Η προοδευτική επιδείνωση των μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη –κυρίως από το μέτωπο της παραγωγής και ορισμένους υποδείκτες απασχόλησης– σε συνδυασμό με τη δημιουργική ασάφεια του Τζέρομ Πάουελ στην τελευταία συνεδρίαση της Fed, ξύπνησαν στην επενδυτική κοινότητα την ανησυχία μήπως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται εν τέλει πίσω από την καμπύλη απόδοσης, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες μιας ύφεσης.
Ως εκ τούτου, μέσα σε δύο ημέρες είδαμε αρκετά μεγαλύτερη από τη συνήθη εποχιακή αύξηση της αστάθειας κατά την περίοδο Ιουλίου Οκτωβρίου.
Στις συνισταμένες που πριμοδοτούν την καθοδική κίνηση των αγορών δεν είναι μόνο η διστακτικότητα της Fed να μειώσει άμεσα τα επιτόκια και η αδύναμη αγορά εργασίας των ΗΠΑ που ενεργοποίησε κατά πολλούς τον «Κανόνα του Σαμ».
Οι ξένοι επενδυτές εισέρχονται σε μια περίοδο επαναπατρισμού κεφαλαίων –παρατηρείστε το ράλι του γιεν– κάτι που θα λειτουργεί εφεξής ως βαρίδι για την αμερικανική αγορά.
Επιπλέον, το καζάνι της Μέσης Ανατολής υπάρχουν φόβοι ότι είναι έτοιμο να «σκάσει», με τη Χεζμπολάχ να εξαπολύει δεκάδες ρουκέτες στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου ως αντίποινα στις επιθέσεις του Ισραήλ στο Κφάρ Κέλα και το Ντείρ Σιριανέ στον Λίβανο, κατά τις οποίες υπήρξαν πολλά θύματα και όχι ως απάντηση στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, πριν λίγες ημέρες στην Τεχεράνη. Μια απάντηση για την οποία υπάρχουν έντονοι φόβοι ότι επίκειται και θα κλιμακώσει επικίνδυνα τις περιφερειακές εντάσεις στην περιοχή.
Γίνεται κατανοητό ότι από τη στιγμή που οι αγορές αποφάσισαν να ασχοληθούν με τα προβλήματα τόσο στην οικονομία όσο και στο γεωπολιτικό περιβάλλον, οι μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις είναι λογικό να παρατηρούνται στους πρωταγωνιστές του πρόσφατου ανοδικού κύματος, οι οποίοι έχουν προσφέρει και τις μεγαλύτερες αποδόσεις. Όπως θα δούμε όμως παρακάτω, ο τεχνολογικός κλάδος ούτως ή άλλως ήταν έτοιμος να «κόψει» ταχύτητα για λίγο.
Ο τεχνολογικός κλάδος αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ενδογενή προβλήματα
Η μεγάλη ατμομηχανή του πρόσφατος ανοδικού κύματος ήταν η δυναμική της Τεχνητής Νοημοσύνης και οι προοπτικές που προσδίδει στις Big Tech.
Οι εταιρείες του τεχνολογικού τομέα επενδύουν με μεγάλη ένταση στην ΑΙ, ξοδεύοντας πλουσιοπάροχα σε κέντρα δεδομένων ικανά να τροφοδοτήσουν τα μοντέλα AI που προσφέρουν μέσω των πλατφορμών υπηρεσιών cloud.
Τα αποτελέσματα όμως του δεύτερου τριμήνου υπέδειξαν ότι ο τομέας δεν είναι έτοιμος ακόμα να αποδώσει τα αναμενόμενα, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι τα πράγματα δεν θα αλλάξουν από το 2025 και μετά.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα τριμήνου έδειξαν μια πρώτη επιβράδυνση στις υψηλές δαπάνες για Τεχνητή Νοημοσύνη από κάποιους τεχνολογικούς κολοσσούς –όχι από όλους– κάτι που σε συνδυασμό με τους προβληματισμούς για τη συγκέντρωση της αγοράς –θυμηθείτε σχετική ανάλυση εδώ– πυροδότησε σημαντικό κύμα πωλήσεων.
Στην ουσία αυτό που φοβάται η Wall Street είναι κατά πόσον η τεχνολογία μπορεί να καρπωθεί τα οφέλη της έκρηξης της Τεχνητής Νοημοσύνης άμεσα.
Δύο εξίσου σημαντικοί προβληματισμοί συγκεντρώνονται γύρω από τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις που σιγά σιγά λαμβάνουν χώρα για τα προϊόντα ΑΙ των τεχνολογικών κολοσσών, καθώς και η επιβράδυνση των υψηλών δαπανών για υποδομές ΑΙ.
Ο τελευταίος προβληματισμός θεωρούμε ότι θα λάβει μεγάλες διαστάσεις στο άμεσο μέλλον, κυρίως κάτω από το βάρος των δημοσιονομικών προκλήσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν πάρα πολλές κυβερνήσεις.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για παράδειγμα ανακοίνωσε ότι ακυρώνει έργα υπολογιστικής υποδομής αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών, ήτοι 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Δεν πρόκειται για οπισθοδρόμηση στις φιλοδοξίες της χώρας να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά για ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε άλλα δημοσιονομικά σχέδια, που αφορούν κυρίως το τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Μ. Βρετανία.
Το πρώτο σχέδιο ύψους 500 εκατομμυρίων λιρών που ακυρώνεται και προοριζόταν για το AI Research Resource, αφορά μια αναπτυξιακή πρωτοβουλία που είχε αναλάβει πέρυσι η κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Rishi Sunak, με στόχο την ενίσχυση της υπολογιστικής υποδομής του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το δεύτερο σχέδιο ύψους 800 εκατομμυρίων λιρών, που επίσης ανακοινώθηκε πέρυσι, προοριζόταν για τη χρηματοδότηση ενός υπολογιστή exascale επόμενης γενιάς, ικανού να εκτελεί 1 τρισεκατομμύριο υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Τα δύο επιχειρηματικά σχέδια είχαν σαν στόχο την ενίσχυση της ικανότητας του Ηνωμένου Βασιλείου να δημιουργεί υποδομές υψηλής απόδοσης, ικανές να τρέχουν προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία καταναλώνουν πολλή ενέργεια και απαιτούν τεράστιο όγκο δεδομένων εκπαίδευσης.
Χωρίς να σημαίνει ότι η δημιουργία τεχνολογικής υποδομής αφήνει αδιάφορη τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση των Εργατικών, εντούτοις αυτή τη στιγμή κρίνει ότι πρέπει να προωθήσει λύσεις που επείγουν σε νευραλγικούς τομείς, όπως η στέγαση, οι προβληματικές δημόσιες υπηρεσίες με το εθνικό σύστημα υγείας NHS να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα και η σημαντική πτώση του βιοτικού επιπέδου της μεσαίας τάξης. (σ.σ:Περισσότερα σχετικά μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Με 1,2 εκατομμύρια άνθρώπους να βρίσκονται σε λίστες αναμονής για κοινωνική στέγαση, ενώ την ίδια στιγμή 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά –ήτοι το 14%– να ζουν σε μη κατάλληλες κατοικίες, γίνεται κατανοητό πού θα κατευθυνθούν τα budgets που ακυρώθηκαν από τις υποδομές ΑΙ.
Ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε με νόημα ότι η κυβέρνηση λαμβάνει «δύσκολες και αναγκαίες αποφάσεις δαπανών σε όλα τα τμήματα ενόψει των δισεκατομμυρίων λιρών μη χρηματοδοτούμενων δεσμεύσεων. Κάτι απαραίτητο για την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και την εκπλήρωση της εθνικής μας αποστολής για ανάπτυξη».
Υπενθυμίζουμε ότι υπό τη διακυβέρνηση του Sunak, ξεκίνησε ένα Σχέδιο Δράσης Ευκαιριών AI, με σκοπό το Ηνωμένο Βασίλειο να ενισχύσει την υπολογιστική του υποδομή όχι μόνο για να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του, αλλά και για να υποστηρίξει καλύτερα τη βιομηχανική στρατηγική της Βρετανίας.
Στην ουσία η κυβέρνηση του Sunak είχε θέσει την ηγεσία στην Τεχνητή Νοημοσύνη βασική προτεραιότητα, φιλοξενώντας μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης στο περίφημο εξοχικό Bletchley Park.
Την προηγούμενη εβδομάδα όμως, η Βρετανίδα υπουργός Οικονομικών Rachel Reeves ανακοίνωσε μια σειρά περικοπών δαπανών, αφού αποκάλυψε ότι οι Εργατικοί είχαν «κληρονομήσει» μη χρηματοδοτούμενες υποσχέσεις ύψους 22 δισεκατομμυρίων λιρών –28 δισ. δολαρίων– από τους κεντροδεξιούς Συντηρητικούς.
Επίσης, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Keir Starmer επιδιώκει να θεσπίσει νέους νομοθετικούς κανονισμούς για τον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του ο οποίος επέλεξε να μην εκδώσει επίσημη νομοθεσία για την ΑΙ με το σκεπτικό ότι θα περιόριζε την καινοτομία.
Τι θα γίνει όμως αν και άλλες κυβερνήσεις προχωρήσουν σε νέο ρυθμιστικό πλαίσιο ΑΙ ή «παγώσουν» τις επενδυτικές δαπάνες για υποδομές ΑΙ κάτω από το βάρος της εξυπηρέτησης άλλων προτεραιοτήτων ή δημοσιονομικών προκλήσεων;
Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους οι επενδυτές όσον αφορά τις τεχνολογικές μετοχές, καθώς υπάρχει ένα αρκετά ευμετάβλητο περιβάλλον στο εγγύς μέλλον γύρω από τον κλάδο και επιβάλλεται η επιμέλεια στην παρακολούθηση των εξελίξεων.
Aποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.