Με τις τιμές πετρελαίου κοντά σε υψηλό τριετίας και τους καταναλωτές να πιέζουν για αύξηση της προσφοράς, ο οργανισμός εξαγωγέων OPEC+ μελετά να επεκτείνει την παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως πάνω από την πρόσφατη συμφωνία των μελών του όταν συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα.
Το καρτέλ του ΟPEC και οι σύμμαχοι του με ηγέτη τη Ρωσία που συγκροτούν τον OPEC+ είχαν συμφωνήσει τον Ιούλιο να αυξήσουν την παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα με σκοπό να αντιστρέψουν σταδιακά τις περικοπές στην παραγωγή που αφαίρεσαν 5,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την παγκόσμια προσφορά.
Οι πετρελαιοπαραγωγοί θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Δευτέρα για να επανεξετάσουν την πολιτική τους όσον αφορά στην παραγωγή.
Ενα από τα σενάρια που θα συζητηθούν είναι η αύξηση της παραγωγής ώστε να προστεθεί περισσότερο πετρέλαιο στην παγκόσμια προσφορά. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πόση πρόσθετη ποσότητα θα παραχθεί και σε ποιόν μήνα.
Πληροφορίες αναφέρουν οτι ενδέχεται να συζητηθεί αύξηση της παραγωγής κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως για ένα μήνα. Το νωρίτερο που μπορεί να συμβεί αυτό είναι ο Νοέμβριος καθώς η προηγούμενη συνεδρίαση του OPEC+ είχε ήδη συμφωνήσει τους όγκους παραγωγής μέχρι τον Οκτώβριο.
Καμμία επιλογή δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς το θέμα που θα συζητηθεί είναι οτι η αγορά μπορεί να χρειαστεί περισσότερο πετρέλαιο από ότι ο OPEC+ έχει συμφωνήσει να παράγει.
Είναι αρκετά πιθανό τα μέλη του οργανισμού τελικά να καταλήξουν στη διατήρηση του υπάρχοντος σχεδίου.
Δεν είναι ξεκάθαρο τι προκάλεσε την αλλαγή στον τόνο του OPEC+ Πρόσφατα αλλά αυτή έγινε αισθητή μετά τη συνεδρίαση της τεχνικής επιτροπής του οργανισμού που εξέτασε τις προοπτικές της αγοράς και μείωσε τοον όγκο του προβλεπόμενου πλεονάσματος στην προσφορά πετρελαίου το 2022.
Πάντως οι συζητήσεις μεταξύ των μελών του οργανισμού συνεχιζονται πριν τη επόμενη συνεδρίαση στις 4 Οκτωβρίου και δεν είναι βέβαιο οτι τελικά θα συμφωνηθεί πρόσθετη αύξηση της παραγωγής.
Οι υπουργοί Ενέργειας του Ιράκ, της Νιγηρίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, χώρες-μέλη του OPEC, δεν βλέπουν την ανάγκη να παρθούν έκτακτα μέτρα ώστε να αλλάξει η τρέχουσα συμφωνία των παραγωγών του καρτέλ.
Την Τρίτη η τιμή πετρελαίου τύπου Brent σκαρφάλωσε πάνω από τα $80 το βαρέλι σε υψηλό τριετίας, αποτέλεσμα της δυνατής ανάκαμψης των οικονομιών από την κρίση της πανδημίας που επέφερε σφοδρό χτύπημα στις τιμές.
Οι τιμές πετρελαίου βρέθηκαν μόλις κάτω από τα $79 το βαρέλι την Πέμπτη.
Στις ΗΠΑ ο Λευκός Οίκος που τον προηγούμενο μήνα είχε εκφράσει ανησυχίες για τις υψηλές τιμές πετρελαίου, ανακοίνωσε οτι είχε επαφές με τον OPEC σε μια προσπάθεια συγκράτησης του κόστους πετρελαίου. Η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου του κόσμου, εκτιμά οτι η εκτόξευση των τιμών πετρελαίου θα επιταχύνει τη μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Παραδοσιακά η παραβίαση των συμφωνηθέντων από τα μέλη του OPEC με παραγωγή που υπερβαίνει τους στόχους υπήρξε πονοκέφαλος για τον οργανισμό αλλά η κατάσταση έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια καθώς βλέπουν ροή επενδύσεων προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ομως, παρά την αύξηση της προσφοράς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η παγκόσμια οικονομία καταναλώνει ακόμη ποσότητες ρεκόρ ακατέργαστου πετρελαίου. Η ζήτηση αυτή ρίχνει το βάρος στη Σαουδική Αραβία και άλλους μεγαλοπαραγωγούς του Κόλπου και θα τους πιέζει να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο για τα επόμενα χρόνια.
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα επανέλθει στα επίπεδα του 2019, πάνω από τα 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στο δεύτερο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, σύμφωνα με τις προβλέψεις ειδικών του χώρου της ενέργειας, διαψεύδοντας την άποψη οτι η πανδημία του κορωνοιού θα επέφερε παντοτινή μείωση της ζήτησης.