Τα τεχνικά όρια του time out
Shutterstock
Shutterstock
Aγορές

Τα τεχνικά όρια του time out

Η περιοχή του μέσου όρου των 90 ημερών εν τέλει πυροδότησε τα αντανακλαστικά της αγοράς, μετά από το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τον Οκτώβριο του 2022, με τη μητέρα των αγορών να ξεκινάει την εβδομάδα με δυναμική άνοδο, που λογικά θα τη φέρει τουλάχιστον μέχρι τη ζώνη των 5102-5123 μονάδων, με πρώτη αντίσταση όμως στις 5068 μονάδες.

Η αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή προς το παρόν βοήθησε τους επενδυτές να «ξεμυτίσουν», καθώς εισήλθαμε σε μια εβδομάδα πλούσια σε ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων - Tesla, Meta, Alphabet, Microsoft κ.α-  αλλά και σημαντικών μακροοικονομικών ειδήσεων, με πιο σημαντική τη μέτρηση του δείκτη τιμών την Πέμπτη για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης τον Μάρτιο.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για τον προτιμώμενο δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό και ως εκ τούτου  αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής αυτή την εβδομάδα, ειδικά από τη στιγμή που τα στελέχη της Fed έχουν μπει στη λεγόμενη «σιωπηρή» περίοδο ενόψει της συνεδρίασης τους την 1η Μαΐου.  

Μια μέτρηση ότι ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος θα μπορούσε να βάλει τροχοπέδη στην τρέχουσα αντίδραση, παρά το «πράσινο» φως από τα γεωπολιτικά μέτωπα.

Ο σηματωρός του πετρελαίου

Καθώς δεν αναμένεται άμεσα κάποιο επόμενο χτύπημα μεταξύ Ισραήλ - Ιράν  οι ανησυχίες των επενδυτών έχουν χαλαρώσει, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην αγορά του πετρελαίου, η οποία άλλωστε από την αρχή της κρίσης μεταξύ Ιραν-Ισραήλ έδειξε χαρακτηριστική ψυχραιμία, μη δίνοντας υψηλότερη τιμή από την αντίσταση των 92 δολαρίων/ βαρέλι.

H αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, μέτρηση σχεδόν διπλάσια από τις προσδοκίες των αναλυτών, φαίνεται ότι οδηγεί τις τιμές ταχύτατα πέριξ του μέσου κινητού των 50 ημερών, στα 85,57 δολάρια/βαρέλι, με την επόμενη σημαντική στήριξη να είναι στα 84 δολάρια/βαρέλι.

Όσο η ένταση στη Μέση Ανατολή «φεύγει» από τις πρώτες γραμμές των ειδήσεων, η αγορά του πετρελαίου αρχίζει να λειτουργεί μέσα από το πρίσμα των προσδοκιών για την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση, ενώ στο κάδρο επανέρχεται και η επίδραση του ισχυρού δολαρίου.

Ούτε καν το γεγονός ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε ένα πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία και το Ισραήλ που περιέχει μέτρα που θα επέτρεπαν την επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν και της παραγωγής πετρελαίου δεν φαίνεται να ασκεί επιρροή στην αγορά, η οποία προφανώς και εστιάζει στη δυναμική της αύξησης παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας, αν και όταν οι συνθήκες της ζήτησης το απαιτήσουν. (σ.σ:περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ). 

Υποχωρούν τα επενδυτικά καταφύγια 

Με τους περισσότερους  αναλυτές να  εκτιμούν ότι θα έχουμε σχετικά ήπιους τόνους τουλάχιστον κατά την περίοδο του εβραϊκού Πάσχα μεταξύ Ιράν Ισραήλ, τα επενδυτικά καταφύγια των πολύτιμων μετάλλων  φαίνεται να έχουν χάσει το momentum των τελευταίων έξι εβδομάδων, γεγονός που ενεργοποιεί πωλήσεις από όσους διατηρούν βραχυπρόθεσμες θέσεις.

Μετά από ένα εντυπωσιακό ράλι από τις αρχές του Μαρτίου, ο χρυσός φαίνεται ότι ετοιμάζεται για ένα «διάλειμμα»,  σημειώνοντας βουτιά έως 2,7% στα 2.324 δολ. ανά ουγγιά και κάτω από τη στήριξη των 2364 δολαρίων/ουγγιά.

Η επόμενη στήριξη είναι στη ζώνη των 2276-2306 δολαρίων/ουγγιά.

Πιο νευρικό το ασήμι σημείωσε βουτιά άνω του 5% πλησιάζοντας ταχύτατα τη στήριξη των 26,20-26,34 δολαρίων/ουγγιά.

Στην ουσία αυτό που βλέπουμε στις οθόνες μας είναι η υποχώρηση ως ένα σημείο του premium στα πολύτιμα μέταλλα, τώρα που ο κίνδυνος  μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή έχει υποχωρήσει, όπως υποδεικνύουν άλλωστε και οι τιμές του πετρελαίου. 

Βέβαια για όσους επενδύουν στα πολύτιμα μέταλλα με την κουλτούρα της διατήρησης της αγοραστικής δύναμης σε ένα πληθωριστικό κόσμο, η διόρθωση αυτή δεν είναι παρά ένας «θόρυβος» στο μακροπρόθεσμο διάγραμμα.Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι οι τιμές του χρυσού τα τελευταία χρόνια ενισχύονται κυρίως από τις αγορές που πραγματοποιούν οι Κεντρικές Τράπεζες και την υψηλή ζήτηση από την Ασία.

Στάθηκε στον 90άρη το Χρηματιστήριο Αθηνών-Η έκπληξη από S&P

Το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν το πρώτο που έδωσε το σήμα για την πρόσφατη διόρθωση αλλά και το πρώτο στην ανοδική επαναφορά, καθώς ήδη από την Παρασκευή και παρά το πτωτικό κλίμα των διεθνών χρηματιστηρίων,  σημείωσε υψηλές πτήσεις, επανακτώντας τον μέσο κινητό όρο των 90 ημερών και προεξοφλώντας μια θετική εισήγηση για το outlook της ελληνικής αγοράς από τη Standard & Poor’s όπως και έγινε.

Οι 1358 μονάδες λειτούργησαν ως αποτελεσματική στήριξη δίνοντας αντίδραση έως τις 1420 μονάδες με την επόμενη αντίσταση να είναι στη ζώνη των 1426- 1433 μονάδων.

Η θετική έκπληξη από την Standard & Poor’s την Παρασκευή, που διατήρησε μεν την αξιολόγηση BBB- για το ελληνικό αξιόχρεο αλλά αναβάθμισε το outlook της ελληνικής αγοράς σε θετικό από σταθερό, έπαιξε σαφώς τον ρόλο της.

Όπως σημαντικός ήταν και ο ρόλος της ανακοίνωσης - έκπληξη από την ΕΛΣΤΑΤ, για πρωτογενές πλεόνασμα πέριξ του 1,9% του ΑΕΠ στο κλείσιμο του 2023. 

Δεδομένου ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στην ετήσια έκθεση του προέβλεπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 έφτασε το 1,4% του ΑΕΠ, ενώ το ΥΠΕΘΟ εκτιμούσε το πρωτογενές πλεόνασμα πέριξ του  1,5% του ΑΕΠ, η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ σημαίνει ότι  σε απόλυτους αριθμούς το πλεόνασμα έφτασε στα 3 - 3,3 δισ. ευρώ, δηλαδή από 600 έως και 900 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Επιπλέον,  με βάση τα δημοσιονομικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η Ελλάδα πέτυχε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ -10,8%- εντός της ΕΕ μετά την Πορτογαλία.

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.