Η είδηση του καθολικού lockdown στην Αυστρία δια στόματος του καγκελάριου Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ έφερε τα πάνω κάτω στο Χρηματιστήριο μας (και όχι μόνο στο δικό μας) το οποίο δεν κατάφερε να «χαρεί» τα κέρδη που έχτιζε όλη την εβδομάδα.
Έτσι, το καλό momentum που είχε σχηματιστεί για την - επιτέλους - κατάκτηση των 930 μονάδων χάθηκε εν ριπή οφθαλμού, καθώς οι βραχυπρόθεσμες αγοραστικές θέσεις έκλεισαν ακαριαία, εν όψει αφενός του σαββατοκύριακου, αφετέρου της γενικότερης αμφιβολίας για τη βαρύτητα της εξέλιξης.
Μια εξέλιξη που από μόνη της ωστόσο δεν λέει κάτι, διότι ούτε η Αυστρία είναι μια χώρα που επηρεάζει τις χρηματαγορές σε υψηλό βαθμό, ούτε το lockdown που επέβαλε είναι μακρόχρονο. Είναι όμως μια συνθήκη που ενέχει προεκτάσεις, τόσο για την ευκολία που αυτή επεβλήθηκε, όσο και για τον φόβο να υιοθετήσουν και άλλες, μεγαλύτερες οικονομίες τα μέτρα αυτά.
Σε κάθε περίπτωση, η άμεση διορθωτική κίνηση των αγορών στο σύνολό τους αναδεικνύει την (υπερ)ευαισθησία που έχουν ακόμα σε θέματα της πανδημίας, μην αμελώντας την πρωτοφανή κατρακύλα που υπέστησαν αρκετούς μήνες πριν λόγω αυτής. Προφανώς μια επέκταση των μέτρων σε περισσότερες χώρες θα προκαλέσει ένα ντόμινο και τα αντανακλαστικά μας θα πρέπει να ενεργοποιηθούν.
Στον Γενικό Δείκτη, το εύρος διακύμανσης διενοίχθηκε όπως ήταν αναμενόμενο και η πρωινή, πολύ αισιόδοξη, κίνηση αναχαιτίστηκε οδηγώντας τον Δείκτη σε αρνητική περιοχή από όπου δεν είχε καμία τύχη να ξεφύγει.
Ωστόσο, αναλύοντας τη συμπεριφορά των περισσοτέρων δεικτοβαρών, θα διαφανεί ότι τελικά δεν υπάρχει ανησυχία, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν μέτρια (75 εκατ. ευρώ), τουλάχιστον στο μέτρο που θα δικαιολογούσε κάποια απεμπλοκή σοβαρών αγοραστικών θέσεων που θα λάμβαναν χώρα σε περίπτωση που τα πράγματα είχαν όντως στραβώσει.
Επίσης, οι στηρίξεις της ανοδικότητας των μετοχών που οδηγούσαν έως τώρα το βραχυπρόθεσμο ανοδικό μοτίβο δεν πειράχτηκαν. Είτε ξεχωριστά είτε και στο σύνολο, η αγορά παρέμεινε σε τροχιά ανόδου, όντας προφανώς ταμπουρωμένη από τα... πυρά των αυστριακών. Η εβδομαδιαία απόδοση του Δείκτη ξέμεινε στο «πτωχό» +0,12%.
Ένα ακόμα κρίσιμο σημείο είναι η συμπεριφορά ειδικότερα του τραπεζικού κλάδου, που όπως θα θυμάται ο μέσος έμπειρος επενδυτής, σε άλλες περιπτώσεις ή περιόδους θα είχε καταρρεύσει με διψήφια ποσοστά και εκθετική αύξηση όγκων. Και τώρα δεν άνοιξε ρουθούνι.
Οι μετοχές που «αδικήθηκαν» από την εξέλιξη ήταν αυτές των Elval Halcor και Viohalco, όπου και επιχειρούνταν μια διάσπαση της πτωτικότητας. Η συγκυρία τις βρήκε ακριβώς πάνω στην προσπάθεια, και οι τιμές πάλι επέστρεψαν εντός της πτωτικότητάς τους, χωρίς βεβαίως να απορρίπτεται κάποιο σενάριο ανοδικής επιστροφής.
Επίσης, η μετοχή του ΚΡΙ ΚΡΙ είχε πάρει φόρα τιμώντας το αγοραστικό σήμα της από τα 8,20, αλλά τελικά η κίνηση προς τα 10 ευρώ... μπήκε στον πάγο.
Η γενική εικόνα πάντως παραμένει καλή. Η «αναποδιά» εξ Αυστρίας μπορεί να εκληφθεί ακόμα σαν ευκαιρία επανατοποθέτησης, ειδικά να κοπάσει ο αχός και η αγορές συνέλθουν από την πρώτη ψυχρολουσία. Είναι σίγουρο ότι κάθε κίνηση που θα γίνει θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο στοπ, είτε ποσοτικό, είτε και άμεσο σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι φόβοι.
Εξάλλου, η ανοδική φάση και το μεσοπρόθεσμο πλάνο δικαιολογεί τέτοιου είδους «ρίσκα», διότι η τάση είναι με το μέρος των αγοραστών ακόμα.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.