Πριν από λίγα χρόνια, οι μόνοι επενδυτές που «έβλεπαν» τα ελληνικά ομόλογα –και γενικότερα τα ελληνικά assets– ήταν όσοι είχαν το σθένος να ποντάρουν σε αγορές υπερβολικού ρίσκου, προσδοκώντας σε μεγάλες αποδόσεις. Στην πλειοψηφία τους ήταν επενδυτές που άλλοι τους χαρακτηρίζουν «αρπακτικά» και άλλοι «κοράκια». Η ανάκαμψη των τελευταίων ετών και μία σειρά θετικών εξελίξεων, μας έφτασε στο σήμερα, με τους ελληνικούς τίτλους να αποτελούν μία από τις πιο «καυτές» τάσεις στις διεθνείς αγορές, κυρίως για όσους αναζητούν ικανοποιητικές αποδόσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρώτη δημοπρασία ομολόγου στην εποχή της επενδυτικής βαθμίδας, αυτή της περασμένης Τρίτης, για κάθε 1 ευρώ που ζητούσε το ελληνικό δημόσιο, οι επενδυτές προσέφεραν 9 ευρώ για να κλείσει η έκδοση του 10ετούς με ένα μεγάλο ρεκόρ προσφορών που ανήλθαν στα 35 δισ. ευρώ.
Πού οφείλεται η αλλαγή σκηνικού; Είναι η επιστροφή της Ελλάδας από τη 10ετή κρίση, είναι η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί σε επίπεδο ανάπτυξης, είναι επίσης η ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών και οι καλύτερες των προσδοκιών δημοσιονομικές επιδόσεις, αλλά και η συνεχιζόμενη μείωση του χρέους. Όμως πάνω απ’ όλα είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αυτή που… τραβάει τους επενδυτές, η οποία βέβαια οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις προαναφερθείσες θετικές εξελίξεις.
Η μεγάλη εικόνα είναι ότι οι αγορές πλέον έχουν… υποδεχθεί τους ελληνικούς στην κανονικότητα. Ακόμη καλύτερα, τα ελληνικά ομόλογα έχουν γίνει κάτι σαν μόδα, αφού η ελληνική οικονομία είναι αυτή που ακούγεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή, για την πρόοδο που έχει σημειώσει. Οι περισσότερες αναλύσεις επενδυτικών οίκων περιλαμβάνουν διθυραμβικά σχόλια για την επιστροφή της Ελλάδας και τα ελληνικά assets από «σκουπίδια» έχουν εξελιχθεί μέχρι και σε «top picks» σημαντικών παικτών των αγορών.
Μία πρώτη απόδειξη είναι η χθεσινή αναφορά της Fitch. Ο οίκος αξιολόγησης που έδωσε την 1η Δεκεμβρίου την επενδυτική βαθμίδα στο ελληνικό αξιόχρεο, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια. Μία δεύτερη απόδειξη είναι η έκθεση της UBS, που κάνει λόγο για ανάπτυξη 3% φέτος και του χρόνου, όταν η Ευρωζώνη μετά βίας θα δει το ΑΕΠ της να αναπτύσσεται από 0,1% έως 1%. Μάλιστα, η Fitch έρχεται να προστεθεί στους οίκους που προβλέπουν νέες αναβαθμίσεις για τις ελληνικές τράπεζες, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο το «status» των ελληνικών assets.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διεθνούς φήμης αναλυτής, Λορέντσο Κοντόνιο, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Liberal, τονίζει ότι η Ελλάδα έχει κάνει ήδη πολύ σοβαρά βήματα και με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις μπορεί να σημειώνει τα επόμενα χρόνια επιδόσεις σημαντικά καλύτερες από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο σε σύγκριση με την Ευρωζώνη.
Δεν είναι όμως μόνο η επιτυχημένη έκδοση ομολόγου. Μίας δημοπρασίας μέσω της οποίας οι επενδυτές είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν ομόλογα των οποίων η τιμή προβλέπεται ότι θα κινηθεί ανοδικά καθώς η ΕΚΤ θα μειώνει τα επιτόκια. Είναι και το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών funds που δίνει το έναυσμα για ακόμη πιο θετικά αποτελέσματα. Ενδιαφέρον που καταγράφηκε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στο συνέδριο της JPMorgan την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Υπενθυμίζεται ότι οι αναλυτές της JPMorgan είχαν καλέσει τους επενδυτές να αγοράσουν Ελλάδα τον Δεκέμβριο, υπογραμμίζοντας ότι τα ελληνικά assets θα είναι μία από τις τάσεις του 2024.
Χθες ήταν η σειρά της Goldman Sachs να βάλει το λιθαράκι της στη βελτίωση του κλίματος, δίνοντας τιμή-στόχο για το ΧΑ στις 1.550 μονάδες, ήτοι περιθώριο ανόδου άνω του 12% από το κλείσιμο της Πέμπτης 1/2. Το κλίμα ευφορίας για τα ελληνικά assets αντανακλάται στο ΧΑ όπου ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά περίπου 6% μέσα στο 2024 και ο τραπεζικός δείκτης ξεχωρίζει ξανά με άνοδο άνω του 11% στο ίδιο διάστημα.
Τα καλά νέα για τα ελληνικά assets δεν σταματούν εδώ καθώς υπάρχει η αξιολόγηση της Moody’ s στις 15 Μαρτίου. Η Moody’s είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους οίκους που μας βαθμολογεί ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από το investment grade και προχωρήσει σε αναβάθμιση, τότε θα επισφραγιστεί στο απόλυτο η επιστροφή της Ελλάδας στα ραντάρ των μεγαλύτερων επενδυτών.