηση από τα μέσα του 2022, 1,6%, έναντι εκτίμησης για αύξηση 2,5% και έναντι επίδοσης 3,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2023.
Ωστόσο, η υπουργός των οικονομικών των ΗΠΑ Yellen, προέβει λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων σε δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων για την ανάπτυξη(!).
Όπως είναι κατανοητό, χάρη στις δηλώσεις αυτές «σώθηκε» την Πέμπτη για άλλη μια φορά η τεχνική στήριξη του S&P500 πέριξ του μέσου κινητού των 90 ημερών(σ.σ: Πλέον ανέρχεται στις 5002 μονάδες).
Την Παρασκευή, την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε και ο δείκτης που παρακολουθεί στενά ως πιο κατατοπιστικό μέτρο η Fed, αυτός των προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, PCE.
Ειδικότερα, το δομικό μέρος του δείκτη διατηρήθηκε αμετάβλητο τον Μάρτιο στο 2,8% ετησίως, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών περίμενε μια μικρή αποκλιμάκωση στο 2,7%.
Στο ευρύτερο μέρος του δείκτη, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή των τροφίμων και της ενέργειας, ο γενικός PCE έτρεξε με ετήσιο ρυθμό 2,7% επιταχύνοντας από το 2,5% του Φεβρουαρίου, ενώ ξεπέρασε επίσης την πρόβλεψη της αγορά για μικρότερη επιτάχυνση στο 2,6%.
Οι επενδυτικές άμυνες απέναντι στον πληθωρισμό
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν ενίσχυσαν το ενδεχόμενο του στασιμοπληθωρισμού για την οικονομία και ανεξαρτήτως ότι τόσο οι δηλώσεις της Yellen, όσο και η πλειοψηφία των εταιρικών αποτελεσμάτων βοήθησαν τη Wall και τις υπόλοιπες αγορές να «καταπιούν» το πικρό χάπι, εντούτοις ως επενδυτές δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι για τις εταιρείες της παραδοσιακής και κυκλικής οικονομίας, των καταναλωτικών αγαθών, των τροφίμων και του εμπορίου τα νέα του πληθωρισμού δεν είναι τα επιθυμητά.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εξακολουθήσουμε να προτιμούμε μετοχές εταιρειών που μπορούν να μεταφέρουν το «επιπλέον κόστος» στον τελικό καταναλωτή –παράδειγμα τα προϊόντα με ανελαστική ζήτηση- ώστε να μην αναγκάζονται να το απορροφούν οι ίδιες, μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους.
Βλέπετε, όταν η επενδυτική ψυχολογία είναι καλή, οι αγορές «διαβάζουν» αρκετά επιπόλαια τα εταιρικά αποτελέσματα. Όταν όμως η επενδυτική ψυχολογία «σπάσει» τότε εστιάζουν στην ουσία, όπως είναι τα περιθώρια κέρδους, οι ελεύθερες ταμειακές ροές κ.ο.κ
Μια επιλογή αποτελούν επίσης οι μετοχές της ψηφιακής οικονομίας, οι οποίες δεν επηρεάζονται το ίδιο από τον πληθωρισμό, όπως και ο τομέας των ακινήτων. Οι πρώτες ύλες και τα εμπορεύματα επίσης αποτελούν μια κλασική επιλογή. Δείτε για παράδειγμα την πορεία του καλαθιού εμπορευμάτων iShares S&P GSCI Commodity-Indexed Trust, με απόδοση φέτος πέριξ του 14%.
Ειδικά τα πολύτιμα μέταλλα αποτελούν την πιο παραδοσιακή ίσως επιλογή αντιστάθμισης του πληθωριστικού κινδύνου και διατήρησης της αγοραστικής δύναμης.
Επιπλέον, η ιστορική ζήτηση των Κεντρικών Τραπεζών έχει στην κυριολεξία αναδιαμορφώσει την αγορά, καθώς συσσωρεύουν χρυσό με πρωτοφανή ρυθμό.
Την ίδια στιγμή, η ζήτηση από την Κίνα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, καθώς παρουσιάζει μια σημαντική εισροή κεφαλαίων στα ETFs της χώρας που υποστηρίζονται από τον χρυσό. (σ.σ: Μόνο τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, τα κινεζικά ETFs χρυσού σημείωσαν εισροές 164 εκατ. δολαρίων, στον τέταρτο διαδοχικό μήνα θετικών ροών, με τη συνολική τοποθέτηση στα ETF χρυσού να φτάνει πλέον τα 5 δις δολάρια).
Την ίδια τάση παρατηρούμε σε πολλές χώρες, με τους επενδυτές να στρέφονται ολοένα και περισσότερο στον χρυσό προκειμένου να προστατευθούν από τη διάβρωση του χάρτινου χρήματος.
Ο κλάδος εξόρυξης χρυσού αναγνωρίζοντας την ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση προσπαθεί μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών να επεκτείνει την παραγωγή του. Η τάση αυτή δημιουργεί μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες από την πιθανή άνοδο της τιμής των μετοχών μετά από συμφωνίες εξαγοράς ή συγχωνεύσεων.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα δικαιώματα εξόρυξης και εμπορίας χρυσού αποτελούν ελκυστική επιλογή για όσους επενδυτές επιθυμούν μεν την έκθεση τους στον χρυσό, χωρίς όμως τους κινδύνους που συνδέονται με τις μετοχές εξόρυξης.
Πρόκειται για το επιχειρηματικό μοντέλο των royalties και streaming, σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες παρέχουν προκαταβολικά κεφάλαια στους miners με αντάλλαγμα ένα ποσοστό από τη μελλοντική εξόρυξη χρυσού ή των εσόδων. Έτσι οι εταιρείες εξασφαλίζουν πολλές φορές υψηλά περιθώρια κέρδους και ισχυρές ταμειακές ροές, με ελάχιστο λειτουργικό κίνδυνο. Οι Osisko Gold Royalties, Wheaton Precious Metals και Franco Nevada είναι ενδεικτικά παραδείγματα.
Τέλος όσοι ασχολούνται με ομόλογα, τα ομόλογα με δείκτη πληθωρισμού είναι μια παραδοσιακή επιλογή όπως και τα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα των οποίων οι αποδόσεις ανατιμώνται γρήγορα ως απάντηση σε υψηλότερο πληθωρισμό.
Τα μαξιλάρια απέναντι στους γεωπολιτικούς κινδύνους
Ο χρυσός είναι εξίσου αποτελεσματικό αντιστάθμισμα έναντι των πολιτικών και των γεωπολιτικών κινδύνων.
Οι μετοχές του αμυντικού τομέα αποτελούν επίσης μια ενδιαφέρουσα επιλογή όταν υπάρχουν ανοικτά εμπόλεμα μέτωπα.
Την Πέμπτη αναλύσαμε τη σημασία της επικύρωσης του νόμου από τις ΗΠΑ για τη χορήγηση βοήθειας ύψους 61 δις δολαρίων στην Ουκρανία, 26 δις στο Ισραήλ, 1 δισεκ. σε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και 8 δις για να αντισταθμιστεί η στρατιωτική ισχύς της Κίνας. (σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Μόνο η έγκριση του πακέτου βοήθειας που προορίζεται για το Ισραήλ μεταφράζεται για την Lockheed Martin σε ενίσχυση των παραγγελιών για μαχητικά αεροσκάφη F-15 και F-35.
Ο Γερμανός Καγκελάριος την Πέμπτη στη συνάντηση του με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Σούνακ, απηύθυνε έκκληση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν Patriot, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν τέτοια συστήματα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Την Παρασκευή, η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, δήλωσε ότι η Μαδρίτη θα στείλει αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot στην Ουκρανία. Όλα αυτά μεταφράζονται σε περισσότερες παραγγελίες για τη Raytheon.
Ο πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς Τaurus για τον οποίο ακούμε συνέχεια να γίνεται λόγος αυτές τις ημέρες, κατασκευάζεται από την Taurus Systems GmbH, η οποία αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ της MBDA Deutschland GmbH και της Saab Bofors Dynamics.Η MBDA Deutschland είναι μια γερμανική εταιρεία πυραυλικών συστημάτων και μαζί με τις 100% θυγατρικές της Bayern-Chemie και TDW και διάφορες Κοινοπραξίες, είναι νομικά ανεξάρτητη 100% θυγατρική της MBDA που ανήκει στις Airbus, BAE Systems και Leonardo.
Η απόφαση των ΗΠΑ να διαθέσουν στην Ουκρανία σύστημα μεγάλου βεληνεκούς ATACMS μεταφράζεται επίσης σε νέες παραγγελίες για τη Lockheed Martin, κ.ο.κ.
Πέραν των μετοχών Αμύνης όμως, με τους δύο leaders από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, Lockheed Martin και Rheinmetall να οδηγούν τον κλάδο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δορυφόροι και τα συστήματα κυβερνοασφάλειας αποτελούν σημαντικές επίσης παραμέτρους, για τις οποίες θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο.
Aποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.