Στο ξεκίνημα στο 2022, το ποντάρισμα στην αύξηση της τιμής χρυσού, αντιμετωπιζόταν σαν ένα εύκολο στοίχημα, που ωστόσο μέχρι στιγμής διαψεύδεται. Πού βρίσκεται και προς τα πού θα κινηθεί αυτό το πολύτιμο μέταλλο;
Οι πρώτες αναλύσεις του 2022 προέβλεπαν μια χρονιά με ισχυρό πληθωρισμό και αδύναμο δολάριο. Ένα συνδυασμό, που υπόσχονταν ισχυρές αποδόσεις στην τιμή του χρυσού σε σχέση με το δολάριο, αφού το πολύτιμο μέταλλο θεωρείται το κατάλληλο μέσο θωράκισης απέναντι στον πληθωρισμό.
Ο συνδυασμός αυτός ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με δεδομένο ότι σε περιόδους ανησυχίας και ανασφάλειας ο χρυσός φαντάζει σαν ένα καταφύγιο ασφάλειας και σιγουριάς. Κάτι που έχει αποδειχθεί αληθινό σε βάθος χρόνου, σε περιπτώσεις πολέμων και φυσικών καταστροφών.
Έτσι δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές και οι traders, που έδιναν τιμές στόχους ακόμα και στα $2.100 την ουγκιά. Πιο επιφυλακτική απ’ όλους ήταν η JPMorgan Commodities Research, η οποία τον Απρίλιο του 2022 είχε θέσει σαν μέσες τιμές στόχους για το 2022 το $1.808 την ουγκιά και για το 2023 το $1.550 την ουγκιά. Μάλιστα για το τέλος του Q4 του 2022, είχε θέσει σαν στόχο τα $1.720 την ουγκιά, όπως βλέπουμε και στον ακόλουθο πίνακα.
Η λογική της ανάλυσης της JPMorgan, είχε εστιάσει στις προβλέψεις για τις πολιτικές της Fed, εκτιμώντας πως το επιτόκιο θα έφτανε στο 2,90% μέχρι το τέλος του έτους. Έτσι βασιζόμενη στην ενδυνάμωση του δολαρίου, εκτιμούσε ότι το τρέχον premium του Απριλίου του 2022 για την τιμή του χρυσού θα έκλεινε. Όπως και έγινε. Στα ακόλουθα γραφήματα παρακολουθούμε την πορεία της τιμής του χρυσού.
Διάγραμμα τιμών 5ετίας
Διάγραμμα τιμών 12 μηνών
Διάγραμμα τιμών 30 ημερών
Διάγραμμα τιμών 7 ημερών
Δηλαδή εν πολλοίς, οι πληθωριστικές πιέσεις που θα οδηγούσαν στην άνοδο του χρυσού, εξουδετερώθηκαν στις αγορές από την ισχυροποίηση του δολαρίου, που προς το παρόν λειτουργεί όχι μόνο σαν εναλλακτικό «χάρτινο» καταφύγιο ασφάλειας, αλλά και σαν εργαλείο παραγωγής συναλλαγματικών κερδών.
Με τον S&P500 να βρίσκεται στο -18% από τις αρχές του έτους, οι επενδυτές εξακολουθούν να επενδύουν στα λεγόμενα “printed assets”, δηλαδή στα χαρτονομίσματα του δολαρίου, στα ομόλογα και στα πιστοποιητικά μετοχών. Την ίδια στιγμή που η λογική αντίδραση στον πόλεμο, στη διατροφική κρίση, στην ενεργειακή και κλιματική κρίση σε παλαιότερες εποχές, θα ήταν η μαζική στροφή στο χρυσό. Αλλά και σήμερα, δεν είναι λίγοι αυτοί που ήλπιζαν στην εκτόξευση της τιμής του λεγόμενου ψηφιακού χρυσού, δηλαδή του bitcoin. Ωστόσο και αυτοί διαψεύστηκαν. Αυτά όσον αφορά το χθες και το σήμερα.
Ας δούμε τι εκτιμούν οι μεγάλοι επενδυτικοί και χρηματιστηριακοί οίκοι, για τη συνέχεια της πορείας του χρυσού.
Η Goldman Sachs σε πρόσφατη έκθεση της, θέτει σαν τιμή στόχο τα $2.500/oz. Η ανελαστικότητα και ανθεκτικότητα που παρουσιάζει ο πληθωρισμός, μαζί με τις αυξημένες πιθανότητες εισόδου σε μια υφεσιακή περίοδο, δικαιολογούν κατά την Goldman Sachs την άνοδο του χρυσού κατά 47,4%.
Αντιθέτως η Credit Suisse, χαμηλώνει την τιμή στόχο στα $1.725/oz, από $1.825/oz που ήταν σε προηγούμενη ανάλυση της.
Η Commerzbank με τη σειρά της, αναπροσαρμόζει τον στόχο της από τα $2.000/oz στα $1.800/oz, μέχρι το τέλος του έτους, ενώ θέτει τιμή στόχο για το 2023 τα $1.900/oz.
Οι αρκετά αντιφατικές προβλέψεις των οίκων αφορούν τη σχέση του χρυσού με το δολάριο και μόνο. Διότι αν δούμε τις αποδόσεις του χρυσού όσον αφορά άλλα νομίσματα όπως είναι το ευρώ, το γιεν η αγγλική στερλίνα το ελβετικό φράγκο και άλλα, θα διαπιστώσουμε ότι δεν ήταν μικρές, όπως βλέπουμε και στον ακόλουθο πίνακα του Blooomberg, του ICE και του World Gold Council, με τιμές 30/06/2022.
Όσοι παραμένουν θετικοί με την πορεία της τιμής του χρυσού, εστιάζουν σε ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, όπως είναι για παράδειγμα η διαφορά ανάμεσα στα ονομαστικά και στα πραγματικά επιτόκια των 10-ετών αμερικανικών ομολόγων, η οποία εμφανίζει σημαντική απόκλιση, όπως φαίνεται στο ακόλουθο γράφημα του Bloomberg και του World Gold Council.
Στην Ελλάδα, η ενασχόληση με τον χρυσό είναι προβληματική, με αυξημένα κόστη και περιορισμούς. Παρ’ όλα αυτά, οι αποδόσεις που καταγράφονται είναι θεαματικές, με τη χρυσή λίρα Αγγλίας να πωλείται από την Τράπεζα της Ελλάδος στα 465 ευρώ και να αγοράζεται στα 386 ευρώ. Καταγράφοντας ολοένα και υψηλότερες τιμές.